Προσκλητήριο Μητσοτάκη στη μεσαία τάξη

Προσκλητήριο Μητσοτάκη στη μεσαία τάξη

4' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οχι» στην εξαπάτηση και στη δημαγωγία, «όχι» στους διχασμούς, στην τεχνητή πόλωση και στις εθνικές πληγές που προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ, «ναι» στη γεφύρωση των ρηγμάτων της κρίσης και αυτών που αφήνει πίσω της η τετραετία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας το 12ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το βράδυ της Παρασκευής. Με μια ενωτική παρέμβαση σηματοδότησε το διακύβευμα των εκλογών για τη χώρα, αλλά και για τους ψηφοφόρους, ενώ υπογραμμίζοντας ότι η Ν.Δ. «ήταν, είναι και θα είναι το κόμμα του λαού», απηύθυνε προσκλητήριο σε μια θετική πολιτική πρόταση για την επόμενη μέρα της χώρας στη μεσαία τάξη, τους κεντρώους ψηφοφόρους, καθώς και σε νέους, άνεργους, γυναίκες και απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους να γεφυρώσουν τα ρήγματα που δημιούργησε το κυβερνών κόμμα.

«Ολους αυτούς πρέπει να πείσουμε ότι υπάρχει ελπίδα για μια θετική πολιτική πρόταση που μπορεί να ενώσει ξανά όλη την Ελλάδα μετά από μια μακρά περίοδο διχασμού, μαρασμού και απαισιοδοξίας», σημείωσε, ενώ εξήγγειλε μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος δίνοντας κίνητρα στις οικογένειες και σύνδεση του κατώτατου μισθού με την ανάπτυξη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έθεσε, εξάλλου, ως μόνο στοίχημα των εκλογών να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά. Πρέπει να ηττηθεί και ιδεολογικά. Οπως είπε, «θέλω να κερδίσουμε τη μεγάλη μάχη των ιδεών, να τελειώσει η παρακμή και να πάρει η Ελλάδα μπροστά». Ομοίως, δεν έθεσε ως στοίχημα της δικής του διακυβέρνησης να είναι καλύτερος απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του. Οπως είπε, «αυτό είναι το εύκολο. Το ζητούμενο είναι να είμαστε πολύ καλύτεροι από το δικό μας παρελθόν».

Φέρνοντας στο προσκήνιο της παρέμβασής του την κοινωνική του ατζέντα με στόχο να διευρύνει την εκλογική απήχηση της Ν.Δ. σε ομάδες που της είχαν γυρίσει την πλάτη στις προηγούμενες εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι «η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να γεφυρώσει τα ρήγματα που αφήνει πίσω της η κρίση και η τετραετία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ». Και η αρχή οφείλει να γίνει από τους πιο αδύναμους και τους χαμένους από την κρίση, αλλά και από τη μεσαία τάξη, την ανασυγκρότηση της οποίας προέταξε. «Η ανάπτυξη και η ευημερία δεν θα έρθουν όσο η Ελλάδα είναι διαιρεμένη», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του προσθέτοντας ότι η μεσαία τάξη πρέπει να ξαναδημιουργηθεί, γιατί χωρίς αυτήν «δεν υπάρχει κοινωνική ειρήνη, δεν υπάρχει σταθερή δημοκρατία. Χωρίς μεσαία τάξη υπάρχουν μόνο άκρα, υπάρχει συμβιβασμός με τη φτώχεια που παγιώνεται».

«Δήθεν έντιμη φτώχεια» για όλους δεν υπάρχει, σημείωσε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διαλύει τη μεσαία τάξη και το όνειρό της για μια καλύτερη ζωή. Με τους ίδιους όρους, εξάλλου, έθεσε το διακύβευμα των εκλογών: «Στις εκλογές που έρχονται θα αντιπαρατεθούν από τη μία, οι δυνάμεις της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των μεταρρυθμίσεων. Και από την άλλη, οι δυνάμεις της εσωστρέφειας, της καθήλωσης και της φτώχειας». Στις τελευταίες ο κ. Μητσοτάκης προέταξε την ελπίδα και την αισιοδοξία.

Σε ό,τι αφορά τις νέες δεσμεύσεις που εξήγγειλε, τόνισε ότι το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία «ώστε να προχωράμε όλοι μαζί μπροστά και να μη μένει κανείς πίσω». Προανήγγειλε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος και δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τα νέα ζευγάρια από την πρώτη μέρα της γέννησης του πρώτου παιδιού τους. Στον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσει η Ν.Δ. ως κυβέρνηση, θα προβλέπεται ένα επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται στη χώρα μας από οικογένειες που πληρούν εισοδηματικά κριτήρια. Επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ, ενώ όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης των νέων μητέρων θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. «Θα σταθούμε με κάθε τρόπο δίπλα στους νέους μας που θέλουν να κάνουν οικογένεια και σήμερα διστάζουν», τόνισε. Κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα λαμβάνει ενίσχυση 180 ευρώ τον μήνα για 10 μήνες τον χρόνο, προκειμένου να επιλέγει εκείνη τον βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.

Οι νέες μητέρες

Δεσμεύθηκε ακόμη για βοήθεια σε νέες μητέρες, μέσω θεσμοθέτησης της δυνατότητάς τους να επιλέγουν εκείνες τον χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας, καθώς και του προγράμματος που εφαρμόζεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με την ονομασία «βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα».

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτή θα γίνει με ρυθμό διπλάσιο από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Αν η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί με 10% την επόμενη τριετία ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί κατά 20%, δηλαδή να φθάσει στις αρχές του 2022 στα 703 ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της στο Σκοπιανό, την οικονομία, τη Δικαιοσύνη, την ασφάλεια, την Παιδεία. Ωστόσο, ήταν σαφές τόσο από το γράμμα όσο και από το πνεύμα της παρέμβασής του, αλλά και του μηνύματος του 12ου Συνεδρίου που επιδιώκει να εκπέμψει η Ν.Δ., ότι δεν ήταν αυτή η στόχευσή του. Στόχος ήταν να προτάξει το θετικό αφήγημα για την επόμενη μέρα της χώρας, να μιλήσει για το μέλλον, να εμπνεύσει αισιοδοξία και θετική ψήφο και να στρώσει τον δρόμο προς την αυτοδυναμία της Ν.Δ.

Το μήνυμα στους πατριώτες

«Ανήκουμε στη Δύση, ανήκουμε στην Ευρώπη, μα πάνω απ’ όλα ανήκουμε στην πατρίδα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι προσβάλλει τον πατριωτισμό της πλειονότητας των Ελλήνων που βρίσκονται απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς τους ακροδεξιούς. Ζήτησε, ωστόσο, από τους πολίτες να μη σαγηνευτούν από τις σειρήνες του ανέξοδου εθνικισμού και να βρεθούν απέναντι σε όσους καπηλεύονται τα πατριωτικά αισθήματα: «Να μην ταυτιστούν με το μαύρο. Αλλο ο αγνός πατριωτισμός και άλλο η πατριδοκαπηλία. Μην αφήσετε να αμαυρωθεί ο γνήσιος πατριωτισμός μας και να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο διχασμό πάνω στο δικό του εθνικό ναυάγιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή