Κριστόφ Σαντεπί: Κρίσιμη χρονιά το 2019 για την Ευρώπη

Κριστόφ Σαντεπί: Κρίσιμη χρονιά το 2019 για την Ευρώπη

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων, ο πρέσβης της Γαλλίας Κριστόφ Σαντεπί παρέθεσε δεξίωση σε εκπροσώπους του Τύπου. Ο σύντομος χαιρετισμός του ξεκίνησε με αναφορά στην πρόσφατη βομβιστική επίθεση εναντίον της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ. Εκφράζοντας την αλληλεγγύη του σε όλους τους δημοσιογράφους, ο κ. Σαντεπί τόνισε ότι «κάθε επίθεση εναντίον του Τύπου είναι επίθεση κατά της δημοκρατίας, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία χωρίς ελευθεροτυπία».

Μιλώντας εκτός χειρογράφου, σε πολύ καλά ελληνικά, ο Γάλλος διπλωμάτης δήλωσε ότι το 2019 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά, για την Ελλάδα και την Ευρώπη. «Γνωρίζω ότι συχνά γίνεται κατάχρηση αυτού του όρου, αλλά η φετινή χρονιά δικαιούται τον χαρακτηρισμό, μεταξύ άλλων και λόγω των ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου». Αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., σημειώνοντας ότι «όλοι γνωρίζουμε πως η Ενωση δεν είναι τέλεια, παραμένει όμως το σπίτι μας. Καλούμαστε να αποφασίσουμε αν θέλουμε να διατηρήσουμε το κοινό μας σπίτι ή αν προτιμάμε να το μοιράσουμε σε μικρά διαμερίσματα και να πάρει ο καθένας μας από ένα».

Ο κ. Σαντεπί έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη επίδραση της εθνικιστικής δημαγωγίας και του λαϊκισμού, έσπευσε όμως να τονίσει ότι αυτά τα ρεύματα δεν αντιπροσωπεύουν το μοναδικό πρόβλημα για την Ευρώπη.

«Μεγάλο μέρος της ευθύνης για τα προβλήματα της Ενωσης επωμίζονται και οι υπεύθυνες κυβερνήσεις. Στη Γαλλία λέμε ότι δεν υπάρχει αφηρημένη αγάπη, υπάρχουν μόνο πράξεις αγάπης. Δεν αρκεί να λες ότι αγαπάς την ευρωπαϊκή ενότητα, οφείλεις να τη στερεώνεις με τις πράξεις σου. Οι λαοί έχουν μάτια και βλέπουν. Το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν ενισχύεται όταν διστάζουμε να καθιερώσουμε ευρωπαϊκό προϋπολογισμό προς όφελος της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης, όταν δεν αποφασίζουμε να επιβάλουμε φορολογία στους γίγαντες του Διαδικτύου και όταν προτιμάμε άλλες χώρες, εκτός Ευρώπης, για τις αμυντικές μας προμήθειες». Σημείωσε επίσης ότι «ο λαός είναι ο υπέρτατος κριτής στις δημοκρατίες μας και η βούλησή του πρέπει να γίνεται σεβαστή, όποια και αν είναι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή