Εγκριση τοποθέτησης της κ. Θάνου, εν μέσω εντάσεων στη Βουλή

Εγκριση τοποθέτησης της κ. Θάνου, εν μέσω εντάσεων στη Βουλή

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την έκφραση της θετικής γνώμης της δικομματικής πλειοψηφίας, της Χρυσής Αυγής και της Ενωσης Κεντρώων, αλλά και την καταγραφή έως και ισχυρών διαφωνιών εκ μέρους της αντιπολίτευσης, εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η πρόταση της κυβέρνησης να τοποθετηθεί η κ. Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η Ν.Δ., πάντως, απηύθυνε νέο μήνυμα στην κ. Θάνου ότι ως κυβέρνηση θα αποκαταστήσει την αμερόληπτη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών που, όπως σημείωσε, «ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μετατρέψει σε τσιφλίκι του».

Στον απόηχο της επιστολής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη, μέσω της οποίας γνωστοποιείται στην Ε.Ε. η ένσταση της Ν.Δ. επί της συγκεκριμένης επιλογής, ως στοιχείου που υπονομεύει την ανεξαρτησία της συγκεκριμένης Αρχής, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Δραγασάκης και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφενός, και βουλευτές της Ν.Δ. και της ΔΗΣΥ, αφετέρου, αντιπαρατέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με την κ. Θάνου στο τέλος, εντός αιθούσης, να αφήνει σαφώς να εννοηθεί –μετά σχετική παρατήρηση του κ. Ευ. Βενιζέλου– ότι δεν είναι στις προθέσεις της να παραιτηθεί εάν μετά τις εκλογές αλλάξει η κυβέρνηση και, εκτός αιθούσης, σε συζήτηση με δημοσιογράφους να δηλώνει πως δεν μπορεί κανείς να τη διώξει από τη θέση που αναλαμβάνει το αμέσως προσεχές διάστημα με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Για τη Ν.Δ., η συγκεκριμένη πρόταση είναι προκλητική, είναι απαράδεκτη. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση για εμάς υπονομεύει την ανεξαρτησία της Αρχής, γεννά ζήτημα λειτουργίας της ίδιας της Αρχής», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μ. Βορίδης (Ν.Δ.).

«Θα καταδεχθείτε να καταλάβετε τη θέση αυτή με αντιρρήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης;» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, για να συνεχίσει: «Θα υποβάλετε την παραίτησή σας ή επιδιώκετε να παραμείνετε και μετά τις επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν»;

Το κύριο επιχείρημα της αντιπολίτευσης πηγάζει από το γεγονός ότι η κ. Θάνου διετέλεσε νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού: «Η θέση του προϊσταμένου του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, δηλαδή του νομικού συμβούλου, ασφαλώς δεν είναι θέση πολιτική και πολύ περισσότερο δεν είναι θέση κομματική», απάντησε η κ. Θάνου, για να συμπληρώσει μεταξύ άλλων: «Θα έλεγα, κ. Βενιζέλε, αντί να ζητάτε να σας κάνω τώρα μια δήλωση το τι θα κάνω εάν τυχόν η σημερινή αντιπολίτευση αναλάβει ως κυβέρνηση, να περιμένετε να δείτε πώς θα συμπεριφερθώ στη θέση αυτή και ευχαρίστως πολύ σύντομα μέσα σε λίγους μήνες να είμαι και πάλι ενώπιόν σας, να λογοδοτήσω για την περαιτέρω διαχείριση της Αρχής Ανταγωνισμού».

Αντιστοίχως, τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης απέρριψε και ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος σε παρέμβασή του είπε εκτός των άλλων: «Θα παρακαλέσω τη νέα πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αφού αναλάβει καθήκοντα, να ερευνήσει περιπτώσεις –που κατά την άποψή της– προκαλούν ερωτηματικά, είτε με βάση δημοσιεύματα του Τύπου ή με βάση καταγγελίες που έγιναν ή με βάση κάποιες πληροφορίες, που και μένα μου έχουν έρθει και ως αρμόδιο υπουργείο, βεβαίως, θα τις διαβιβάσω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή