«Γαλάζια Πατρίδα» από Τουρκία

«Γαλάζια Πατρίδα» από Τουρκία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασκηση με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan), σχεδιάζει η Aγκυρα για την περίοδο ανάμεσα στις 27 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου, σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Η επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα» παραπέμπει ευθέως στη σχετική φρασεολογία του υπουργού Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για τις 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που περιγράφονται ως «επικράτεια» και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από την Αγκυρα για μια αεροναυτική άσκηση. Η «Mavi Vatan» δεν περιλαμβάνεται στις ασκήσεις που οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν ετησίως στο πλαίσιο των στρατιωτικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), προκειμένου να μην καταγράφεται στο Αιγαίο παράλληλη παρουσία πολλών αεροπορικών και ναυτικών μέσων (πρόκειται για ασκήσεις όπως η ελληνική με την ονομασία «Παρμενίων» ή η τουρκική «Ντενίζ Κουρντού»). Δεδομένου ότι στα τέλη Ιανουαρίου θα έχει ήδη μεσολαβήσει η πάντα δύσκολη περίοδος της επετείου των Ιμίων, μια άσκηση προβολής των τουρκικών αξιώσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί διπλωματικό σκεπτικισμό στην Αθήνα.

Η αποτύπωση της διεκδικητικής ατζέντας της Τουρκίας στη θάλασσα και με αυτό τον τρόπο, προκαλεί ανησυχία σε πολλαπλά επίπεδα στην Αθήνα, καθώς εκδηλώνεται σε μια περίοδο γενικευμένης έντασης στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Από τις τριβές που υπάρχουν στα ανατολικά, μέχρι το επιδεινούμενο και διαρκές κύμα διώξεων στο εσωτερικό και τις δημοτικές εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο, τα δείγματα για τη συμπεριφορά της Αγκυρας το επόμενο χρονικό διάστημα δεν είναι ενθαρρυντικά. Ενδεικτικό παράδειγμα η προεκλογικού χαρακτήρα παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σμύρνη, όπου απήγγειλε στίχους από τουρκικό λαϊκό τραγούδι με ανθελληνικούς υπαινιγμούς και παραπομπές στην καταστροφή της Σμύρνης το 1922. Παράλληλα με όλα αυτά, συνεχίζεται και η έκδοση NAVTEX για έρευνες του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και για ασκήσεις Ερευνας και Διάσωσης στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Καστελλόριζο.

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της τουρκικής κινητικότητας, ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα, είναι η προσπάθεια ανάδειξης των κοινών συμμαχικών δραστηριοτήτων με δυνάμεις των ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο δεν είναι, βέβαια, καινοφανές, καθώς Τουρκία και ΗΠΑ αποτελούν συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ. Ενδεικτικό παράδειγμα η συνεκπαίδευση τουρκικών μονάδων με το αντιτορπιλικό «USS Porter» κλάσης Arleigh Burke, την περασμένη Παρασκευή. Η συνεκπαίδευση που είχε προαναγγελθεί από τους Τούρκους για την Πέμπτη στα νότια του Καστελλόριζου, πραγματοποιήθηκε τελικά, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, έξω από τον ναύσταθμο του Ακσάζ (στα βόρεια της Ρόδου). Εν συνεχεία το «USS Porter» έπλευσε στον Ναύσταθμο Κρήτης, όπου ανεφοδιάστηκε και την επόμενη ημέρα συνέχισε τον πλου του προς τα δυτικά. Τονίζεται ότι αυτή η διαδρομή από έναν τουρκικό σε έναν ελληνικό ναύσταθμο δεν αποτελεί πρωτοτυπία.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι αυτή η γενικότερη αμερικανική στάση ουδετερότητας σε συνδυασμό με τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί και μια έμμεση, αλλά συνολικότερη παραίνεση προς τις δύο πλευρές, προκειμένου να εισέλθουν σε μια πορεία διαλόγου για τις διαφορές τους. Είναι, βέβαια, ζήτημα αν κάτι τέτοιο μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μια στιγμή προεκλογικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα και με μια εντεινόμενα αναθεωρητική στάση εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία επιμένει στο να προβάλει μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή