Υποψήφια για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ντόρα Μπακογιάννη

Υποψήφια για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ντόρα Μπακογιάννη

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κυπριακή Δημοκρατία πρότεινε τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία «χηρεύει» τον ερχόμενο Οκτώβριο. Πρόκειται για την πρώτη φορά που προτείνεται Ελληνας για τη συγκεκριμένη θέση. 

Την υποψηφιότητα της κα. Μπακογιάννη για την εν λόγω θέση ανακοίνωσε η Επιτροπή Υπουργών του Οργανισμού μαζί με άλλες τρεις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν από κράτη-μέλη του Οργανισμού. Οπως ανακοινώθηκε σήμερα, μετά τη λήξη της προθεσμίας για τα κράτη μέλη, να προτείνουν υποψηφίους για την εκλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών έλαβε τις ακόλουθες υποψηφιότητες:

• Ντόρα ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, πρώην Υπουργό Εξωτερικών, βουλευτής της Ελλάδας (σ.σ. Κόμμα: Νέα Δημοκρατία)

• Didier REYNDERS, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Υπουργός Άμυνας του Βελγίου (σ.σ. Κόμμα: Mouvement Réformateur, MR – γαλλόφωνο φιλελεύθερο-συντηρητικό)

• Andrius KUBILIUS, πρώην πρωθυπουργός, μέλος της Λιθουανίας (σ.σ. Κόμμα: Χριστιανοδημοκρατικό Λιθουανίας)

• Marija PEJČINOVIĆ BURIĆ, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας. (σ.σ. Κόμμα: Δημοκρατική Ένωση Κροατίας – κεντροδεξιά, συντηρητικό και χριστιανοδημοκρατικό)

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα συνομιλήσει χωριστά, με τον καθένα από τους τέσσερις υποψήφιους τον Μάρτιο του 2019 και θα αποφασίσει για έναν τελικό κατάλογο υποψηφίων που θα διαβιβαστεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Εν συνεχεία, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα προχωρήσει στην εκλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019. Συγκεκριμένα, η εκλογή θα γίνει από 750 εκλέκτορες – βουλευτές, οι οποίοι θα εκπροσωπούν 47 κυβερνήσεις.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας αναλαμβάνει από την 1η Οκτωβρίου του 2019.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή