Ν. Μανιαδάκης: «Με πίεζαν για Γεωργιάδη, Στουρνάρα, Σαμαρά»

Ν. Μανιαδάκης: «Με πίεζαν για Γεωργιάδη, Στουρνάρα, Σαμαρά»

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μέχρι την περασμένη Δευτέρα προστατευόμενος μάρτυρας «Γιάννης Αναστασίου», καθηγητής Δημόσιας Υγείας Νίκος Μανιαδάκης, τοποθετήθηκε χθες δημόσια στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες και οδήγησαν στη μετατροπή του από μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος σε κατηγορούμενο για παθητική δωροδοκία.

«Στην πρώτη περίοδο που ξεκίνησε με την υπαγωγή μου στο πρόγραμμα και φθάνει μέχρι την υπαγωγή της δικογραφίας στη Βουλή, ενώ αρχικά ξεκίνησα να συμμετέχω ως εμπειρογνώμονας και έκανα αναλύσεις, στη συνέχεια αυτό δεν θεωρήθηκε ότι ήταν επαρκές. Και μου ζητήθηκε να μοιρασθώ με τις Αρχές αν έχει πέσει ποτέ στην αντίληψή μου ότι συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα είχαν προβεί σε έκνομες πράξεις ή αν είχα εγώ ο ίδιος προβεί σε έκνομες πράξεις. Τους είπα ότι δεν θα μπορούσα με την ανωνυμία που μου έδινε το πρόγραμμα να κατονομάσω άλλους ανθρώπους. Δεν γνώριζα τίποτα. Ενδεχομένως αυτό να μην ικανοποίησε, αλλά αυτή ήταν η αλήθεια… Στο σημείο αυτό, ένας από τους δύο άλλους μάρτυρες λέει στις Αρχές ότι έχω λάβει χρήματα για να επηρεάσω την πολιτική υγείας της χώρας…». (Ο κ. Μανιαδάκης ήταν σύνδεσμος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα από 2011 έως το 2015.) Το ερώτημα είναι πώς, αφού ισχύει αυτή η κατάθεση, ο κ. Μανιαδάκης παρέμεινε στο καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μανιαδάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με άλλη κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα, στην οποία αναφερόταν ότι έλαβε 120.000 ευρώ προκειμένου να επηρεάσει την κυβέρνηση ώστε να περάσει νόμο στη Βουλή, με τον οποίο συμψηφίζονταν οι οφειλές των φαρμακευτικών εταιρειών με όσα είχαν λαμβάνειν από το κράτος. «Εγώ το αρνήθηκα και θα το αρνούμαι κατηγορηματικά. Μου ζητήθηκε και πάλι να καταθέσω αν είχα πάρει τα χρήματα αυτά ή αν άλλα πολιτικά πρόσωπα με τα οποία είχα συνεργασθεί είχαν πάρει αμοιβές (σ.σ.: παράνομες) από την εταιρεία (…) ο κύριος Γεωργιάδης, ο κύριος Στουρνάρας και ο πρώην πρωθυπουργός ο κύριος Σαμαράς…».

Το καλοκαίρι του 2016

Ο κ. Μανιαδάκης είπε ότι το καλοκαίρι του 2016 τον επισκέφθηκε κάποιος δικηγόρος, ο κ. Παύλος Σαράκης, και του είπε ότι «μιλούσε εκ μέρους των αμερικανικών αρχών και του FBI συγκεκριμένα και του υπουργείου Δικαιοσύνης της Αμερικής και ήθελε να ενταχθώ σε ένα πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων». Ο κ. Σαράκης, κατά τον κ. Μανιαδάκη, τον πλησίασε και δεύτερη φορά τον Δεκέμβριο του 2016 αλλά και πάλι αρνήθηκε, καθώς ούτε είχε –κατά δήλωσή του– συμμετάσχει σε άδικη πράξη ούτε γνώριζε για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε αυτή. Επειτα από δημοσιεύματα στις αρχές του 2017, οι Αρχές πήγαν στο σπίτι του, «πήραν τον υπολογιστή μου και πάρα πολύ υλικό που είχα στο γραφείο μου».

Ο κ. Μανιαδάκης εξήγησε ότι εκείνη τη στιγμή άνοιξε τους προσωπικούς του λογαριασμούς ανά τον κόσμο εθελοντικά. Δεν εξήγησε όμως γιατί από επώνυμος μάρτυρας –έχει δώσει και επώνυμη κατάθεση– αποφάσισε να γίνει «προστατευόμενος». Ο κ. Μανιαδάκης σημείωσε ότι κατέφυγε στη θέση του τεχνικού συμβούλου έπειτα από πρόσκληση των εισαγγελικών αρχών. «Γιατί να μην συνεργασθώ με τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές;», αναρωτήθηκε. «Ημουνα ο κ. Αναστασίου. Για να ξεκινήσω τη συνεργασία μου με τις εισαγγελικές αρχές δεν έπρεπε να υπάρχει ένδειξη εμπλοκής μου στην υπόθεση αυτή. Αρχισα να κάνω αυτό που έκανα για την τρόικα, έπαιρνα στοιχεία, έκανα αναλύσεις και πολλά από τα στοιχεία αυτά πήγαν στην ελληνική Βουλή και χρησιμοποιήθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Εκανα όλες αυτές τις αναλύσεις για το σε ποιες περιπτώσεις υπήρχαν υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, ποια ήταν τα φάρμακα αυτά, ποια ήταν η πιθανή ζημία για το ελληνικό Δημόσιο…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή