Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η κ. Θάνου

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η κ. Θάνου

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επικεφαλής του νομικού γραφείου του και τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου επέλεξε να προτείνει ο πρωθυπουργός για νέα πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τη σχετική πρόταση υπέβαλε επισήμως με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, αλλά πρόκειται για προσωπική επιλογή του κ. Τσίπρα. Υπενθυμίζεται ότι η τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου – Χριστοφίλου στη θέση της νομικής συμβούλου του γραφείου του πρωθυπουργού αμέσως μετά την αποχώρησή της από την ηγεσία του Αρείου Πάγου είχε προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο. Βεβαίως, δεν ήταν η πρώτη φορά που η κ. Θάνου βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, από τον Ιούλιο του 2015 έως τις 30 Ιουνίου 2017, η κ. Θάνου βρέθηκε αρκετές φορές στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων. Χαρακτηριστική περίπτωση όταν, ενόψει της λήξης της θητείας της, έθεσε ζήτημα αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των ανώτερων δικαστικών.

Η κ. Θάνου στις 27 Αυγούστου του 2015 ορκίστηκε υπηρεσιακή πρωθυπουργός, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα, και παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 οπότε και κέρδισε τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας.

Η λήψη της επιστολής του κ. Δραγασάκη από το γραφείο της ειδικής γραμματείας της Βουλής, αναφορικά με τη στελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την τοποθέτηση της κ. Θάνου, σημαίνει ότι ουσιαστικά δρομολογείται η διαδικασία σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, τα μέλη της οποίας καλούνται να εκφράσουν άποψη επί των προτεινόμενων προσώπων. Σημειώνεται ότι η άποψη αυτή της εν λόγω επιτροπής θεωρείται απλή γνώμη και δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν συγκαταλέγεται ακόμη στις συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές και επομένως η τελική απόφαση για τον ορισμό του προέδρου της λαμβάνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Βεβαίως, εάν δεν συγκεντρωθεί πλειοψηφία στην πρόταση της κυβέρνησης στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, γεννάται προφανώς πολιτικό πρόβλημα και συνιστά τυπικώς αιτία απόσυρσης της πρότασης

Ο κ. Κυριτσάκης

Η κ. Θάνου θα διαδεχθεί στο αξίωμα αυτό τον κ. Δημήτρη Κυριτσάκη, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού το 2009, προερχόμενος επίσης από τον δικαστικό κλάδο και έχοντας διατελέσει, όπως και η κ. Θάνου, πρόεδρος της Eνωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Στη διάρκεια της θητείας του κατάφερε να ενισχύσει το κύρος της Αρχής, το οποίο είχε υποστεί σημαντικό πλήγμα το 2006 με την πολύκροτη υπόθεση του καρτέλ του γάλακτος και την εμπλοκή του τότε γενικού διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Π. Αδαμόπουλου. Μερικές από τις πιο σημαντικές υποθέσεις που χειρίστηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά την προεδρία του είναι το καρτέλ των εργολάβων, η εκκρεμής για πολλά χρόνια υπόθεση της μπίρας, ενώ αποφασιστική ήταν η συμβολή της Αρχής στο άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, εκδίδοντας περί τις 30 γνωμοδοτήσεις από το 2011 κι έπειτα που αφορούν πολλές δεκάδες επαγγέλματα.

Ο κ. Κυριτσάκης ήρθε σε ανοιχτή σύγκρουση με τη σημερινή κυβέρνηση, όταν το 2016 επιχειρήθηκε μέσω φωτογραφικής τροπολογίας το «ξήλωμα» της ηγεσίας της Αρχής και η αύξηση των εξουσιών του εποπτεύοντος υπουργού Οικονομίας. Ο κ. Κυριτσάκης απείλησε τότε με παραίτηση, το ζήτημα έλαβε μεγάλη δημοσιότητα και έγιναν κάποιες διορθώσεις, χωρίς, όμως, τελικώς να αποφευχθεί η απομάκρυνση του τότε αντιπροέδρου της Αρχής Δημήτρη Λουκά, ο οποίος θεωρήθηκε ότι είχε ασυμβίβαστο, καθώς είναι σύζυγος της βουλευτού της Ν.Δ. Νίκης Κεραμέως.

Στις εκκρεμείς υποθέσεις για την Επιτροπή Ανταγωνισμού περιλαμβάνονται η νέα τιμολογιακή πολιτική του πρακτορείου διανομής Τύπου «Αργους», η κλαδική έρευνα για την αγορά σούπερ μάρκετ και η έκδοση απόφασης για τις ξένες κατασκευαστικές εταιρείες που εμπλέκονταν στο καρτέλ των εργολάβων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή