Ρεκόρ κακής νομοθέτησης διεκδικεί η κυβέρνηση

Ρεκόρ κακής νομοθέτησης διεκδικεί η κυβέρνηση

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεκόρ κακής νομοθέτησης διεκδικεί να καταγράψει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι μόνο καταθέτοντας προς ψήφιση μέσα σε μόνο δύο μέρες τρία νομοσχέδια με την μορφή του «Κατεπείγοντος», αλλά και συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά πολλές υπουργικές τροπολογίες, κάνοντας ταυτόχρονα αποδεκτές και βουλευτικές. Στα δύο εξ αυτών αθροιστικά -σε εκείνο που ψηφίστηκε απόψε Τετάρτη, και στο ένα εκ των δύο που εισάγονται σήμερα προς έγκριση στην Ολομέλεια, συμπεριελήφθησαν ως το βράδυ απόψε 19 υπουργικές τροπολογίες, ακόμα και αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο διάλογος στη σημερινή συνεδρίαση του κ. Γ. Βλάχου (ΝΔ) με τον προεδρεύοντα Αν.Κουράκη (ΣΥΡΙΖΑ) είναι ενδεικτικός της κατάστασης.

Γ. Βλάχος: Δεν μπορούμε να μην μιλήσουμε για τις τροπολογίες. Κοιτάξτε, αυτή η διαδικασία που έρχεται ένα νομοσχέδιο ως κατεπείγον και εκεί βάζουμε τροπολογίες, αυτές οι τροπολογίες και φωτογραφικές να μην είναι ποιος να μας πιστέψει ότι είναι σωστές;

Μπορεί να γίνεται νομοθετικό έργο έτσι; Δηλαδή, όποιος θέλει; Είπαμε, πάμε για εκλογές, αλλά όλα στο τσουβάλι;

Αν. Κουράκης: Για όλα υπάρχει μια εξήγηση. Προφανώς, υπάρχει εξήγηση για το γιατί επιλέγεται αυτός ο δρόμος, ο οποίος θα συμφωνήσω μαζί σας…

Γ.Β.: Όχι, να μην έχει τροπολογίες.

Α.Κ.:…ότι δεν είναι η ορθόδοξη κοινοβουλευτική πρακτική.

Γ.Β.: Εάν θέλετε να κρατήσουμε το κατεπείγον, για να είμαστε έντιμοι, να μην έχει τροπολογίες.

Α.Κ.: Επί της ουσίας έχετε δίκιο. Δεν είναι μια ορθή κοινοβουλευτική πρακτική, η οποία όμως ακολουθείται.

Γ.Β.: Το θέμα είναι να το βρούμε το δίκιο.

Α.Κ.: Θα κάνουμε μια προσπάθεια να το αμβλύνουμε όσο γίνεται.

Λίγο αργότερα, με αφορμή άλλη βουλευτική τροπολογία, ο κ. Γ. Αμυράς (Ποτάμι) σχολίαζε μεταξύ άλλων: «Και έρχομαι και σε μια άλλη βουλευτική από συνάδελφό του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση άδειας λειτουργίας λατομείων σχιστόλιθου. Δεν είναι κάπως περίεργο σε ένα κατεπείγον νομοσχέδιο με τροπολογία να έρχεται μια τέτοια απόφαση; Τόσο εύκολα, δηλαδή, θα παρατείνουμε τις άδειες λειτουργίας λατομείων; Δεν είμαι σίγουρος αν είναι καλή ή κακή. Δεν παίρνω θέση ειλικρινά. Αρνούμαι, όμως, να την διαβάσω πραγματικά.

Και αρνούμαι να τοποθετηθώ επί της ουσίας, διότι για ένα λατομείο, που είναι μια ειδική περίπτωση, όταν ακόμα ο λατομικός νόμος δεν υπάρχει, εδώ έχουμε τον ίδιο νόμο τριάντα, σαράντα χρόνια. Λοιπόν, όχι, κύριε Υπουργέ, εγώ θα σας έλεγα αυτή την τροπολογία να μην την κάνετε δεκτή και ας έρθει με την κανονική διαδικασία να την συζητήσουμε με την ηρεμία μας και να τοποθετηθούμε».

Υπενθυμίζεται ότι «παραδοσιακά» πολλές -σχεδόν όλες- οι κυβερνήσεις στο παρελθόν, τέτοιες ημέρες πριν κλείσει το έτος, «περνούσαν» πολλές ρυθμίσεις με την μορφή τροπολογιών σε νομοσχέδιο που ψηφιζόταν λίγο πριν ή λίγο μετά τον Προϋπολογισμό. Μια πρακτική την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ από θέσεις αντιπολίτευσης κατήγγειλε σε υψηλότατους τόνους, δεσμευόμενος να την αλλάξει, επαναφέροντας την νομοθετική λειτουργία σε «κανονικότητα».

Κοινοβουλευτικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι όχι μόνο ούτε η δέσμευση αυτή υλοποιήθηκε, αλλά και πως τέτοιο φαινόμενο, δηλαδή να περνούν τόσα «κατεπείγοντα» σε μόλις 48 ώρες και να λειτουργούν ως «οχήματα» για την τακτοποίηση ποικίλων ζητημάτων, δεν έχει υπάρξει ξανά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή