Η Βουλή της ΠΓΔΜ επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η Βουλή της ΠΓΔΜ επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Μετά την επικύρωση της Συμφωνίας, ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε μέσω twitter «τους πολίτες και τους βουλευτές που ανέλαβαν την ευθύνη για τις συνταγματικές αλλαγές με τις οποίες ανοίξαμε από κοινού τις πόρτες  για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής της πΓΔΜ ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση της πΓΔΜ είχε ανακοινώσει και επισήμως την επίτευξη συμφωνίας για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία επρόκειτο να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε ακόμη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά και με το θέμα της υπηκοότητας που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του «ΒESA».

Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειωνόταν ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.

Της σημερινής συνεδρίασης είχε προηγηθεί ένα μίνι «θρίλερ» καθώς χθες ο κ. Ζάεφ δήλωνε ότι η πλειοψηφία των δύο τρίτων δεν είχε εξασφαλιστεί, λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με το αλβανικό κόμμα «BESA», το οποίο διαθέτει δύο έδρες.

«Αυτό που ζητεί το “BESA” είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, “μακεδονική/ πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, να μη δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης. Εργαζόμαστε για την εξεύρεση μιας λύσης σε ό,τι αφορά την τεχνική διατύπωση, με ποιον τρόπο η υπηκοότητα θα είναι “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” χωρίς οι Αλβανοί και οι άλλες εθνοτικές ομάδες να είναι Μακεδόνες», ήταν η επισήμανση του κ. Ζάεφ.

Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι οι Αλβανοί προσπαθούσαν να επιτύχουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη σε αυτή τη φάση και ότι οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Ζάεφ συνιστούσαν και ένα έμμεσο μήνυμα προς όλους όσοι μπορούν να διαδραματίσουν έναν ρόλο ώστε να υπερκεραστεί το πρόβλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή