ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Υπερασπιζόμαστε σθεναρά τα δικαιώματά μας σε Κύπρο, Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Ερντογάν: Υπερασπιζόμαστε σθεναρά τα δικαιώματά μας σε Κύπρο, Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και στα δικαιώματα της  Άγκυρας εκτός συνόρων αναφέρεται εκτενώς στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος εύχεται αρχικά «παγκόσμια ειρήνη και ηρεμία» το 2019, με «σταθερότητα, δικαιοσύνη, κατανόηση και ανεκτικότητα» και στη συνέχεια τονίζει ότι  – με βάση αυτές τις αρχές- « υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Ιερουσαλήμ, της Δαμασκού, της Βαγδάτης, του Καΐρου, της Τρίπολης, του Σαράγεβο και της Κριμαίας».

Αφού κάνει αναφορά στον πόλεμο κατά των «τρομοκρατών» στη Συρία και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας σε Συρία και Ιράκ, ο Ερντογάν αναφέρεται εμμέσως και στις σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο λέγοντας:

«Έχουμε δείξει την αποφασιστικότητά μας να διατηρήσουμε τα δικαιώματά μας στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τόσο σε πολιτικό, διπλωματικό επίπεδο όσο και με πράξεις».

Εν τούτοις, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει ότι «η Τουρκία δεν έχει βλέψεις για  το έδαφος, την κυριαρχία και τα δικαιώματα των περιοχών που ανέφερε.

«Ο μόνος στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια, την ηρεμία και ένα εγγυημένο μέλλον για τους δικούς μας ανθρώπους και τους αδελφούς μας που ζουν στα εδάφη μας», τονίζει.