ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίτροπος Χαν: Καλές πιθανότητες ένταξης για την ΠΓΔΜ μετά τις Πρέσπες, αλλά όχι πριν το 2025

Επίτροπος Χαν: Καλές πιθανότητες ένταξης για την ΠΓΔΜ μετά τις Πρέσπες, αλλά όχι πριν το 2025

Συνέντευξη εφόλης της ύλης για την ΕΕ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt  έδωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης παρατηρεί ότι στόχος της ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να είναι η επίτευξη «οικονομικής ανάπτυξης και ενίσχυσης του κράτους δικαίου στην περιοχή, ώστε αυτές οι χώρες να έρθουν στο επίπεδο της ΕΕ και να έχουν μια πραγματική προοπτική ένταξης. Τα Βαλκάνια είναι ακόμα εύθραυστα. Η ευρωπαϊκή διεύρυνση είναι ο μοναδικός δρόμος για την ειρηνική σταθεροποίηση της περιοχής».

Πότε όμως τοποθετεί ο ίδιος χρονικά την ένταξη χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ;

«Δεν μπορώ να δώσω μια ακριβή χρονιά. Σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των ενταξιακών όρων η Σερβία και το Μαυροβούνιο έχουν προχωρήσει περισσότερο. Αλλά και η ΠΓΔΜ μετά την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες να προχωρήσει».

Ο ίδιος ωστόσο επισημαίνει ότι μολονότι δεν υπάρχει ακόμη σαφής ημερομηνία, το «2025» που είχε προσδιορίσει η Κομισιόν ως πιθανή ημερομηνία ένταξης είναι σημαντικό να υπάρχει ακόμη κι ως ενδεικτική ημερομηνία, ώστε η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων να θεωρείται αξιόπιστη.

 «Το 2030 φαντάζει πολύ μακρινό για να παρακινηθούν οι υποψήφιες χώρες και να εντείνουν τις προσπάθειές τους».

(Πηγή: Deutsche Welle)