Καθολική η καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης κατά ΣΚΑΪ και Καθημερινής

Καθολική η καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης κατά ΣΚΑΪ και Καθημερινής

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθολική ήταν η καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής. Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, ανώτατοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και η θρησκευτική ηγεσία αποδοκίμασαν ομοθύμως την ενέργεια των τρομοκρατών, στηλιτεύοντάς την ως χτύπημα εναντίον της Δημοκρατίας.

Σε επικοινωνία του με τον διευθυντή της Καθημερινής, Αλέξη Παπαχελά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  κ. Προκόπης  Παυλόπουλος τού ζήτησε να διαβιβάσει προς τους κ. Γιάννη και Θέμη Αλαφούζο καθώς και προς όλους τους εργαζομένους στον ΣΚΑΙ, «την αμέριστη συμπαράστασή του και την εκ μέρους του απερίφραστη καταδίκη της εγκληματικής και προκλητικώς αντιδημοκρατικής ενέργειας εναντίον του σταθμού».

Για «επίθεση δειλών και σκοτεινών δυνάμεων απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία», κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ανακοίνωσή του, στην οποία προσθέτει: « Δεν πρόκειται, όμως, να πετύχουν το στόχο τους. Ούτε να τρομοκρατήσουν, ούτε να αποπροσανατολίσουν. Εκφράζω την ειλικρινή μου συμπαράσταση στους δημοσιογράφους και στους εργαζόμενους του σταθμού».

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής, δήλωσε:  «Ηρθα να εκφράσω την αμέριστη συμπαράστασή μου. Η δημοκρατία και η πολυφωνία δεν φιμώνονται. (…) Αυτό το τοξικό κλίμα που διαμορφωνόταν με ευθύνη της κυβέρνηση, έχει παρενέργειες. Να πέσουν οι τόνοι, να μην ρίξουμε άλλο νερό στο μύλο της πόλωσης και να αφήσουμε εργαζομένους να κάνουν τη δουλειά τους. Η ανοχή στη βία, από τη βία μικρής έντασης ως αυτή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Οταν γίνεται διαχωρισμός μεταξύ ‘καλής’ και ‘κακής’ βίας τα αποτελέσματα είναι αυτά που βλέπουμε. Δυστυχώς εκτρέφεται νέα γενιά τρομοκρατών η απόσταση που χωρίζει μια μολότοφ από ένα καλάσνικοφ, μια βαριοπούλα από μια ισχυρή βόμβα, δεν είναι μεγάλη. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, να εκφράσουμε συμπαράσταση χωρίς αστερίσκους, να σταματήσουμε την πόλωση και την ακραία στοχοποίηση που μόνο κακό κάνουν στη Δημοκρατία μας».

Αυτονόητη και απερίφραστη χαρακτήρισε την καταδίκη της επίθεσης, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης: «Ο τρόμος και ο φόβος δεν μπορούν να βγουν – όσο και αν θέλουν αυτοί που σκέφτονται έτσι – στην εξίσωση και στο πλαίσιο της δημοκρατικής αντιπαράθεσης των κομμάτων. Μένουν πάντοτε στο περιθώριο των εξελίξεων, δεν έχουν καμία επίπτωση και ευτυχώς που δεν έχουμε ανθρώπινα θύματα», είπε ο κ. Βούτσης.

Την απερίφραστη καταδίκη του για την τρομοκρατική επίθεση εξέφρασε με δήλωσή του και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση κατά του Ομίλου ΣΚΑΪ και της εφημερίδος Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Είναι μια επίθεση στην ελευθεροτυπία, την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, μία επίθεση στη Δημοκρατία. Η βία, η οποία είναι απορριπτέα σε κάθε μορφή της, δεν αποτελεί λύση των προβλημάτων, των διαφορών και των διαφωνιών. Μοναδική επιλογή οφείλει να είναι ο διάλογος και ο σεβασμός της ζωής και της αξιοπρέπειας, της περιουσίας και της εργασίας του ανθρώπου.

Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και τη συμπάθεια της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως προς όλους τους εργαζομένους στα Μέσα Ενημέρωσης του Ομίλου, καθώς και προς τη διοίκησή του. Ο Πανάγαθος Θεός να σας προστατεύει και να σας ενισχύει, για να συνεχίζετε την πολυδιάστατη κοινωνική αποστολή σας», αναφέρει στη δήλωσή του, ο Πατριάρχης.

«Η βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εφημερίδα «Καθημερινή» αποτελεί επίθεση κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας» δήλωσε επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

«Η βία, από όπου και αν προέρχεται, μόνον αποτροπιασμό προκαλεί. Εκφράζω τη βαθύτατη συμπαράστασή μου στη διοίκηση και στους εργαζόμενους του σταθμού και της εφημερίδας», υπογράμμισε.

«Η ελευθερία του Τύπου είναι ένας από τους πυλώνες της κοινωνίας της Ευρώπης», σχολίασε o Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, καταδικάζοντας με απόλυτο τρόπο τη βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή.

«Κάθε επίθεση είναι επίθεση κατά του τρόπου ζωής μας, των αρχών και των αξιών μας. Μία επίθεση κατά όλων των Ευρωπαίων», είπε

Τη βομβιστική επίθεση καταδίκασε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδικάζει όλες τις επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου που είναι ακρογωνιαία λίθος των αξιών μας. Αυτές οι ελευθερίες είναι θεμελιώδεις στην ήπειρό μας, την ένωση και τις δημοκρατίες μας. Ελπίζω ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που πρέπει να δηλώσουμε το προφανές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή