Ενταση και αποχώρηση Ν.Δ.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εν μέσω μεγάλης έντασης αποχώρηση της Ν.Δ. από τη διαδικασία και η μη ολοκλήρωση της συζήτησης, καθώς κρίθηκε τόσο από βουλευτές της αντιπολίτευσης όσο όμως και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν έχουν δοθεί πλήρεις απαντήσεις και εξηγήσεις σε ερωτήματα και ενστάσεις που διατυπώθηκαν από την πρώτη στιγμή, «σημάδεψαν» τη χθεσινή έκτακτη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εθνικής Αμυνας – Εξωτερικών Υποθέσεων και Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής. Aντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για πρόγραμμα υλοποίησης «αντισταθμιστικών ωφελημάτων» μέσω ΕΑΒ και ιδιωτικών αμυντικών βιομηχανιών, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F16, από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin.

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία κατατέθηκε προς ψήφιση σε νομοσχέδιο του ΥΕΘΑ την Πέμπτη, αλλά η ψηφοφορία επ’ αυτής αναβλήθηκε για μεθαύριο Δευτέρα, έπειτα από αίτημα της αντιπολίτευσης να είναι «ονομαστική». Παράλληλα, είχε αποφασιστεί, «προκειμένου να δοθούν αναγκαίες απαντήσεις και διευκρινίσεις» επί θεμάτων που και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθεταν, να συγκληθεί η χθεσινή κοινή συνεδρίαση, μέρος της οποίας διεξήχθη «κεκλεισμένων των θυρών». Τελικώς με νέα απόφαση προγραμματίστηκε και δεύτερη συνεδρίαση για το πρωί της Δευτέρας, πριν δηλαδή από τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στην Ολομέλεια.

Αποστάσεις

Η έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης ήταν περιπετειώδης: εκ μέρους της Ν.Δ., ο κ. Κ. Τασούλας επικαλέστηκε έως και προχθεσινές δηλώσεις που αποδίδονταν στον κ. Π. Καμμένο περί επικείμενης αποχώρησής του από τη θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας και τόνισε ότι είναι πολιτικά και συνταγματικά ανεπίτρεπτο να συζητούνται σοβαρά ζητήματα με έναν υπουργό σε αποδρομή. Ακολούθως σήμανε την αποχώρηση των «γαλάζιων», με την επισήμανση ότι θα επανέλθει να συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα με τον διάδοχο του κ. Καμμένου. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο προεδρεύων της συνεδρίασης κ. Κ. Δουζίνας και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποδοκίμασαν τη στάση της Ν.Δ., ενώ βουλευτές άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης έλαβαν αποστάσεις από την κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη συζήτηση που ακολούθησε, εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας, της ΕΑΒ και άλλων εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας τάχθηκαν υπέρ της τροπολογίας, πλην όμως οι απαντήσεις που έδωσαν σε ερωτήσεις βουλευτών, τόσο αυτοί όσο και αργότερα στην «κλειστή» συνεδρίαση στελέχη του ΥΕΘΑ, δεν κρίθηκαν επαρκείς. Μέσα από το πρίσμα αυτό αποφασίστηκε να συνεχιστεί η συζήτηση μεθαύριο Δευτέρα.

Οπως προκύπτει από τα ερωτήματα που τέθηκαν στη δημόσια συνεδρίαση, αλλά και από σχόλια κατά τις ανεπίσημες συζητήσεις στη συνέχεια, κεντρικό ζήτημα που προκαλεί ενστάσεις ως προς την επίμαχη ρύθμιση είναι η πρόβλεψη να δοθεί μέρος του έργου (με το αντίστοιχο οικονομικό όφελος) σε ιδιωτικές εταιρείες, με αποκλειστική ευθύνη και επιλογή της αμερικανικής εταιρείας. «Δεν πρόκειται να δοθεί έργο τέτοιο με απευθείας ανάθεση. Είμαστε υποχρεωμένοι όπου υπάρχουν περισσότεροι του ενός να διενεργήσουμε διαγωνισμό και θα προσκληθεί φυσικά και η ΕΑΒ και θα το πάρει ο μειοδότης, ο οποίος μπορεί να βγάλει τη δουλειά σωστά», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δ. Πλέσσας, αντιπρόεδρος της Lockheed Martin στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή