Εκλογικά διλήμματα από τον Αλ. Τσίπρα

Εκλογικά διλήμματα από τον Αλ. Τσίπρα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διλημματικό πλαίσιο εντός του οποίου Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιπαρατίθενται έως τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές έθεσαν, εν μέσω έντασης και πολωτικού κλίματος, πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες το βράδυ στη Βουλή, με τις ομιλίες τους λίγο πριν από την ονομαστική ψηφοφορία για την έγκριση του προϋπολογισμού. Διλήμματα και πόλωση, που, όπως καταδεικνύει η εξέλιξη των κοινοβουλευτικών «μονομαχιών» όπως η χθεσινή, δεν αφορούν μόνο την οικονομία, αλλά το σύνολο των μεγάλων ζητημάτων, σχετικών έως τα εθνικά ή και τα ζητήματα τρομοκρατίας και ασφάλειας.

«Μιλάτε πάντα και σχεδιάζετε πολιτική εξ ονόματος μιας μικρής μερίδας εχόντων σε αυτό τον τόπο. Ανάγετε σε γενικό συμφέρον το συμφέρον των πολύ υψηλών, των ανώτερων εισοδηματικών στρωμάτων. Αυτή είναι η ιδεολογία σας, αυτό είναι το πολιτικό σας σχέδιο. Η ευημερία των από πάνω και η εξαθλίωση των υπολοίπων», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, που είχε επί πενθήμερο στο Kοινοβούλιο καλλιεργηθεί μέσω των ομιλιών στελεχών της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, οι δύο πλευρές έχουν τεθεί οριστικά σε τροχιά προεκλογικής σύγκρουσης, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η ανταλλαγή κατηγοριών αναφορικά με το ποιων οι επιλογές σε κεντρικά ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής είχαν καταστρεπτικά αποτελέσματα στη χώρα και στην κοινωνία.

«Πρέπει να ηττηθείτε, λοιπόν, ξανά, γιατί αν όχι, θα καταστρέψετε εκ νέου το κοινωνικό κράτος. Θα συρρικνώσετε ξανά τους μισθούς, για να κάνετε τα γούστα των επιχειρηματικών ελίτ, θα επαναφέρετε τη ζούγκλα της απορρύθμισης στην αγορά εργασίας, θα επαναφέρετε το καθεστώς φοροασυλίας του μεγάλου πλούτου», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής διαδικασίας, πάντως, καταγράφεται το γεγονός ότι όχι μόνο ο κ. Τσίπρας, αλλά και οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, Ευκλ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης, έκριναν σκόπιμο, επικαλούμενοι στοιχεία τους, να καταρρίψουν όσα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή και στελέχη του τομέα οικονομικών της Ν.Δ. ανέφεραν ως αποδείξεις της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της συγκυβέρνησης. Ο κ. Τσακαλώτος, μάλιστα, δίνοντας και προσωπικό τόνο στην τοποθέτησή του, απαντώντας στην κατηγορία ότι είναι ο μακροβιότερος μνημονιακός υπουργός Οικονομικών, είπε: «Δυσκολεύτηκα, τσαλακώθηκα και θα με ενοχλούσε πραγματικά αν δεν πάλευα για τα συμφέροντα των πολλών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή