Στήριξη ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας

Στήριξη ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Οι δύο άνδρες είχαν ευρεία ατζέντα συνομιλιών, από περιφερειακά ζητήματα όπως η ανακοίνωση δημιουργίας στρατού από το Κόσοβο έως τη συμφωνία των Πρεσπών. Μετά τη συνάντησή τους, οι δύο άνδρες συμμετείχαν στην τετραμερή σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι θα φέρει ακόμα πιο κοντά την Ελλάδα και τη Σερβία. Επί τούτου οι δύο ηγέτες μίλησαν για τα σχέδιά τους να προχωρήσουν σε σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας και Σερβίας, διά μέσου, προφανώς, της ΠΓΔΜ. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ρόλο της συμφωνίας των Πρεσπών. «Η ΠΓΔΜ είναι χώρα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία και δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν μια χώρα σαν γκρίζα ζώνη ανάμεσά μας. Τώρα, λοιπόν, δεν θα έχουμε ένα τείχος ανάμεσα στις χώρες μας, αλλά μια γέφυρα», υπογράμμισε. Επιπλέον, τόνισε τον ρόλο των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας το γεγονός ότι παρά την οικονομική κρίση η Ελλάδα παραμένει η τρίτη χώρα σε επενδύσεις στη Σερβία.

Ο κ. Τσίπρας έλαβε πολύ σαφή και καθαρή θέση κατά της επιβολής δασμών και δημιουργίας στρατού από το Κόσοβο, επισημαίνοντας ότι έτσι αποσταθεροποιείται η περιοχή. «Ο πρόεδρος Βούτσιτς κάνει μια δύσκολη προσπάθεια, ενώ το Κόσοβο ρίχνει λάδι στη φωτιά», είπε ενδεικτικά ο κ. Τσίπρας. Και υπογράμμισε ότι στέλνει «ένα μήνυμα καταδίκης στην πλευρά του Κοσόβου που ρίχνει λάδι στη φωτιά, αλλά την ίδια στιγμή να συνεχίσει η σερβική κυβέρνηση σ’ αυτό τον δύσκολο δρόμο της εξεύρεσης λύσης διότι αυτός ο δύσκολος δρόμος είναι ο δρόμος της προοπτικής της σταθερότητας και ο δρόμος της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας που τόσο πολλά έχει να δώσει και στον σερβικό λαό και στην περιοχή». Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, επιπλέον, και στην πρόταση που έχει ήδη συζητηθεί για συνδιοργάνωση ποδοσφαιρικής διοργάνωσης από Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία, σε βάθος χρόνου δεκαετίας (Euro του 2028 ή Μουντιάλ του 2030).

Ο κ. Βούτσιτς από τη δική του πλευρά χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών μια εξέλιξη που θα καθιστούσε την ΠΓΔΜ «γέφυρα» σύνδεσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία. «Για τη Σερβία η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ θα ήταν πολύ χρήσιμη, διότι η χώρα αυτή θα αποτελούσε τη γέφυρα μεταξύ των χωρών μας, δεν θα υπάρχει πια τείχος και αυτό θα σημάνει ότι οι δύο χώρες μας και οι λαοί μας θα συνδεθούν ακόμα περισσότερο», είπε ενδεικτικά ο κ. Βούτσιτς.

Αναφερόμενος στο Κόσοβο, ο κ. Βούτσιτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα και στον πρωθυπουργό για «τη βοήθεια που προσφέρετε στη διατήρηση της εθνικής ακεραιότητας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, επειδή καταλαβαίνετε πολύ καλά τη στάση και τη θέση της χώρας μας». Οι συνομιλίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες συμπεριέλαβαν ευρύ φάσμα δυνατοτήτων συνεργασίας στους τομείς ενέργειας, μεταφορών, εμπορίου και αστυνομικής συνεργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή