Ο Τσίπρας προς άγραν βουλευτών

Ο Τσίπρας προς άγραν βουλευτών

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διακεκαυμένη ζώνη έχει εισέλθει η πολιτική ζωή της χώρας, με την κυβέρνηση να τροφοδοτεί την πόλωση με τη Ν.Δ., τα μικρότερα κόμματα να τελούν υπό ασφυκτική πίεση και την επερχόμενη κατάθεση της συμφωνίας των Πρεσπών προς κύρωση στην ελληνική Βουλή να αποτελεί δυνητικά τον καταλύτη για την ευρύτερη ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού.

Και τούτο, καθώς η «επόμενη μέρα» των Πρεσπών μπορεί να ανατρέψει την υφιστάμενη «αριθμητική» της Βουλής, με αποχωρήσεις από τους ΑΝΕΛ, το Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων –ο βουλευτής Γ. Σαρίδης δήλωσε ήδη ότι δεν θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό–, αλλά και τη διάρρηξη των σχέσεων της Χαριλάου Τρικούπη με τη ΔΗΜΑΡ. Υπό προϋποθέσεις, δηλαδή, ο κ. Τσίπρας μπορεί να διαμορφώσει μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία με σαφώς «αριστερότερο» πρόσημο και χωρίς τα «βάρη» της σύμπραξης με τον κ. Π. Καμμένο, που προχθές ανέφερε πως έχει συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό ότι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, με τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση να αναγνωρίζει, κατά τη διάρκεια της μετωπικής αντιπαράθεσης του πρωθυπουργού και του προέδρου της Ν.Δ., την περασμένη Τρίτη στη Βουλή, ότι η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, οι κ. Αλ. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκονται ενώπιον κρίσιμων διλημμάτων, από τις απαντήσεις στα οποία θα κριθεί πότε και πώς η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες.

Κομβικά ερωτήματα

Για τον πρωθυπουργό, τα κομβικά ερωτήματα είναι δύο: ο χρόνος των εκλογών, για τον οποίο δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις από κυβερνητικά στελέχη· και ο τρόπος διαχείρισης της –προαναγγελθείσας από τον κ. Π. Καμμένο– αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβερνητική πλειοψηφία. Εάν, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ως κυβέρνηση μειοψηφίας ή εάν θα επιχειρηθεί η διαμόρφωση μιας νέας πλειοψηφίας άνω των 151 εδρών.

Για τον κ. Μητσοτάκη το κρίσιμο ερώτημα είναι, με δεδομένο το ευρύ δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ., κατά πόσον θα εμπλακεί στη σφοδρή αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα, την οποία επιδιώκει για λόγους συσπείρωσης το Μέγαρο Μαξίμου, ή θα επικεντρωθεί στο θετικό αφήγημα της Πειραιώς. Παράλληλα, δε, πώς θα διαχειριστεί την αναθεώρηση του Συντάγματος, οι διαδικασίες για την οποία έχουν δρομολογηθεί στη Βουλή, εν μέσω του κλίματος σκανδαλολογίας και πόλωσης που οικοδομεί η Κουμουνδούρου. Ο κ. Μητσοτάκης, κατά πληροφορίες, θα επιμείνει στην ανάδειξη του προγραμματικού του λόγου, αλλά θα σηκώνει το γάντι όποτε τον προκαλεί ο κ. Τσίπρας, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις για την αναθεώρηση.

Οπως προαναφέρθηκε, ο κ. Τσίπρας δέχεται διιστάμενες εισηγήσεις για τον χρόνο των εθνικών εκλογών. Κορυφαία στελέχη εισηγούνται την προσφυγή στις κάλπες ταυτόχρονα με τις περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές, δηλαδή τον Μάιο, είτε σε σύντομο διάστημα πριν ή μετά. Βασικό επιχείρημα, ότι με την πάροδο του χρόνου οι παροχές που έχει δρομολογήσει ο πρωθυπουργός θα έχουν λησμονηθεί από το σώμα των ψηφοφόρων. Ομως, υπάρχουν και οι θιασώτες της άποψης περί εξάντλησης της τετραετίας. Οπως αναφέρουν, τα χρήματα που θα εισρεύσουν στην οικονομία μέσω των παροχών, η αύξηση του κατώτατου μισθού και ο τουρισμός του 2019 θα βελτιώσουν περαιτέρω το πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση και μπορεί να ανατρέψουν πλήρως τους συσχετισμούς με τη Ν.Δ.

Το δεύτερο ερώτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός θα διαχειριστεί τη συμφωνία των Πρεσπών σε σχέση με τις εσωτερικές πολιτικές κινήσεις. Στο συγκεκριμένο πεδίο, ο κ. Τσίπρας έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Πρώτον, αναφορικά με τον χρόνο κατάθεσής της προς κύρωση στη Βουλή και άρα τον χρόνο του «διαζυγίου» με τον κ. Καμμένο. Και, δεύτερον, αναφορικά με τον εάν θα επιλέξει ή όχι να ζητήσει, αμέσως μετά τις Πρέσπες, νέα ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ή θα προτιμήσει την «αμυντική» κίνηση της απόκρουσης της –σχεδόν προαναγγελθείσας– πρότασης μομφής από πλευράς Ν.Δ.

Η μεταβλητή ΔΗΜΑΡ

Συνομιλητές του πρωθυπουργού αναφέρουν πως με το υπό διαμόρφωση σκηνικό ο κ. Τσίπρας έχει τη δυνατότητα μιας νέας δεδηλωμένης. Οπως σημειώνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές, στους οποίους προεξοφλείται ότι θα προστεθεί η κ. Κατερίνα Παπακώστα. Επίσης, από τους ΑΝΕΛ οι κ.κ. Ελενα Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλος και Κ. Ζουράρις, ανεξαρτήτως της ψήφου τους κατά την κύρωση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, έχουν ταχθεί υπέρ της συνέχισης του βίου της κυβέρνησης. Μάλιστα, ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει δηλώσει πως αμέσως μετά θα παραδώσει την έδρα του, αλλά αντικαθίσταται από τον κ. Τέρενς Κουίκ που έχει επί της ουσίας τεθεί εκτός ΑΝΕΛ. Παράλληλα, ο κ. Σαρίδης, τασσόμενος υπέρ του προϋπολογισμού, δίδει από τώρα ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα. Τέλος, με δεδομένο ότι το Ποτάμι εμφανίζεται να κινείται σε ένα είδος «μόντους βιβέντι» με τη Ν.Δ., θεωρείται πως προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα στραφεί και ο κ. Σπ. Δανέλλης. Ωστόσο, πλέον κρίσιμη σε επίπεδο πολιτικών εντυπώσεων είναι η υπόθεση της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχέσεις της Χαριλάου Τρικούπη με τη ΔΗΜΑΡ είναι στο ναδίρ. Η κ. Φώφη Γεννηματά θεωρεί άκρως προβληματικό ο κ. Θ. Θεοχαρόπουλος να διαφοροποιηθεί από το «όχι» του ΚΙΝΑΛ στις Πρέσπες, ενώ είναι απρόθυμη να τον τοποθετήσει εκ νέου επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ετσι, στο παρασκήνιο έχουν πυροδοτηθεί σενάρια περί πιθανής μελλοντικής συμπόρευσης της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν, όντως, ο κ. Τσίπρας κινηθεί στην κατεύθυνση της αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, θα μεταδώσει εικόνα κυριαρχίας αλλά και αμφίπλευρης διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις κάλπες. Στον αντίποδα, με δεδομένο ότι –με τυχόν αποχώρηση βουλευτών– ΑΝΕΛ, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι παύουν να υφίστανται ως κοινοβουλευτικές ομάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει αποδέκτης οξύτατων αντιδράσεων, ως ενορχηστρωτής αποστασίας. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να προσμετρήσει πως, σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, το πιθανότερο είναι να υπάρξει μετακίνηση άλλων βουλευτών προς τη Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή