Ψάχνουν φόρμουλα διαζυγίου

Ψάχνουν φόρμουλα διαζυγίου

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη γνωστή ρήση «ο θάνατός σου η ζωή μου» μοιάζει το πολιτικό πόκερ που είναι σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, καθώς τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όσο περνούν οι ημέρες και πλησιάζει η ώρα της αλήθειας κατά την οποία η συμφωνία των Πρεσπών θα έλθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, μετρούν και ξαναμετρούν βουλευτές, το καθένα όμως αποκλειστικά για λογαριασμό του. Το οξύμωρο για μια συγκυβέρνηση είναι πως εκείνοι που αφαιρούνται από τον έναν προστίθενται στον άλλο, δημιουργώντας έναν πολύ δύσκολο γρίφο στον πρωθυπουργό, ο οποίος από τη μια θέλει –και είναι σαφές αυτό– να υπάρξει ένα «ήρεμο διαζύγιο» με τον κυβερνητικό εταίρο του, από την άλλη όμως αντιλαμβάνεται πως υπάρχει απόλυτη ανάγκη «να κλέψει» βουλευτές από τους ΑΝΕΛ, ώστε να «κλειδώσει» η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, κάτι που συνεπάγεται αυτόματα την αποψίλωση του μικρού εταίρου και τη δημιουργία ενός επικίνδυνου casus belli από πλευράς Καμμένου.

Η δυσκολία της κατάστασης φαίνεται από το γεγονός πως τα τελευταία δύο 24ωρα υπάρχει αυστηρά στάση αναμονής από την Ηρώδου Αττικού, αφενός για να πέσουν οι τόνοι, αφετέρου για να διαφανούν οι προθέσεις Καμμένου στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πάντως φρόντισε τις προηγούμενες ημέρες, μέσω των γνωστών πλέον αναρτήσεων στα social media, να στείλει νέο μήνυμα στο Μαξίμου πως «δεν θα πέσει αμαχητί», καλλιεργώντας ένα συγκρουσιακό κλίμα. Το πώς θα εξελιχθεί η σχέση των δύο πλευρών θα ξεκαθαριζόταν εν πολλοίς από το ραντεβού Τσίπρα – Καμμένου, το οποίο ύστερα από έντονο παρασκήνιο προσδιορίστηκε για την Παρασκευή, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Το βλέμμα, πάντως, όσον αφορά τον υπουργό Αμυνας είναι στραμμένο κυρίως στο εσωτερικό του κόμματός του. Χθες, η κ. Χρυσοβελώνη επιβεβαίωσε τη διάσταση που υπάρχει με τους ΑΝΕΛ, προαναγγέλλοντας την απουσία της από τη σημερινή συνεδρίαση, ενώ ενδιαφέρον έχει εάν θα επιλέξει να παραστεί η κ. Κουντουρά.

Την ίδια ώρα, πάντως, που το Μαξίμου ρίχνει γέφυρες ώστε να ακολουθήσει ένα ήρεμο διαζύγιο, στελέχη του κόμματος φρόντιζαν να στείλουν μήνυμα πως η πλειοψηφία των 151 για τις Πρέσπες –και όχι μόνο– πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Στο πλαίσιο αυτό, χθες έγιναν αλλεπάλληλες εξαγγελίες στελεχών της κυβέρνησης που δήλωναν βέβαιοι πως ο «μαγικός αριθμός» 151 υπάρχει, κάτι που πράγματι είναι αληθές, ειδικά μετά την ανακοίνωση του Ποταμιού που επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να υπερψηφίσει τη συμφωνία.

Ενδεικτικά, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως «όλοι οι βουλευτές και τα κόμματα πρέπει να πάρουν τις ευθύνες τους», προσθέτοντας ότι υπάρχει η πλειοψηφία των 151. «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι άνθρωποι σαν τον κ. Θεοδωράκη, τον κ. Λυκούδη, τον κ. Μαυρωτά δεν θα ψηφίσουν αυτή τη συμφωνία. Ο κ. Θεοδωράκης, ειδικά τώρα που μπήκε η τροπολογία η οποία διευκρινίζει πως δεν τίθεται θέμα εθνότητας, δεν έχει λόγο να επιφυλάσσεται». Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου δήλωνε (Στο Κόκκινο) πως «υπάρχουν και οι κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις ώστε να υπερψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών και να βρεθούν οι τουλάχιστον 151 βουλευτές που θα τη στηρίξουν, αλλά υπάρχουν 151 βουλευτές και για κάθε άλλη κρίσιμη ψηφοφορία», ενώ στην ίδια λογική κινήθηκε και ο κ. Βίτσας. Το μήνυμα λοιπόν προς τον κ. Καμμένο ήταν σαφές: Οι Πρέσπες θα περάσουν ούτως ή άλλως, άρα η ομαλή λύση της συνεργασίας είναι μονόδρομος και προς όφελος και των δύο πλευρών.

«Ανοιγμα» σε κεντροαριστερούς

Διεργασίες με φόντο την επόμενη μέρα, αμέσως μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα, λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη Kεντροαριστερά, και κυρίως σε εκείνο τον χώρο που θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, «ο οποίος αποτελεί πλέον τον κύριο κορμό» του χώρου. Στο πλαίσιο αυτό, η «Κίνηση για τη σύγκλιση της Kεντροαριστεράς» διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής εκδήλωση με θέμα τις «Πρέσπες», που θεωρείται πως μπορεί να αποτελέσει κρίσιμη συμφωνία όχι για την εξωτερική πολιτική, αλλά και για τα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα. Στο ίδιο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν στελέχη που δεν ανήκουν στον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά έχουν κληθεί να μιλήσουν οι κ. Γ. Ραγκούσης, Σπ. Δανέλλης, Ν. Μπίστης, ο καθηγητής Αντ. Λιάκος, ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης, και ο Ν. Μαραντζίδης, ενώ πιθανόν να παρευρεθεί και ο καθηγητής Ν. Μουζέλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να απευθύνει χαιρετισμό και ο πρωθυπουργός, ο οποίος άλλωστε το τελευταίο διάστημα έχει καταστήσει σαφές σε κάθε τόνο πως οι ευρύτερες συγκλίσεις στην Kεντροαριστερά αποτελούν βασικό πυλώνα της πολιτικής του. Και ως εκ τούτου η παρθενική εκδήλωση της κίνησης αποκτά αναπόφευκτα και έντονη πολιτική απόχρωση με φόντο τις επόμενες πρωθυπουργικές κινήσεις, αρχής γενομένης από τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή