Ισχυρές διαφωνίες εντός του Ποταμιού

Ισχυρές διαφωνίες εντός του Ποταμιού

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια θα είναι η στάση του Ποταμιού μόλις φύγει ο Π. Καμμένος από τη συγκυβέρνηση; Θα ζητήσει από το Μαξίμου να αποδείξει πρώτα πως έχει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή ή θα δεχθεί να στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών ανεξάρτητα από τις πρωτοβουλίες του Αλ. Τσίπρα; Αυτό ήταν το ζωτικής σημασίας ερώτημα που συζητήθηκε επί δύο και πλέον ώρες στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του Ποταμιού, με τους έξι βουλευτές να χωρίζονται ουσιαστικά σε τρεις ομάδες, ανά δύο.

Οι κ. Αμυράς και Ψαριανός είναι υπέρ της άποψης πως το Ποτάμι πρέπει να θέσει «βέτο» –τρόπον τινά– πως η κυβέρνηση πρώτα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και έπειτα θα φέρει προς ψήφιση τις Πρέσπες. Διαφορετικά για τους δύο βουλευτές, η υπερψήφιση των Πρεσπών θα συνεπάγεται απευθείας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στήριξή της για να παραταθεί ο βίος της.

Αντιθέτως, ο κ. Δανέλλης έχει διαφορετική άποψη. Θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος να προηγηθεί κάποια άλλη κοινοβουλευτική διαδικασία πριν από τη συμφωνία των Πρεσπών. Πάντως, είναι υπέρ της άποψης πως ακόμα και να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης από τον κ. Τσίπρα πρέπει να στηριχθεί, καθώς θα συνδέεται άμεσα «με ένα θέμα αρχών», όπως είναι η λύση του μακεδονικού ζητήματος. Στην ίδια λογική κινείται και ο Σπ. Λυκούδης, χωρίς ωστόσο κατά την πάγια τακτική του να είναι τόσο κάθετος στις διατυπώσεις του, αφήνοντας παράθυρα για τις τελικές αποφάσεις του.

Τέλος, είναι το ηγετικό δίδυμο Στ. Θεοδωράκη και Γ. Μαυρωτά. Αποψη του προέδρου του κόμματος είναι πως το πολιτικά ορθό είναι ο κ. Τσίπρας, μόλις φύγουν οι ΑΝΕΛ, είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης είτε να πάει σε εκλογές αφού ψηφιστούν οι Πρέσπες. Την ίδια ώρα ωστόσο σημείωνε πως η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι μέσα στις ιδρυτικές αρχές του κόμματος και ως εκ τούτου είναι πατριωτικό καθήκον η υπερψήφισή της. Το τι θα κάνει πάντως το Ποτάμι, αν ο κ. Τσίπρας δεν πάει είτε σε εκλογές είτε σε ψήφο εμπιστοσύνης, είναι ανοιχτό. Με το πέρας πάντως της συνεδρίασης, προέβη σε μία δήλωση που περιείχε σαφέστατα αιχμές και προς μέλη του κόμματός του, αναφορικά με τη στάση τους. «Το Ποτάμι έχει πυξίδα, όπως πυξίδα είχε και στις κρίσιμες μέρες του 2015. Και η πυξίδα αυτή δεν δείχνει το κομματικό συμφέρον, δείχνει μονάχα το πατριωτικό συμφέρον. Αυτό πιστεύω και τολμώ και το κάνω πράξη. Ελπίζουμε ότι η ίδια πυξίδα μας οδηγεί όλους αυτές τις μέρες, αν και υπάρχουν πολλές αμφιβολίες γι’ αυτό. Να σκεφτόμαστε όμως ότι δίνουμε λόγο στις επόμενες γενιές και στην ιστορία. Οχι στο κομματικό μας ακροατήριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή