Κινητοποιήσεις κατά του ΧΥΤΥ Γραμματικού

Κινητοποιήσεις κατά του ΧΥΤΥ Γραμματικού

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολεμικό είναι το κλίμα στο Γραμματικό, με αφορμή την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας του ΧΥΤΥ στο Μαύρο Βουνό. Ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, στράφηκε κατά της περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου, καλώντας την να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να μη λειτουργήσει την εγκατάσταση. Ενώ το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε, χθες, την οργάνωση «αντίστασης» σε νομικό επίπεδο αλλά και στον δρόμο, προβλέποντας κονδύλι για την υπεράσπιση όποιου συλληφθεί. Φορείς και κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ είναι προβληματική.

Ο κ. Ψινάκης υπενθύμισε στην περιφερειάρχη ότι προεκλογικά είχε υποστηρίξει τους αντιδρώντες στη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ: «Συνεχίζετε χωρίς να σέβεστε τον πόνο των κατοίκων του δήμου μας, την προσβλητική συμπεριφορά σας εναντίον μας για ένα έργο που ορθώς είχατε προεκλογικά επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι είναι παράνομα χωροθετημένο, αδειοδοτημένο και λειτουργικά απαράδεκτο», αναφέρει στην επιστολή του. «Προχωρείτε τη λειτουργία του έργου χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας ότι η περιοχή παρουσιάζει έντονη σεισμική δραστηριότητα και ότι η υδρογεωλογική μελέτη του ΙΓΜΕ απέκρυψε συνειδητά την παρουσία έξι ρεμάτων στην περιοχή, προκαλώντας την οργή όχι μόνο τη δική μου αλλά και όλων των κατοίκων της περιοχής. Το έργο, ενώ δεν έχει πρόσβαση και λειτουργικότητα, προτίθεστε να το θέσετε σε λειτουργία βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των κατοίκων μας και υποβαθμίζοντας το περιβάλλον», αναφέρει, ζητώντας να μην τεθεί σε λειτουργία η υποδομή. «Διαφορετικά θα μας βρείτε απέναντί σας, όχι μόνο στις δικαστικές αίθουσες αλλά πλέον και στους δρόμους», καταλήγει.

Η απειλή αυτή έγινε κάπως πιο συγκεκριμένη στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο χθες το πρωί. Οι δημοτικοί σύμβουλοι αποφάσισαν να προσλάβουν δικηγορικό γραφείο για την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και όποιες άλλες νομικές ενέργειες χρειαστεί. Επίσης, να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ, να κλείσουν τους δρόμους που οδηγούν στον ΧΥΤΥ Γραμματικού και να καλύψουν νομικά τους κατοίκους του δήμου. «Το έργο αυτό είναι ακατάλληλο και παράνομο. Εχει κατασκευαστεί επάνω σε σεισμογενή περιοχή, επάνω σε ρέματα», λέει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Μαραθώνα Γιώργος Κοροβέσης. «Θα ξεκινήσουμε δυναμικές κινητοποιήσεις, ο δήμος είναι αποφασισμένος να καλύψει όσους πολίτες κατηγορηθούν για φθορές ή για παρακώλυση συγκοινωνίας. Δεν μπορούμε να τους εμπιστευθούμε ότι έφτιαξαν κάτι της προκοπής, όταν χρειάστηκαν είκοσι χρόνια για να το κατασκευάσουν. Πρέπει το κράτος, η Περιφέρεια και ο ΕΔΣΝΑ να βρουν λύση, να αυξήσουν την ανακύκλωση. Εμείς δεν θα δεχθούμε να γίνουμε η επόμενη Φυλή».

Να σημειωθεί ότι ο δήμος ετοιμάζει το νομικό του οπλοστάσιο, έχοντας παραγγείλει από τον πρόεδρο της σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ καθηγητή κ. Θεοχάρη Ζάγκα την εκπόνηση της μελέτης που να αντικρούει τα επιχειρήματα του ΙΓΜΕ. Τις επόμενες ημέρες σύλλογοι και αντιδρώντες στο Γραμματικό θα συγκροτήσουν ένα συντονιστικό όργανο, με την υποστήριξη του δήμου και όλων των δημοτικών παρατάξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή