ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με 81 ψήφους η ΠΓΔΜ κύρωσε τις Πρέσπες

me-81-psifoys-i-pgdm-kyrose-tis-prespes-2293553

Με τις ψήφους 81 βουλευτών ολοκληρώθηκε χθες και το τελευταίο βήμα κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά της ΠΓΔΜ, με την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών που θα οδηγήσουν στη μετονομασία της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία». Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ στρέφει ουσιαστικά το διεθνές ενδιαφέρον στην Ελλάδα, καθώς στις επόμενες ημέρες η Αθήνα θα πρέπει να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα προώθησης του νομοσχεδίου κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, ανεξαρτήτως ορισμένων τυπικής και διόλου ουσιαστικής πολιτικής σημασίας βημάτων που απομένει να γίνουν στα Σκόπια. Εν ολίγοις αναμένεται κωλυσιεργία εκ μέρους του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, η οποία, ωστόσο, εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσει τα επόμενα βήματα.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ ξεκίνησε τελικά χθες, λίγο μετά τις 7 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), και διήρκεσε λιγότερο από εξήντα λεπτά, στο τέλος των οποίων η συμφωνία των Πρεσπών είχε ουσιαστικά εγκριθεί από το σύνολο των 81 παρόντων βουλευτών. Εγιναν συνολικά έξι ψηφοφορίες, μία για κάθε τροπολογία, μία για το σύνολό τους και η έκτη για την προκήρυξη της συνταγματικής αναθεώρησης. Οι υπόλοιποι 39 βουλευτές, ανήκοντες στο αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, δεν παρευρέθησαν καν στη Βουλή της ΠΓΔΜ, προτιμώντας ήδη από την πρώτη ημέρα έναρξης των διαδικασιών, την περασμένη Τετάρτη, να συμμετάσχουν μόνο στις διαδηλώσεις που έγιναν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου.

Οι αριθμοί της χθεσινής ψηφοφορίας διαμορφώθηκαν έπειτα από ένα αρκετά έντονο παρασκήνιο, καθώς τις τελευταίες ημέρες το αλβανικό κόμμα BESA και ο επικεφαλής του Μπιλάλ Κασάμι ζητούσαν περαιτέρω διασφαλίσεις για το ζήτημα της ταυτότητας των υπόλοιπων εθνοτήτων της χώρας, πλην της κυρίαρχης σλαβομακεδονικής. Συγκεκριμένα, είχαν θέσει ως όρο τη δημιουργία στο σύνταγμα της χώρας μιας διάκρισης η οποία δεν θα αποκλείει τις υπόλοιπες εθνότητες της ΠΓΔΜ, πέρα, βεβαίως, από τους Σλαβομακεδόνες. Πρακτικά, με την απόδοση της υπηκοότητας του «πολίτη της Βόρειας Μακεδονίας» επιτυγχάνεται αυτό το αίτημα, το οποίο ενσωματώνει όχι μόνο τους Αλβανούς, αλλά και τις υπόλοιπες πολύ μικρότερες μειονότητες της ΠΓΔΜ (Τούρκοι, Ρομά, Βλάχοι, Βόσνιοι κ.ά.). Η συμφωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον κ. Κασάμι επετεύχθη νωρίς χθες το απόγευμα και αφού η έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής είχε ήδη αναβληθεί δύο φορές.

Τη συμφωνία ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος του οποίου ηγείται ο κ. Ζάεφ και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι διαδικασίες. Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με το BESA, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε συνομιλίες και με άλλους βουλευτές που είχαν συνεργαστεί με το αντιπολιτευόμενο VMRO. Η ψήφος ενός εξ αυτών οδήγησε, άλλωστε, στη διαμόρφωση της πλειοψηφίας των 81 βουλευτών, δηλαδή ενός περισσότερου από τους 80 που είχαν ψηφίσει την εκκίνηση της διαδικασίας τον περασμένο Οκτώβριο.

Εύσημα Γιούνκερ σε Τσίπρα και Ζάεφ

«Εντυπωσιασμένος από το θάρρος των δύο πρωθυπουργών» Ελλάδας και ΠΓΔΜ δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από το Βουκουρέστι, όπου βρέθηκε με αφορμή την επίσημη τελετή έναρξης της πρώτης προεδρίας της Ρουμανίας στην Ε.Ε. «Σπάνια στην Ιστορία κάποιος αναλαμβάνει τέτοια ευθύνη», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ αναφερόμενος στους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε την ανάγκη να εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος. Ο κ. Γιούνκερ απηύθυνε προτροπές και στις δύο πλευρές, αναφερόμενος όχι μόνο στους πρωθυπουργούς αλλά και στα Κοινοβούλια Ελλάδας και ΠΓΔΜ, να προχωρήσουν στην πράξη όλων όσα επιτάσσει η Ιστορία. Προφανώς και δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή καταγραφής των δηλώσεων του κ. Γιούνκερ, ενώ στην Ελλάδα η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ κινούνταν σε ανάλογα θερμό ύφος και στην ΠΓΔΜ αναμενόταν η εκκίνηση της τελικής φάσης κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή της χώρας.