Επισπεύδουν τα Σκόπια – Δεν αποκλείεται να κυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών έως τις 10 Ιανουαρίου

Επισπεύδουν τα Σκόπια – Δεν αποκλείεται να κυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών έως τις 10 Ιανουαρίου

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σκοπό την κατά το δυνατόν ταχύτερη κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών κινούνται στα Σκόπια, ακόμη και πριν από τις 15 Ιανουαρίου, ημερομηνία που αρχικά είχε οριοθετηθεί για την ψηφοφορία από τη Βουλή της ΠΓΔΜ. Η ψηφοφορία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη και την επομένη από την έναρξη των διαδικασιών στην Ολομέλεια, δηλαδή στις 10 Ιανουαρίου, λόγω της προαναγγελθείσας αποχώρησης της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE από τη συζήτηση. Η επιτάχυνση των βημάτων από την πλευρά της ΠΓΔΜ βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με τους ρυθμούς που επιθυμεί και το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το ΝΑΤΟ επιθυμεί την ταχύτερη δυνατή διαδικασία. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει επιστολή του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος ζητεί ολοκλήρωση του συνόλου των διαδικασιών και στις δύο πρωτεύουσες έως τις 15 Φεβρουαρίου 2019. Εκ των πραγμάτων κάτι τέτοιο θα ενεργοποιήσει και τις διαδικασίες στην Αθήνα. Ηδη χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι μετά τις 18 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του σχετικά με το χρονοδιάγραμμα κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Οπως αποκάλυψε την Κυριακή η «Κ», μεταξύ των συμμάχων υπάρχει συμφωνία για αποσύνδεση της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή από το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών που ζητεί το ΝΑΤΟ οφείλεται, βεβαίως, στον εκλογικό κύκλο στον οποίο εισέρχεται με το νέο έτος η Ελλάδα, όπου η ημερομηνία των εθνικών εκλογών (πέρα από τις τρεις που εκ των πραγμάτων θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο) παραμένει άγνωστη. Πολιτικές εξελίξεις αναμένονται, όμως, και στην ΠΓΔΜ, καθώς τον Απρίλιο λήγει η θητεία του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

Ως χρονιά της «ενσωμάτωσης της Μακεδονίας» περιέγραψε το 2019 στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. «Ελπίζω να μετατρέψουμε τις ευχές και τους στόχους μας σε πραγματικότητα, να γίνουμε μια χώρα με ειρήνη και σταθερότητα, να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. και να γίνουμε μια παγκόσμια και δίκαιη Μακεδονία, με μια οικονομία που λειτουργεί για όλους», προσέθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Τη βεβαιότητά του για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή των Ελλήνων εξέφρασε και ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Ναι, ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η πλειοψηφία αυτή έχει δημιουργηθεί. Θα έλεγα ότι έχει βρεθεί ήδη από το 2017. Είναι άνθρωποι που, ξέχωρα από τη στάση που έχουν απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, θέλουν να τελειώνει το θέμα, να κλείσει, και θεωρούν τη συμφωνία έναν καλό συμβιβασμό ή, σύμφωνα με άλλους, έναν αναγκαίο συμβιβασμό», είπε ενδεικτικά ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ (ΜΙΑ).

Αιχμές

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, οι αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα δεν προέρχονται τόσο από τους Μακεδόνες, αλλά από τους Πόντιους της περιοχής. «Είναι θέμα ταυτότητας και όχι γεωστρατηγικών συμφερόντων. Τόσο με την ΠΓΔΜ όσο και με την Αλβανία το πρόβλημά μας έγκειται στα ζητήματα ταυτότητας, όχι σε γεωστρατηγικά θέματα», είπε ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος άφησε, επιπλέον, αιχμές εναντίον της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι «δεν προώθησε επαρκώς τη συμφωνία στο εσωτερικό της Ελλάδας καθώς υπήρχε η άποψη ότι δεν έπρεπε να γίνει καμπάνια ενημέρωσης για το συγκεκριμένο θέμα, λόγω του κ. Καμμένου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή