Τα αλβανικά κόμματα ζητούν προσθήκες στο Σύνταγμα ΠΓΔΜ

Τα αλβανικά κόμματα ζητούν προσθήκες στο Σύνταγμα ΠΓΔΜ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση προσθήκης στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ, όπου θα καθορίζεται ότι η υπηκοότητα δεν προδικάζει την εθνότητα του πολίτη της χώρας, κατέθεσαν χθες βουλευτές τριών αλβανικών κομμάτων, αλλά και η ομάδα των οκτώ που έφυγαν από το VMRO για να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι προτάσεις, προφανώς, κατατέθηκαν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των Αλβανών της ΠΓΔΜ, οι οποίοι και αυτοπροσδιορίζονται ακριβώς έτσι. Ωστόσο, η συγκεκριμένη διατύπωση φέρεται να καλύπτει και την ελληνική πλευρά, καθώς με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι ο ορισμός «μακεδονική / πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» καθορίζει αποκλειστικά και μόνον την υπηκοότητα και όχι την εθνότητα. Συγκεκριμένα, ο Μοχάμεντ Ζεκίρι του κυβερνώντος κόμματος SDSM προτείνει, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 να προστεθεί η φράση «που δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες». Εφόσον η συνταγματική επιτροπή της Βουλής εγκρίνει αυτή την προσθήκη, η διατύπωση θα είναι ως εξής: «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, που δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Τροπολογίες για τη συγκεκριμένη παράγραφο καταθέτουν και άλλοι βουλευτές, τόσο από αλβανικά κόμματα όσο και από την ομάδα των οκτώ του VMRO-DPMNE, οι οποίοι στην πρώτη ψηφοφορία στήριξαν την κυβερνητική πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Δύο βουλευτές της Συμμαχίας για τους Αλβανούς προτείνουν ο ορισμός «μακεδονική / πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» να αντικατασταθεί από τη διατύπωση «πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», ώστε να εξασφαλιστεί η ισότητα για όλους. Δύο άλλοι βουλευτές, του επίσης αλβανικού κόμματος Besa, προτείνουν την αναδιατύπωση που θα παραπέμπει σε «πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας που θα έχουν την υπηκοότητα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Οι οκτώ προτείνουν στο τέλος της τροπολογίας να υπάρχει ο ορισμός ότι «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, που δεν προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες». Με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, μετά το τέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής η Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ θα συνεδριάσει ξανά στις 9 Ιανουαρίου, με σκοπό στις 15 να πραγματοποιηθεί και η τελευταία ψηφοφορία για την κύρωση των συνταγματικών αλλαγών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τη στήριξη των ΗΠΑ στη διαδικασία επανέλαβε χθες ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για ζητήματα Ευρώπης και Ευρασίας Τζον Σάλιβαν, ο οποίος επισκέφθηκε τα Σκόπια. «Δεν υπάρχει εναλλακτική απάντηση. Οι ελπίδες σας για ένα λαμπρότερο μέλλον για τη χώρα σας βρίσκονται στο χέρι σας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σάλιβαν, ο οποίος αναφέρθηκε και στη συναντίληψη που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα στον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ και Ελλάδας για τη σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Σάλιβαν κατέληξε λέγοντας ότι δεν αποτελεί μυστικό ότι η ρωσική κυβέρνηση αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών και «θα αναλάβει όποιες δραστηριότητες μπορεί για να την υπονομεύσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή