Ανδρέας Σιάμισιης: Στρατηγικό «όραμα» για τη νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης των ΕΛΠΕ

Ανδρέας Σιάμισιης: Στρατηγικό «όραμα» για τη νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης των ΕΛΠΕ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο στρατηγικός μετασχηματισμός των ΕΛΠΕ σε έναν ολοκληρωμένο Όμιλο παραγωγής και εμπορίας όλων των σύγχρονων μορφών ενέργειας και ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα για τη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας και βρίσκεται στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών που έχουμε ξεκινήσει. Η μετάβαση της αγοράς στο νέο ενεργειακό μοντέλο είναι μονόδρομος. Η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, οι δεσμευτικές αποφάσεις της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων μέχρι το 2030, οι φιλόδοξοι περιβαλλοντικοί στόχοι που έχει θέσει η χώρα μας, σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση της ανταγωνιστικότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διαμορφώνουν το πλαίσιο αυτής της νέας πραγματικότητας. Ο Όμιλος έχει ήδη εισέλθει σε αυτή τη νέα εποχή, έχοντας υιοθετήσει και προωθήσει ουσιαστικές αλλαγές και πρωτοβουλίες, με σύμμαχο την τεχνολογία, την καινοτομία και μια επιχειρησιακή στρατηγική που επιδιώκει να αξιοποιήσει τις σημαντικές ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Οδηγός μας σε αυτή τη διαδρομή είναι το πρόγραμμα «Όραμα 2025». Πρόκειται για ένα στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο μετεξέλιξης που θα μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης, πολλαπλασιάζοντας την αξία που δημιουργεί ο Όμιλος για την οικονομία, το περιβάλλον και την ελληνική κοινωνία. Ενσωματώνει όλες τις αναγκαίες δράσεις για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και αλλαγών και θέτει τις προτεραιότητες σε πέντε βασικούς πυλώνες: επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής για το ESG και των στόχων για τα αέρια του θερμοκηπίου, προσαρμογή επιχειρηματικής στρατηγικής και κατανομής κεφαλαίων στους στόχους αυτούς, καθιέρωση μιας κατάλληλης εταιρικής δομής, αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης και υιοθέτηση μιας νέας εταιρικής ταυτότητας.
 
Ηγετική θέση στον κλάδο

Με το «Όραμα 2025» διασφαλίζουμε την ηγετική μας θέση στον κλάδο των πετρελαιοειδών, καθιστώντας τις βασικές δραστηριότητές μας συμβατές με το νέο περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουμε με ουσιαστικό τρόπο τη θέση μας σε νέες, πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Το επενδυτικό πρόγραμμα για τον μετασχηματισμό του Ομίλου θα ανέλθει σε περίπου 4 δισ. ευρώ, από τα οποία τα μισά προορίζονται για τον εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής μας δραστηριότητας και την παραγωγή καθαρότερων υγρών καυσίμων, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν για την ενεργειακή μετάβαση, με έμφαση στις πιο καθαρές μορφές ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών CO2. Σε αυτή την κατεύθυνση, βασικός στρατηγικός μας στόχος είναι η ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου ενέργειας, ώστε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις προκλήσεις του μέλλοντος. Ήδη διαθέτουμε ένα εκτενές χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω του 1,3 GW και έχουμε θέσει ως μεσοπρόθεσμη επιδίωξη τα 0,6 GW εγκατεστημένης ισχύος. Έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουμε πετύχει σημαντικό μέρος του στόχου μας, καθώς θα έχουμε ολοκληρώσει και την κατασκευή του μεγαλύτερου ενιαίου έργου ΑΠΕ στην Ελλάδα, στην περιοχή της Κοζάνης. Παράλληλα, εστιαζόμαστε στη συνεχή βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και στον ψηφιακό μετασχηματισμό και φιλοδοξούμε ότι μέχρι το 2030 θα επιτύχουμε μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος κατά 50%. Ο σχεδιασμός μας θωρακίζει τη θέση του Ομίλου ΕΛΠΕ και δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης και νέες προοπτικές, προς όφελος και της εθνικής οικονομίας, που μετά την πανδημία εισέρχεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης. Η προσήλωση στους στόχους για βιώσιμη ανάπτυξη, η αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων της Πράσινης Συμφωνίας και του Ταμείου Ανάκαμψης, ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου, η ταχεία απονομή δικαιοσύνης, καθώς και η ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότηταςαποτελούν προϋποθέσεις για την ισχυρή αναπτυξιακή πορεία του τόπου.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ME MIA MAΤΙΑ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ είναι κορυφαίος Όμιλος Ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη, με δραστηριότητα σε 6 χώρες. Λειτουργεί 3 διυλιστήρια, κατέχει ηγετική θέση στην εγχώρια εμπορία, δραστηριοποιείται στους τομείς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Φυσικού Αερίου, Πετροχημικών και έρευνας Υ/Α και έχει αναπτύξει χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω του 1,3 MW.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή