Παναγιώτης Παπάζογλου: Ο Έλληνας CEO σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που λίγο μοιάζει με ό,τι ξέραμε

Παναγιώτης Παπάζογλου: Ο Έλληνας CEO σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που λίγο μοιάζει με ό,τι ξέραμε

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενάμιση χρόνο μετά την εκδήλωση της πανδημίας, όλοι διαπιστώνουμε ότι τα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας έχουν ανατραπεί. Οι συνήθειες και οι προσδοκίες των καταναλωτών μεταβάλλονται ραγδαία, ενώ ισχυρές τάσεις που προϋπήρχαν, όπως η ψηφιοποίηση της οικονομίας και τα αιτήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας από τις επιχειρήσεις για όλους, ενισχύονται σημαντικά.

Ευελιξία και καινοτομία

Η παγκόσμια έρευνα της ΕΥ, CEO Imperative Study 2021, αποτυπώνει το πώς αντιμετωπίζουν οι επικεφαλής των μεγαλύτερων επιχειρήσεων τις νέες αυτές προκλήσεις. Οι επιχειρήσεις που σήμερα ξεχωρίζουν, προωθούν τον μετασχηματισμό τους, διαλύουν στεγανά, ενισχύουν την ευελιξία, στηρίζουν την καινοτομία και αξιοποιούν τα δεδομένα για να έρθουν πιο κοντά στους πελάτες τους. Οι CEOs των επιχειρήσεων αυτών θέτουν τέσσερις βασικές προτεραιότητες: ανθρωποκεντρική ηγεσία, δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τους μετόχους και την κοινωνία γενικότερα, ένταξη σε οικοσυστήματα και ενίσχυση της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας.

Η ΕΥ Ελλάδος συμμετείχε για πρώτη φορά στην παγκόσμια αυτή έρευνα, καταγράφοντας τις απόψεις των επικεφαλής των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων πάνω στα ίδια ακριβώς ερωτήματα. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις που, σε μεγάλο βαθμό, θα καθορίσουν την ατζέντα, τις προτεραιότητες και τα επόμενα βήματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας στα κρίσιμα χρόνια που έρχονται.

Δραστικός μετασχηματισμός

Η έρευνά μας δείχνει ότι οι Έλληνες CEOs ευθυγραμμίζονται με τις εκτιμήσεις και τους προβληματισμούς των ομολόγων τους παγκοσμίως και αντιλαμβάνονται πλήρως ότι ο δραστικός μετασχηματισμός είναι μια επιτακτική και ζωτική ανάγκη, την οποία δεν μπορούν πλέον να αγνοήσουν.
Στο επίκεντρο του προβληματισμού τους βρίσκεται η επιτάχυνση της τεχνολογίας και της ψηφιακής καινοτομίας. Εκτιμούν ότι είναι η τάση με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη λειτουργία της επιχείρησής τους και, κατ’ επέκταση, ο τομέας όπου πρέπει να επικεντρωθούν, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα.

Αναγνωρίζουν, όμως, και τη σημασία άλλων ισχυρών τάσεων, όπως η απαίτηση για δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας έναντι της κλιματικής αλλαγής, οι μεταβαλλόμενες συμπεριφορές των καταναλωτών, η εστίαση στον ανθρώπινο παράγοντα – τον καταναλωτή, τον πελάτη ή τον εργαζόμενο– και το αναδυόμενο νέο επιχειρηματικό μοντέλο που στρέφεται γύρω από τη δημιουργία οικοσυστημάτων. Ωστόσο, με εξαίρεση τις προκλήσεις της ψηφιακής τεχνολογίας, σε πολλούς από αυτούς τους τομείς η έρευνα αναδεικνύει μια απόσταση μεταξύ διαπίστωσης του προβλήματος, πρόθεσης αντιμετώπισής του και ανάληψης της ανάλογης δράσης.

Το αύριο του επιχειρείν

Η ανάγκη του μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων αποτελεί, πλέον, μια επιτακτική ανάγκη που δεν επιδέχεται περαιτέρω αναβολής, γεγονός που αναγνωρίζουν ξεκάθαρα οι Έλληνες Διευθύνοντες Σύμβουλοι. Εάν θέλουν να αναπτυχθούν και να επιτύχουν σε έναν κόσμο που λίγο μοιάζει με όσα γνωρίζαμε, θα πρέπει να επιταχύνουν τον βηματισμό των επιχειρήσεών τους και να υιοθετήσουν μια πιο ισορροπημένη και πολύπλευρη προσέγγιση, δίνοντας εξίσου βαρύτητα σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία είναι οι ικανότητες που θα κρίνουν το αύριο και το μετέπειτα του ελληνικού επιχειρείν.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ME MIA MAΤΙΑ

H EY λειτουργεί στην Ελλάδα από το 1926. Η ΕΥ Ελλάδος διαθέτει γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ εντάσσεται στην περιοχή της ΕΜΕΙΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία, Αφρική) και είναι μία από τις 31 χώρες που απαρτίζουν την περιοχή της CESA (Kεντρική, Ανατολική, Νοτιοανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία), τη μεγαλύτερη στην ΕΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή