Τριμερής στο Ισραήλ με παρουσία των ΗΠΑ

Τριμερής στο Ισραήλ με παρουσία των ΗΠΑ

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον στρατηγικό «γάμο» Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ επικυρώνει η παρουσία των ΗΠΑ στην τριμερή διάσκεψη κορυφής που έγινε χθες στην πόλη Μπέερ Σεβά, όπου, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η προώθηση του αγωγού EastMed. Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ, Αλέξης Τσίπρας και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισαν η επόμενη τριμερής να πραγματοποιηθεί στην Κνωσό της Κρήτης, τον Φεβρουάριο του 2019, προκειμένου να υπογραφεί η έναρξη του έργου. Τις ΗΠΑ εκπροσώπησε ο πρέσβης στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν. Οι τρεις ηγέτες υπέγραψαν σειρά μνημονίων συνεργασίας, με σημαντικότερα αυτά των τομέων της κυβερνοασφάλειας και των διαστημικών προγραμμάτων. Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε την τριμερή ως «θεσμό στρατηγικού χαρακτήρα» που έχει, μεταξύ άλλων, στόχο την αντιμετώπιση προκλήσεων, κινδύνων και απειλών. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο στόχος του EastMed «είναι να διασφαλίσουμε τη ροή ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Στόχος είναι να συμπεριληφθούν και άλλες χώρες στο μέλλον με πηγές ενέργειας στην περιοχή. Δεν αποκλείουμε κανένα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη συνεργασία αυτή που έχει οικονομική, εμπορική και γεωπολιτική αξία».

«Σε μια ταραχώδη περιοχή μοιραζόμαστε τις αξίες της δημοκρατίας, της ειρήνης και όλοι απειλούμαστε από δυνάμεις τρομοκρατίας», δήλωσε ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος μάλιστα σχολίασε την παρουσία του Αμερικανού πρέσβη λέγοντας ότι «αντανακλά τη στήριξη των ΗΠΑ στις ενέργειές μας». Ως προς τον EastMed, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε συμφωνία, κάτι που θα ανοίξει νέους διαδρόμους προς την Ευρώπη και σε επιπρόσθετη συνεργασία ανάμεσά μας».

Ο κ. Αναστασιάδης από τη δική του πλευρά αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη σημασία της διεύρυνσης του τριμερούς σχήματος συνεργασίας, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Ο κ. Αναστασιάδης εκτίμησε ότι αυτή οφείλεται «στο ότι πλέον καθίσταται σαφές πως οι συνεργασίες μας αποτελούν πρακτική αποτύπωση των ευρύτερων περιφερειακών, και όχι μόνον, πλεονεκτημάτων που μπορούν να επιτευχθούν όταν χώρες με κοινές ανησυχίες και κοινά συμφέροντα ενώνουν τις δυνάμεις τους αντί να αυτοαπομονώνονται». Εθιξε και το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, αφήνοντας μάλιστα αιχμές προς την Αθήνα με την οποία η Λευκωσία έχει ορισμένες διαφωνίες. Ο EuroAsia Interconnector, είπε, είναι «ένα έργο το οποίο επίσης χαίρει της έμπρακτης στήριξης της Ε.Ε., αρκεί να υλοποιήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η Ε.Ε.».

Τέλος, ο κ. Φρίντμαν είπε ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν την τριμερή συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου». Και πρόσθεσε ότι ο EastMed είναι έργο «μεγάλης σημασίας για τη σταθερότητα και την ευημερία της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το έργο αυτό και τους στόχους του, που βοηθούν στο να ποικίλλουν οι πηγές ενέργειας σε όλη την περιοχή και να φέρουν ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη».

«Ενδεχομένως και υπουργός Αμυνας»

Πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών και ενδεχομένως Αμυνας μπορεί να είναι σύντομα ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είπε χαριτολογώντας εμφανώς ο Ν. Αναστασιάδης, σε στιγμιότυπο της τριμερούς με τον Μπ. Νετανιάχου, ο οποίος κατέχει τα δύο συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, πέρα, βεβαίως, από την πρωθυπουργία. Τη στιγμή των υπογραφών των κρίσιμων συμφωνιών ανάμεσα στις τρεις χώρες, ο κ. Αναστασιάδης στράφηκε προς τον κ. Τσίπρα λέγοντας: «Εγώ δυστυχώς είμαι ένας απλός πρόεδρος, τα υπουργεία τα έχω αναθέσει σε άλλους, κάποιοι άλλοι τα αναλαμβάνουν». Και πρόσθεσε ότι «εντός ολίγου ενδεχομένως ο Αλέξης να είναι και πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών και Αμυνας», δημιουργώντας συνειρμούς, καθώς ο κ. Π. Καμμένος έχει δηλώσει πως θα αποχωρήσει όταν έλθει προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Τσίπρας αντέδρασε γελώντας δυνατά και απάντησε ότι «εγώ τουλάχιστον δεν αισθάνομαι και τόσο άνετα με αυτό. Φαντάζομαι και ο Μπέντζαμιν για λόγους ανάγκης το κάνει». Σημειώνεται ότι ο κ. Νετανιάχου ανέλαβε το υπ. Αμυνας όταν αποχώρησε από την κυβέρνηση o γεννημένος στη Σοβιετική Ενωση κυβερνητικός εταίρος του Αβιγκντορ Λίμπερμαν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή