Ταύτιση κυβέρνησης – Α/ΓΕΕΘΑ

Ταύτιση κυβέρνησης – Α/ΓΕΕΘΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα εθνικής συνεννόησης και νηφαλιότητας έναντι της έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας εξέπεμψε η χθεσινή, τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, υπό την προεδρία του υπουργού αναπληρωτή Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.

Η χθεσινή συνεδρίαση του ΕΣΕΠ ήταν προγραμματισμένη, με σκοπό την ενημέρωση για τα αποτελέσματα του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ που ξεκίνησε στις 13 Δεκεμβρίου στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στο Αιγαίο, η συζήτηση στο ΕΣΕΠ στράφηκε κυρίως γύρω από τα ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Κατρούγκαλος δεν έκρυψε την ανησυχία της κυβέρνησης για την πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να συζητεί με το προεδρικό παλάτι για μια συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον επόμενο μήνα.

Μετά τη συνεδρίαση ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την «απόλυτη ταύτιση» της κυβέρνησης με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη. Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «εμείς δεν έχουμε κανένα συμφέρον να οξύνουμε την πολιτική ρητορική, αλλά από την άλλη μεριά, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έστειλε ένα σαφές σήμα για την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έπρεπε να κάνει». Επισήμανε ότι τα εθνικά δίκαια είναι «αγκυροβολημένα στη διεθνή νομιμότητα», ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος επένδυσης σε κλιμάκωση της φραστικής ρητορικής. Η Τουρκία, αντιθέτως, όπως είπε, «έχει μια πολιτική αναθεωρητισμού απέναντι στο διεθνές δίκαιο, που χρειάζεται τις ρητορικές εξάρσεις και τις κενές προκλήσεις».

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ακόμη ότι «εγώ και άλλοι ομιλητές, και από άλλα κόμματα, επισημάναμε τη σημαντική συμβολή του Νίκου Κοτζιά στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής και όλοι –τονίζω το “όλοι”– καταδίκασαν απερίφραστα και χωρίς καμία επιφύλαξη τις πρόσφατες απειλές εναντίον του». Ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι επιβεβαιώθηκε η θέση της κυβέρνησης ότι κατοχυρώνεται «ιθαγένεια και όχι εθνότητα», ενώ έστειλε μήνυμα στην Αλβανία ότι δεν θα γίνει αποδεκτός ο απαράδεκτος τρόπος διαχείρισης των ζητημάτων που αφορούν την ελληνική μειονότητα.

Αιχμές

«Δεν είναι ανεκτή οποιαδήποτε αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου και της ισχύουσας κατάστασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος. Ως προς το ονοματολογικό ο κ. Κουμουτσάκος ζήτησε να πληροφορηθεί τα επόμενα βήματα επί της διαδικασίας κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Επίσης, ο κ. Κουμουτσάκος άφησε αιχμές για τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι «η σημερινή κατάσταση υπουργού Εξωτερικών μερικής απασχόλησης δεν μπορεί να συνεχιστεί στην Ελλάδα, ειδικά όταν τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας παρουσιάζουν την ένταση και την όξυνση που παρουσιάζουν τον τελευταίο καιρό». Ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι «στις προκλήσεις της Τουρκίας απάντηση αποτελεί η αποφασιστικότητα και η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Είναι αυτονόητο ότι η τουρκική ένταση δεν προσφέρεται για μικροκομματικές στοχεύσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή