Σκληρή σύγκρουση στη Βουλή για τη Novartis

Σκληρή σύγκρουση στη Βουλή για τη Novartis

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, κυρίως με επίκεντρο την υπόθεση Novartis, αλλά και με βουλευτές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να ανταλλάσσουν οξύτατους χαρακτηρισμούς, συνεχίστηκε χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί των προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Από την αρχή της συνεδρίασης οι τόνοι ανέβηκαν. «Εχουμε δει ότι τον τελευταίο καιρό έχει ενταθεί η παρέμβαση της κυβέρνησης στα θέματα της Δικαιοσύνης», είπε ο ειδικός εισηγητής της Ν.Δ. Θ. Φορτσάκης. «Η κυβέρνηση επιτίθεται σκαιότατα στους δικαστικούς λειτουργούς. Επιχειρεί να τους εκβιάσει, να τους εκφοβίσει. Χρησιμοποιεί μεθόδους παρακράτους απέναντί τους, ώστε να μπορεί να τους χειραγωγήσει και να υπονομεύσει τον θεσμό της Δικαιοσύνης». σημείωνε ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ).

«Οταν υπάρχει μία κυβέρνηση η οποία είναι διατεθειμένη να οργανώσει ένα δικό της κυβερνητικά καθοδηγούμενο παραδικαστικό κύκλωμα, καμία συνταγματική διάταξη δεν είναι επαρκής. Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε ακριβώς μπροστά στο φαινόμενο αυτό, ενός κυβερνητικά οργανωμένου, ελεγχόμενου και διατυμπανιζόμενου πολιτικά παραδικαστικού δικτύου», τόνισε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, σημειώνοντας σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis και τη στάση της κυβέρνησης: «Μιλάμε για μία καταρράκωση των θεσμών».

Απαντώντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου υποστήριξε ότι είναι οι δηλώσεις των στελεχών της αντιπολίτευσης και για την επίμαχη υπόθεση της συγκυρίας που συνιστούν θεσμική εκτροπή. Ομως μια αποστροφή της ομιλίας της, σύμφωνα με την οποία πριν από το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ούτε έναν δικαστή δικό του, ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης:

«Πού το ξέρετε; Τι είναι αυτό που είπατε;», αντέδρασε ο Κ. Τασούλας (Ν.Δ.).

«Εννοώ κανέναν που να είναι πολιτικά στη διάθεσή μας ή εν πάση περιπτώσει να είναι έστω συμπαθών. Κανένας», απάντησε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

«Εχει ο ΣΥΡΙΖΑ δικαστές;», επέμεινε ο κ. Μ. Βορίδης.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου, ωστόσο, πρωταγωνίστησε σε ακόμα ένα φραστικό επεισόδιο, αυτή τη φορά και για σχόλια που έκανε, αν και ήταν προεδρεύουσα της συνεδρίασης –κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται– την ώρα που στο βήμα του ομιλητή ήταν ο κ. Αδ. Γεωργιάδης: «Είστε αντιπολίτευση. Θα μιλήσετε όσο χρόνο μίλησα εγώ; Από πού προκύπτει αυτό;», είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου. Ο διάλογος που ακολούθησε είναι αποκαλυπτικός:

ΑΔ. Γ.: «Δεν κατάλαβα. Η συμπολίτευση έχει περισσότερο χρόνο; Τι ακούμε!»

Α. ΧΡ.: «Βέβαια, αλίμονο».

ΑΔ. Γ.: «Για άλλη μια φορά αποδεικνύετε ποια είστε, κυρία μου. Φασίστες πραγματικοί είστε, τίποτε άλλο».

Α. ΧΡ.: «Αν εμείς είμαστε φασίστες, Γεωργιάδη, εσύ τι είσαι; Εσύ σε ποιον πολιτικό χάρτη θα ενταχθείς… Ναζιστής είσαι εσύ;»

Aργότερα και εν μέσω αντιδράσεων και άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γ. Κατρούγκαλος σχολιάζοντας τις αναφορές Γεωργιάδη έκανε λόγο για «όρια του κωμικού», ενώ έκανε και χρήση όρων που παραπέμπουν, όπως ο ίδιος είπε, «στην πρώτη φάση της σχιζοφρένειας», προκειμένου να απαξιώσει τον εκ των αντιπροέδρων της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή