Φωκίων Καραβίας: Η ευκαιρία και η ανάγκη μιας βιώσιμης ανάπτυξης – Ο ρόλος των τραπεζών

Φωκίων Καραβίας: Η ευκαιρία και η ανάγκη μιας βιώσιμης ανάπτυξης – Ο ρόλος των τραπεζών

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια είναι η ανάπτυξη. Τόσο ευνοϊκή συγκυρία για τη χώρα μας διαμορφώνεται μία φορά σε κάθε γενιά. Στις διεθνείς αγορές υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα, που καθιστά ευκολότερη την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, που η χώρα έχει ανάγκη για να καλύψει το χαμένο έδαφος της υπερδεκαετούς κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε μια γενναία απόφαση, να αντιμετωπίσει με ισχυρή και στοχευμένη χρηματοδότηση τον αντίκτυπο από την πανδημία, ώστε να διασφαλιστεί η ανάκαμψη. Τα διαθέσιμα κονδύλια περιλαμβάνουν, εκτός από χαμηλότοκα δάνεια, και σημαντικές απευθείας χρηματοδοτήσεις, με την Ελλάδα να είναι στις κατεξοχήν ευνοημένες από την κατανομή τους χώρες. Και, τέλος, σε παγκόσμια κλίμακα οι βασικοί μοχλοί της ανάπτυξης είναι η ενεργειακή μετάβαση και οι νέες τεχνολογίες. Και τα δύο σηματοδοτούν μια μείζονα αλλαγή περιβάλλοντος, ευμενή για την Ελλάδα. 

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Με αυτά τα δεδομένα, και με χαμηλή αφετηρία, είναι βέβαιο ότι ανάπτυξη θα υπάρξει, και μάλιστα με υψηλούς ρυθμούς. Η πρόκληση τώρα έχει διαφορετικό χαρακτήρα. Αφορά το είδος της ανάπτυξης και το πώς, αξιοποιώντας όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα, θα εξασφαλίσουμε μια ριζική αλλαγή του αναπτυξιακού μας προτύπου, ώστε η οικονομική μεγέθυνση να είναι διατηρήσιμη και περιβαλλοντικά βιώσιμη. 

Στο πλαίσιο αυτό, η ένταξη στη λογική του αναπτυξιακού σχεδιασμού των κριτηρίων αειφορίας ESG (από τα αρχικά Εnvironment για το περιβάλλον, Social για την κοινωνία, Governance για την εταιρική διακυβέρνηση) αποτελεί στόχο και εργαλείο ταυτόχρονα. Η φιλοσοφία ESG απηχεί και συνοψίζει τις νέες διεθνείς προτεραιότητες, για ευημερία μέσα από την αειφορία. Η ανάδυσή της απηχεί και την ανάγκη αντιμετώπισης πανανθρώπινων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, που ξεπερνούν τα σύνορα και τις δυνατότητες οποιασδήποτε μεμονωμένης χώρας, οσοδήποτε πλούσια ή ισχυρή κι αν είναι. ESG με απλά λόγια σημαίνει μια ανάπτυξη που παίρνει υπόψη της τις ανάγκες της κοινωνίας και τα όρια του φυσικού περιβάλλοντος που έχουμε ηθική υποχρέωση να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.  

Η λογική αυτή διατρέχει και τη φιλοσοφία των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων όπως εκφράζεται στα κριτήρια του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Το τραπεζικό σύστημα είναι ο μοχλός μετάδοσης όχι μόνο της ρευστότητας, αλλά και των νέων αρχών της στο σύνολο της οικονομίας.
 
Ξεκινώντας από αυτή τη διαπίστωση, η Eurobank έχει ενσωματώσει στη στρατηγική της και δίνει απόλυτη προτεραιότητα στο κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο των επιχειρηματικών αποφάσεων που λαμβάνουμε κάθε μέρα, σε όλα τα επίπεδα.

Ως τράπεζα της ανάπτυξης δίνουμε ξεχωριστή βαρύτητα στη χρηματοδότηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων, αλλά και κάθε κίνησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πληροί αυτά τα κριτήρια και το εφαρμόζουμε με απόλυτη διαφάνεια στην αξιολόγησή τους. Η Eurobank υπάρχει για να δημιουργεί αξία για όλους, και η αξία έρχεται με την κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία να είναι η πυξίδα της επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας. 

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ME MIA MAΤΙΑ

Ο Όμιλος Eurobank, αποτελούμενος από την Τράπεζα Eurobank και τις θυγατρικές της, είναι ένας ισχυρός χρηματοοικονομικός οργανισμός με παρουσία σε 6 χώρες και σύνολο ενεργητικού 67,7 δισ. ευρώ. Με συνολικό δίκτυο 625 σημείων εξυπηρέτησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η Eurobank παρέχει ένα ολοκληρωμένο φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή