Αντιδράσεις για σύνδεση μειωμένου ΦΠΑ με προσφυγικό

Αντιδράσεις για σύνδεση μειωμένου ΦΠΑ με προσφυγικό

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nα αποσυνδεθεί οριστικά το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζητούν με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες, οι δήμαρχοι των πέντε νησιών του Αιγαίου (Λέσβου, Σάμου, Χίου, Κω και Λέρου). Οπως επισημαίνουν, η σύνδεση του μειωμένου ΦΠΑ με τον αριθμό των προσφύγων μεταναστών που παραμένουν σε κάθε νησί πλήττει την εικόνα των συγκεκριμένων νησιών συνδέοντάς τα και επισήμως με ένα πρόβλημα.

«Είναι απορίας άξιον γιατί στην κατεξοχήν νησιωτική χώρα της Ε.Ε. η κυβέρνηση, αντί να εκμεταλλευτεί τις παγιωμένες ευρωπαϊκές πρακτικές, αλλά και τη σχετική νομολογία, επιλέγει να συνδέει το ζήτημα με το προσφυγικό και μάλιστα με τρόπο ηθικά και ανθρωπιστικά απαράδεκτο: μειωμένοι συντελεστές, μόνον εάν οι δομές φιλοξενίας δεν επαρκούν», επισημαίνουν οι δήμαρχοι Σπύρος Γαληνός (Λέσβος), Μανώλης Βουρνούς (Χίος), Μιχάλης Αγγελόπουλος (Σάμος), Γιώργος Κυρίτσης (Κως), Μιχάλης Κόλλιας (Λέρος).

Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία παρατείνεται το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά αναφέρεται ότι «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών είναι δυνατή η μείωση κατά τριάντα τοις εκατό (30%) των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) επί ένα εξάμηνο για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, εφόσον: ο μέσος αριθμός των φιλοξενουμένων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) κάθε νησιού κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της έκδοσης της απόφασης (σ.σ. υπουργική απόφαση η οποία εκδόθηκε στις 31/12), όπως υπολογίζεται, υπερβαίνει τη δυναμικότητα φιλοξενίας ανά νησί, όπως αυτή προσδιορίζεται από την πράξη σύστασης κάθε Κέντρου».

Χωρίς περιστροφές πλέον η κυβέρνηση παραδέχεται ότι ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελεί ένα αντίδωρο στα νησιά που υποδέχονται τους πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου μάλιστα να μην τηρούνται οι κανόνες που η ίδια έχει καθορίσει όσον αφορά τη λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας. «Και αν δεν βγαίνουν οι αριθμοί; Τι θα πρέπει να κάνουμε; Να δανειζόμαστε πρόσφυγες από το άλλο νησί;» αναρωτιέται με χιούμορ στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι δήμαρχοι των πέντε νησιών στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ υποστηρίζεται από την ευρωπαϊκή πρακτική και νομοθεσία. «Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά –και όχι μόνον αυτά του ΒΑ Αιγαίου– προβλέφθηκαν σε επίπεδο ευρωπαϊκών συνθηκών ήδη από το 2006 με την οδηγία 112/Ε.Κ., βάσει της οποίας η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες (Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Δανία, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Ισπανία) απέκτησαν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν διαφορετικούς συντελεστές του φόρου, με βάση γεωγραφικά κριτήρια. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, αυτά τα γεωγραφικά κριτήρια αφορούν νησιωτικές περιοχές: Μειωμένοι συντελεστές εφαρμόζονται από τη Δανία, όπου ο ΦΠΑ δεν εφαρμόζεται στα Νησιά Φερόε και στη Γροιλανδία, τη Γερμανία όπου εξαιρείται το νησί Heligoland, την Ισπανία όπου εξαιρούνται τα Κανάρια Νησιά, την Πορτογαλία όπου εξαιρούνται οι Αζόρες και η Μαδέρα και, μέχρι σήμερα, και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εξαιρείται η Νήσος του Μαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή