Νέα ένταση στις σχέσεις Μόσχας – Αθήνας

Νέα ένταση στις σχέσεις Μόσχας – Αθήνας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αποστεί από δηλώσεις «που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας» ζητεί από τη Μόσχα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έπειτα από ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που περιέγραφε, εμμέσως πλην σαφώς, τη συμφωνία των Πρεσπών ως αποτέλεσμα πιέσεων που προήλθαν εκτός Ελλάδας. «Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία, που αναγνωρίζει εδώ και χρόνια την ΠΓΔΜ ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας” θα σεβαστεί τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού στη χρήση του ονόματος Μακεδονία, θα αποκαλεί από εδώ και στο εξής τη χώρα αυτή με τη νέα συνταγματική της ονομασία, δηλαδή “Βόρεια Μακεδονία” και το κυριότερο, θα αποστεί από ανάλογες δηλώσεις που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Τονίζεται, επίσης, ότι «η επίκληση πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό φίλων χωρών από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν συνάδει με το επίπεδο που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας και τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας».

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανήρτησε σχόλιο για την ψηφοφορία της Παρασκευής στα Σκόπια. Ως προς το ελληνικό σκέλος γίνεται ονομαστική αναφορά στην αποχώρηση του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση και τονίζεται ότι: «Στην Αθήνα προωθούν τη “συμφωνία των Πρεσπών” παρακάμπτοντας τις απόψεις των πολιτών. Δεν γίνεται καν λόγος για δημοψήφισμα για το ζήτημα, που επηρεάζει ζωτικά εθνικά συμφέροντα». Και υπογραμμίζεται ότι «η θέση της Ρωσίας για το θέμα της μακεδονικής κρατικής ονομασίας παραμένει αμετάβλητη: μια βιώσιμη λύση θα πρέπει να βρεθεί χωρίς εξωτερική πίεση, επιβολή έξωθεν χρονοδιαγραμμάτων και προϋποθέσεων, που θα στηρίζονται σε ευρεία δημόσια υποστήριξη –τόσο στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, όσο και την Ελλάδα– και αποκλειστικά εντός του νομικού πεδίου».

Στον αντίποδα, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος τόνιζε χθες ότι το 2018 αποτελεί έτος-ορόσημο στην ιστορία των διμερών σχέσεων, ενώ περιέγραφε την Ελλάδα ως το ευνοημένο μέρος της συμφωνίας των Πρεσπών. «Η συμφωνία των Πρεσπών αναδεικνύει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος και τόνισε ότι αμέσως μετά την κύρωσή της από την Ελλάδα, οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν άμεσα την ΠΓΔΜ ως «Βόρεια Μακεδονία». Εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα κυρώσει το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κάτι που θα κάνει ταχέως και η Ουάσιγκτον, χρησιμοποιώντας την επιρροή την οποία διαθέτει στη Συμμαχία για να επιταχύνει συνολικά τη διαδικασία. Ο αξιωματούχος έκανε ιδιαίτερη μνεία στα αποτελέσματα του στρατηγικού διαλόγου στην Ουάσιγκτον, παραπέμποντας, μάλιστα στη συνέντευξη του Γουές Μίτσελ, βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην «Κ», σχετικά με την αμερικανική βούληση να αναπτύξουν περαιτέρω τις σχέσεις με την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Επιπλέον, εξήρε την «ικανότητα και την ευφυΐα της ελληνικής διπλωματίας», περιγράφοντας ως οδηγό τον τέως υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Ο αξιωματούχος εξήρε, επίσης, τον ρόλο του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ για το ονοματολογικό, Μάθιου Νίμιτς. Ανέφερε ότι ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευ. Αποστολάκης έχει ισχυρή φήμη στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή