Σοβαρές ενστάσεις εγείρει το Φανάρι για τη συμφωνία

Σοβαρές ενστάσεις εγείρει το Φανάρι για τη συμφωνία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική κυβέρνηση θα… καταργήσει τις αργίες των θρησκευτικών εορτών. Πρόκειται για μία από τις συνέπειες εάν ισχύσει η πρόσφατη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας, όπως ανακοίνωσε χθες το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ειδικότερα, με επίσημο τρόπο το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέφρασε χθες την άρνησή του στο περιεχόμενο της συμφωνίας που παρουσίασαν στις αρχές Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. Την ίδια στιγμή, επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη εξαπέλυσε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Βαρθολομαίο ότι στην υπόθεση της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής Εκκλησίας κινήθηκε με κίνητρο να αποκομίσει οφέλη και με υποδείξεις της Ουάσιγκτον.

Οσον αφορά τη συμφωνία, η χθεσινή ανακοίνωση του Φαναρίου εξειδίκευσε τις κόκκινες γραμμές του για την κατοχύρωσή του στο Σύνταγμα της Ελλάδος, τη μισθοδοσία των κληρικών και την πρόταση για θρησκευτική ουδετερότητα της Ελλάδος. Αντιπροσωπεία της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης συναντήθηκε χθες με τον κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης το Πατριαρχείο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία:

• Ζητεί οι κληρικοί και οι λαϊκοί εκκλησιαστικοί υπάλληλοι να παραμείνουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και να διατηρήσουν το ισχύον εργασιακό πλαίσιο του δημοσίου υπαλλήλου. «Η προτεινόμενη ρύθμιση αποτελεί δυσμενή μεταβολή των εργασιακών», λέει το Φανάρι, και αυτό δεν αποκλείεται να προταχθεί ως λόγος προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

• Επί της αναθεώρησης του άρθρου 21 του Συντάγματος περί του ιερού θεσμού της οικογένειας, το Πατριαρχείο αντιδρά στην απάλειψη της φράσης ότι «η οικογένεια αποτελεί θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του έθνους». Αντιθέτως, τονίζει, πρέπει να ενισχυθεί η οικογένεια, εξαιτίας της υπογεννητικότητας και του δημογραφικού προβλήματος.

• Επί της αναθεώρησης του άρθρου 3 και της αναφοράς ότι πλέον η ελληνική πολιτεία θα είναι «θρησκευτικά ουδέτερη», το Πατριαρχείο λέει ότι η προτεινόμενη τροποποίηση θα αποδυναμώσει τη θεσμική θέση του Πατριαρχείου ως νομικού προσώπου διεθνούς δημοσίου δικαίου και θα επιφέρει την αποβολή της Εκκλησίας από τον δημόσιο βίο. Τι σημαίνει αυτό; Κατάργηση των αργιών των θρησκευτικών εορτών, αλλοίωση του περιεχομένου και της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, αφαίρεση των ιερών συμβόλων της Ορθοδοξίας από το σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών (σχολεία, δικαστήρια κ.λπ.) κ.ά.

Επίσης, θα δημιουργήσει το έρεισμα για τη μεταβολή του συνόλου του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, το οποίο καθορίζει τα εκκλησιαστικά καθεστώτα στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στην Πάτμο και στις λεγόμενες «Νέες Χώρες» (μητροπόλεις σε Ηπειρο και Βόρεια Ελλάδα).

Και το Φανάρι καταλήγει προς πάσα κατεύθυνση: «Οι μη αναθεωρητέες διατάξεις του υφιστάμενου άρθρου 13, δοκιμασμένες με επιτυχία στην πορεία του χρόνου, παρέχουν επαρκέστατη προστασία της ελευθερίας της θρησκευτικής συνειδήσεως κάθε προσώπου και της θρησκευτικής λατρείας κάθε γνωστής θρησκείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή