Τσαβούσογλου: Ελέγξτε το «κακομαθημένο παιδί σας»

Τσαβούσογλου: Ελέγξτε το «κακομαθημένο παιδί σας»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ατύχημα στο Αιγαίο προειδοποιεί ευθέως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου που, παράλληλα, περιγράφει την επιθετική ρητορική που χρησιμοποιεί ως αντίδραση στον υπουργό Εθνικής Aμυνας Πάνο Καμμένο, τον οποίο και χαρακτηρίζει «κακομαθημένο παιδί». «Προειδοποιούμε την Ελλάδα. Εχετε ένα “κακομαθημένο παιδί”, τον υπουργό Αμυνας. “Είναι το κακομαθημένο μας παιδί”, λένε. Ελέγξτε τo κακομαθημένο παιδί σας έτσι ώστε να μην προκληθεί κανένα ατύχημα με την εμπλοκή των δικών μας δυνάμεων ασφαλείας. Τους υπενθυμίζουμε αυτό. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια φιλική προειδοποίηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου σε ομιλία του ενώπιον στελεχών των ακαδημιών χωροφυλακής και ακτοφυλακής (το απόσπασμα αναμεταδόθηκε από πληθώρα τουρκικών ΜΜΕ). Στο συγκεκριμένο σκέλος της ομιλίας του, ο κ. Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη γενικότερη στρατηγική της Aγκυρας στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας ακόμα μία φορά ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί τετελεσμένα. «Πρέπει να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε από κοινού τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα γεγονότα στο Αιγαίο. Υπενθυμίζουμε την απόφαση της Βουλής μας. Επίσης, πράττουμε αναλόγως σε κάποιες αρνητικές περιπτώσεις με το πολεμικό ναυτικό μας, την ακτοφυλακή μας και τις αρμόδιες αρχές μας», είπε ενδεικτικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Στον Τούρκο υπουργό Αμυνας απάντησαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «τα μόνα τετελεσμένα στο Αιγαίο είναι όσα απορρέουν από τις επιταγές του διεθνούς δικαίου». Αναφερόμενες στους χαρακτηρισμούς Τσαβούσογλου, τόνισαν ότι «οι ad hominem προσβλητικοί χαρακτηρισμοί που αφορούν τον υπουργό Αμυνας κ. Καμμένο, το μόνο που καταδεικνύουν είναι την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της τουρκικής πλευράς, η οποία συνεχίζει να υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια και να παραμένει στο περιθώριο του διεθνούς δικαίου». Ακόμη οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να προασπίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να επιδιώκει τη συνεργασία μέσω του διαλόγου και δεν θα παρασυρθεί σε τέτοιου είδους αδιέξοδες ρητορικές εξάρσεις».

Χθες, εξάλλου, η Αγκυρα προανήγγειλε μέσω NAVTEX (6/19) άσκηση του πολεμικού ναυτικού τους στα διεθνή ύδατα μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου, την Κυριακή, ανήμερα τα Θεοφάνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή