Βέβαιος για το σύνταγμα ο Ζάεφ

Βέβαιος για το σύνταγμα ο Ζάεφ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίοδος εντατικών διεργασιών για το ονοματολογικό αναμένεται να είναι αυτή που αρχίζει αμέσως μετά τα Θεοφάνια, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή της ΠΓΔΜ ακόμη και πριν από τις 15 Ιανουαρίου. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας ίσως επισπευσθεί για λίγες ημέρες, ενδεχομένως αμέσως μετά την έναρξη των συνεδριάσεων της ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ επ’ αυτού στις 9 Ιανουαρίου. Η συγκεκριμένη εκτίμηση εκ των πραγμάτων μεταφέρει το ενδιαφέρον στην Αθήνα, δεδομένης της προαναγγελθείσας στάσης του Πάνου Καμμένου για αποχώρηση από τη θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας όταν η συμφωνία των Πρεσπών φθάσει στο Κοινοβούλιο.

Εισηγήσεις

Χθες, διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει η συμφωνία των Πρεσπών να οδηγηθεί προς συζήτηση και κύρωση από τη Βουλή τον ερχόμενο Μάρτιο. Ωστόσο, πηγές ανέφεραν ότι στελέχη της κυβέρνησης με καίριο ρόλο έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την επίσπευση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, καταθέτοντας το σχετικό νομοθέτημα στη Βουλή ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο. Παρά τις διευκρινίσεις περί επιμονής του Μεγάρου Μαξίμου στον αρχικό σχεδιασμό του Μαρτίου, οι διαφορετικές εισηγήσεις υποδηλώνουν την προφανή απουσία οριστικής απόφασης για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Η συγκεκριμένη αμφιταλάντευση φαίνεται ότι συνδέεται και με την αβεβαιότητα που προκαλούν στο Μαξίμου οι δηλώσεις του κ. Καμμένου για τον χρόνο αποχώρησής του από την κυβέρνηση, αν δηλαδή αυτή σημειωθεί αμέσως μετά την κύρωση στην ΠΓΔΜ ή με την έλευσή της στην ελληνική Βουλή.

Οι πιθανότητες ενός νέου χρονοδιαγράμματος είναι ορατές στις δηλώσεις που έκανε χθες ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος επισήμανε ότι η διαδικασία θα αρχίσει στις 9 Ιανουαρίου. «Αν κρίνουμε από την εμπειρία, η διαδικασία δεν πρόκειται να διαρκέσει περισσότερες από 5-6 ημέρες. Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη ότι η αντιπολίτευση έχει ανακοινώσει πως δεν θα συμμετάσχει, είναι πιθανό η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί ακόμα πιο γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση, το όλο θέμα θα έχει κλείσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου», είπε (κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΠΓΔΜ «ΜΙΑ») ενδεικτικά ο κ. Τζαφέρι. Επιπλέον τόνισε ότι με την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ανοίγει ο δρόμος για τη δημοσίευση των δύο νέων νόμων στην εφημερίδα της κυβέρνησης και τη μεταβίβαση προς υπογραφή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Στις ισορροπίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Βουλή της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος σημείωσε σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του (TV 24) ότι έως τώρα η κυβέρνησή του έχει εξασφαλίσει τη στήριξη 76 από τους 80 βουλευτές που απαιτούνται για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. «Εχουμε τη διαβεβαίωση από 76 βουλευτές, με τους οποίους έχω μιλήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι άλλοι αρνούνται (να ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών). Πιστεύω ότι πραγματικά είναι εφικτό να αποσπάσουμε την υποστήριξη από 85-90 βουλευτές και ακόμα περισσότερους. Αυτός είναι ο στόχος και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε αυτή τη συμμετοχική διαδικασία», δήλωσε επιπλέον σε δημοσιογράφους ο κ. Ζάεφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή