Κραδασμοί στην Ενωση Κεντρώων, κέρδη για ΣΥΡΙΖΑ

Κραδασμοί στην Ενωση Κεντρώων, κέρδη για ΣΥΡΙΖΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δήλωση του βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Ιω. Σαρίδη, από του βήματος της Βουλής χθες, ότι δεν προτίθεται να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, έγινε δεκτή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με χειροκρότημα στην Ολομέλεια και με σειρά επίσημων αλλά και κατ’ ιδίαν θετικών σχολίων. Την ίδια ώρα, ωστόσο, προκάλεσε εντονότατη δυσφορία και προβληματισμό στο κόμμα του, δεδομένου ότι τυχόν διαγραφή ή αποχώρησή του στερεί λόγω αριθμητικών δεδομένων σειρά «προνομίων» για τον πρόεδρο και συνολικά την Ε.Κ., αφού θα πάψει να θεωρείται πως διαθέτει αναγνωρισμένη κοινοβουλευτική ομάδα – όπως συμμετοχή στις συζητήσεις πολιτικών αρχηγών, διάθεση γραφείων και μετακλητών κ.λπ.

«Κύριοι της κυβέρνησης, υπάρχουν τρεις λόγοι που με εμποδίζουν να καταψηφίσω τον προϋπολογισμό σας, τρία πράγματα που άλλαξαν σε σχέση με τους προηγούμενους που έχω καταψηφίσει: Πρώτον, έπειτα από χρόνια γράφτηκε στην Ελλάδα, από Ελληνες. Δεύτερον, όσο λίγα και αν δίνει, “ψίχουλα” τα έχω χαρακτηρίσει πολλές φορές, δίνει τα περισσότερα εδώ και πολλά χρόνια. Τρίτον, ξεκινά να αποκαθιστά αδικίες και βάζει ένα τέλος στην κατρακύλα της ελληνικής οικονομίας», είναι η επίμαχη φράση του κ. Σαρίδη – ο οποίος είναι γνωστό εδώ και καιρό πως έχει τηρήσει μεγάλες αποστάσεις από το κόμμα με το οποίο εξελέγη. Πρόσθεσε, μάλιστα, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι ζητεί να κάνουν αποδεκτή πρόταση νόμου που έχει καταθέσει σχετικά με την αντιμετώπιση της φτώχειας – όπως λέει. «Σας καλώ να εξετάσετε την πρόταση, μήπως μου δώσετε και ένα λόγο για να πιστέψω το άνοιγμά σας προς το Κέντρο, που ονειρεύτηκα, που υπηρέτησα και υπηρετώ».

Επιτελικό στέλεχος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που ερωτήθηκε σχετικά, είπε πως βλέπει πολύ θετικά την κίνηση του έως σήμερα βουλευτή της Ε.Κ., αφήνοντας να εννοηθεί πως η περίπτωσή του θα εξεταστεί με προσοχή το αμέσως προσεχές μέλλον. Ειδικά ενόψει πιθανολογούμενων εξελίξεων αποχώρησης του συγκυβερνήτη Π. Καμμένου από τη δικομματική σημερινή πλειοψηφία.

«Αξίζει η πρόταση Σαρίδη να συζητηθεί. Συμπληρώνει πρότασή μας στην επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος σχετικά με τον προσδιορισμό του επιπέδου φτώχειας», είπε αυτή τη φορά επισήμως κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Μπαλωμενάκης, ενισχύοντας το θετικό προς Σαρίδη κλίμα.

«Το ότι δεν θα καταψηφίσει, δεν σημαίνει και πως θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό», σχολίαζε πηγή της Ε.Κ., αφήνοντας να εννοηθεί ότι το «παρών» ή η απουσία από την ψηφοφορία του συγκεκριμένου βουλευτή δεν σημαίνει «καθαρή στήριξη» της κυβέρνησης. Για να προσθέσει: «Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι μόλις χθες δήλωσε ευθέως ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία με τα Σκόπια», που είναι και κεντρικός πολιτικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

«Το ζήτημα της διατήρησης της κυβερνητικής σταθερότητας προηγείται χρονικά από εκείνο της όποιας ψηφοφορίας για τη συμφωνία των Πρεσπών», σχολιάζει στέλεχος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, καταδεικνύοντας ότι εντός του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου σημαντικές είναι οι άμεσες πολιτικές εντυπώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή