Μητσοτάκης – Μέρκελ: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν για τις Πρέσπες

Μητσοτάκης – Μέρκελ: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν για τις Πρέσπες

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μάλλον προβλέψιμο. Αμφότερες οι πλευρές προσήλθαν στη συνάντηση γνωρίζοντας τις κόκκινες γραμμές αλλήλων. Ισως αυτός να ήταν ο λόγος που οι Πρέσπες ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης –και όχι το κυρίαρχο– στη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Αγκελα Μέρκελ, όπως συγκλίνουν οι πληροφορίες τόσο από την πλευρά της Ν.Δ. όσο και από τη γερμανική καγκελαρία. Στη συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα και πέντε λεπτά, διαπιστώθηκαν πολλά κοινά σημεία – κυρίως σε ό,τι αφορά την οικονομία. Και, βέβαια, η διαφωνία που παραμένει στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. «Εγώ πολεμάω τον λαϊκισμό εδώ και τρία χρόνια», φέρεται να είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση που έγινε ενόψει των ευρωεκλογών, με αφορμή τον αμοιβαίο προβληματισμό για την άνοδο ακραίων δυνάμεων στην Ευρώπη.

Τα κοινά σημεία για την οικονομία και η διαφωνία για το Σκοπιανό προκύπτουν, εξάλλου, και από τη δήλωση που παραχώρησε στα γερμανικά μέσα πριν αναχωρήσει η κ. Μέρκελ, εκφράζοντας τη χαρά της που συνάντησε τον κ. Μητσοτάκη. Σημείωσε ότι ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια και έχουν πολλά κοινά σημεία στην οικονομία, αλλά ότι διαφωνούν στο Σκοπιανό. Η συνάντηση, σύμφωνα με την Πειραιώς, ήταν φιλική και διαπιστώθηκαν συγκλίσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά την οικονομία, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιέγραψε αναλυτικά το δικό του σχέδιο για την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, επιμένοντας ότι η χώρα χρειάζεται «ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τους επενδυτές και τις διεθνείς αγορές, εξέλιξη που θα επιφέρει μια νέα ισχυρή κυβέρνηση που θα τερματίσει την αβεβαιότητα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για «ειλικρινή» συζήτηση, «όπως ξέρουν να συζητούν μεταξύ τους οι δυνάμεις του ΕΛΚ που είναι διαχρονικά υπέρ της Ευρώπης και δεν την αντιμετωπίζουν σαν σημαία ευκαιρίας». «Μιλήσαμε για την ελληνική οικονομία, τα προβλήματα της οποίας κάποιοι στις Βρυξέλλες επιμένουν να εξωραΐζουν για λόγους πρόσκαιρων εντυπώσεων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι παρουσίασε το σχέδιο της Ν.Δ. «σχετικά με τη δραστική μείωση των φόρων, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων, ώστε να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση». Σε ό,τι αφορά τις Πρέσπες, η κ. Μέρκελ φέρεται να επανέλαβε την άποψή της ότι η συμφωνία είναι καλή για την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ευρώπη, ωστόσο δεν έδειξε πρόθεση να πείσει τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει άποψη, όπως, εξάλλου, είχε περίπου προδιαγράψει και στις επίσημες δηλώσεις της.

«Εξήγησα στην κ. Μέρκελ τις θέσεις μας για τη συμφωνία των Πρεσπών και τους λόγους για τους οποίους η Ν.Δ. δεν πρόκειται να την κυρώσει. Οχι απλώς επειδή αυτή είναι η βούληση της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων, αλλά γιατί είναι μια κακή συμφωνία που, αντί να λύνει παλιά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μπορεί να πυροδοτήσει καινούργια και η θέση μας αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηριστικά. Συζήτηση έγινε και για το μεταναστευτικό, όπου ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε στην «τραγική κατάσταση» στην οποία έχουν περιέλθει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ζήτημα για το οποίο η κ. Μέρκελ ήταν ενημερωμένη. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας για το άσυλο, αλλά και διαχωρισμού προσφύγων – παρατύπων μεταναστών. Αιχμές άφησε και για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, τους κομματικούς διορισμούς και την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην ανομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή