Ανεβαίνουν οι τόνοι στο Κοινοβούλιο

Ανεβαίνουν οι τόνοι στο Κοινοβούλιο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξαιρετικά ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και με τον ΣΥΡΙΖΑ από τη μία πλευρά και τη Ν.Δ. και τη ΔΗΣΥ από την άλλη να είναι σε τροχιά διαρκούς σύγκρουσης, εξελίσσεται για τρίτη ημέρα σήμερα η κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης επί του προϋπολογισμού. Μέσα στο κλίμα αυτό δεν απουσιάζουν ούτε οι σφοδρές προσωπικές συγκρούσεις ούτε οι συνεχείς αναφορές σε υποθέσεις που έχουν χαρακτηριστεί «σκάνδαλα» της παρούσης ή της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ συχνά τον τόνο δίνουν οι επιθετικές προς αλλήλους αναφορές, οι οποίες έχουν αφετηρία όσα οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, Αλ. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης, είπαν στην πρόσφατη μονομαχία τους στη Βουλή.

Αρχικώς ήταν ο κ. Κ. Σκανδαλίδης που αναφέρθηκε στη «μονομαχία» αυτή, κάνοντας λόγο για «συνθήκες πόλωσης και διχασμού». Αμέσως παρενέβη ο υπουργός Οικονομικών: «Θεωρείτε ότι η δική μας πλευρά είπε κάποιους προδότες;» είπε ο κ. Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας ότι την ευθύνη για την κατάσταση έχει μόνο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ο κ. Σκανδαλίδης επέμεινε ότι αρνητικές εκφράσεις έχουν ακουστεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά των πολιτικών του αντιπάλων, με τον κ. Τσακαλώτο να το αμφισβητεί. Σε συνέχεια αυτών, ο κ. Γ. Αμυράς (Ποτάμι) υπενθύμισε –εν μέσω εντονότατων διαμαρτυριών από τα υπουργικά έδρανα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ– ότι για πράξεις «εσχάτης προδοσίας» είχε μιλήσει επικρίνοντας την τότε κυβέρνηση ο σημερινός πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο του 2011. Για το ίδιο θέμα αντιπαρατέθηκαν αργότερα και οι Δημ. Σταμάτης (Ν.Δ.) και Γερ. Μπαλαούρας (ΣΥΡΙΖΑ), με τον βουλευτή της πλειοψηφίας, μιλώντας αυτή τη φορά για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, να σημειώνει μεταξύ άλλων ότι είναι παραμύθι που πρέπει να τελειώνει όσα λέγονται για υπερφορολόγηση.

Επί των οικονομικών, διαφορετική ανάγνωση με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις εμφανίστηκαν να έχουν οι βουλευτές της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας που έλαβαν τον λόγο, ακόμη και για «λυμένα» ζητήματα του παρελθόντος: χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των σχολίων που ακούστηκαν για την τραυματική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους θεσμούς το 2015. Για επιτυχημένη διαπραγμάτευση μίλησε ο κ. Κ. Παυλίδης (ΣΥΡΙΖΑ) ενώ για καταστροφική ο κ. Απ. Βεσυρόπουλος (Ν.Δ.).

Σκληροί τόνοι χρησιμοποιήθηκαν και στον απόηχο του απαξιωτικού χαρακτηρισμού («απολειφάδια») που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός προσφάτως αναφερόμενος σε πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εντάσσονται στην Ν.Δ.: «Εμείς δεν γίναμε γενίτσαροι, για να πάμε στη γλυκιά αγκαλιά του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και να αποκτήσουμε υπουργικές καρέκλες», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Ιω. Μανιάτης (ΔΗΣΥ).

Προσωπικές συγκρούσεις

Μέσα στη δίνη των αντιπαραθέσεων δεν έλειψαν –όπως προαναφέρθηκε– και προσωπικές συγκρούσεις, σε μία εκ των οποίων πρωταγωνιστές ήταν οι Λ. Γρηγοράκος και Αννέτα Καββαδία, με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να ζητεί εγγράφως από τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση να ελέγξει τον βουλευτή της ΔΗΣΥ για ανάρμοστη και αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.

Κατά τα λοιπά, το ενδιαφέρον πολλών, ιδίως στην παρούσα συγκυρία που πολλά σενάρια καταγράφονται αναφορικά με την εύθραυστη –λόγω μακεδονικού– ενδοκυβερνητική ισορροπία, κέρδισαν τουλάχιστον φωνές βουλευτών που αν και δεν ανήκουν στη δικομματική πλειοψηφία, δεν δείχνουν αρνητικές έναντι του προϋπολογισμού. Πέραν του κ. Σαρίδη της Ενωσης Κεντρώων, δεν φαίνεται να πέρασε απαρατήρητο και το σχόλιο του ανεξάρτητου βουλευτή Ν. Νικολόπουλου: «Η αλήθεια για τον προϋπολογισμό του 2019 είναι ότι έχει, όπως είπα και στην επιτροπή μας, βαθιές και απόκρημνες χαράδρες, αλλά έχει και κάποιες πράσινες κοιλάδες. Δεν θα αρνηθώ ούτε το ελάχιστο ψήγμα κοινωνικής παροχής που εμπεριέχει», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή