Σύγκρουση-πρόβα εκλογών στη Βουλή

Σύγκρουση-πρόβα εκλογών στη Βουλή

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόβα τζενεράλε για το κλίμα εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές ήταν η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία εξελίχθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά σε προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής επένδυσε για μία ακόμη φορά στην πόλωση. Η λεκτική ακροβασία με την οποία επέλεξε να κλείσει την ομιλία του –«η δημοκρατία θα νικήσει»– δείχνει ακριβώς αυτό: ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να βάλει σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και σε αυτό της δημοκρατίας, διαχωριστικές γραμμές με τον αντίπαλό του. Στο πλαίσιο αυτό, το ζήτημα της ψήφου εμπιστοσύνης, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά στο επίκεντρο, πέρασε σε δεύτερη μοίρα, δίνοντας τη θέση του σε σφοδρή αντιπαράθεση επί παντός του επιστητού. Η κυβέρνηση πάντως, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει λόγο να ανησυχεί για τη σημερινή ψηφοφορία, καθώς, μετά την οριστικοποίηση της θετικής ψήφου από τον κ. Δανέλλη, έχει βρει τους 151. Η θετική στάση του βουλευτή του Ποταμιού, που έφερε και τη διαγραφή του από τον Σταύρο Θεοδωράκη, άφησε το Ποτάμι πλέον με πέντε βουλευτές, οι οποίοι ωστόσο θα κρίνουν εν πολλοίς το αποτέλεσμα της επόμενης κρίσιμης ψηφοφορίας, αυτής για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Με δεδομένο άλλωστε πως η ψήφος εμπιστοσύνης «έχει κλειδώσει», όλα τα βλέμματα στρέφονται στην ψηφοφορία για τις «Πρέσπες», η οποία, παρότι όλοι την τοποθετούσαν αρχές της επόμενης εβδομάδας, χθες το βράδυ υπήρχαν πληροφορίες πως μπορεί να έρθει με διαδικασία-εξπρές αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή την Πέμπτη.

Και ενώ μέχρι πριν από λίγες ημέρες η πλειοψηφία για τη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ εθεωρείτο δεδομένη, με κυβερνητικές πηγές να λένε πως ξεπερνάει τους 151, η απόφαση Δανέλλη δημιουργεί νέο θρίλερ. Τούτο συμβαίνει καθώς στο Ποτάμι, μετά την επιβίβαση του κ. Δανέλλη στο άρμα της πλειοψηφίας, εξετάζουν και πάλι τη στάση τους. Ο λόγος είναι, όπως σημείωναν πηγές της Σεβαστουπόλεως, πως, παρά το γεγονός ότι η θετική στάση «έναντι των “Πρεσπών”» είναι θέμα αρχών, δεν μπορεί πλέον να μη ληφθούν υπ’ όψιν το γενικότερο πολιτικό κλίμα και «η κυνικότητα του κ. Τσίπρα», με την οποία αναζητεί κάθε φορά διαφορετικές πλειοψηφίες, οι οποίες παρατείνουν την παραμονή του στην εξουσία.

Στη δύσκολη εξίσωση πρέπει να προστεθεί και η δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του κ. Θεοδωράκη, που ακούει στα ονόματα Αμυράς και Ψαριανός. Οι δύο βουλευτές, που έχουν ταχθεί αναφανδόν κατά των «Πρεσπών», πιέζουν ανοικτά πλέον την ηγεσία του κόμματος να αλλάξει θέση και να προσχωρήσει –τουλάχιστον– στο «παρών», ώστε να μη δώσει χείρα βοηθείας στο Μαξίμου να βρει μία ακόμα πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, οι δύο βουλευτές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και ανεξαρτητοποίησής τους αν το Ποτάμι παραμείνει στην αρχική του θέση υπέρ του «Ναι». Σε αυτή την περίπτωση, όμως, η πίεση προς τον κ. Θεοδωράκη λειτουργεί ασφυκτικά, καθώς το Ποτάμι θα πέσει κάτω από το όριο των 5 βουλευτών και παύει να συγκροτεί Κοινοβουλευτική Ομάδα. Χθες ο κ. Θεοδωράκης, κατά την ομιλία του, αρκέστηκε να ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί στη στάση του κόμματός του ενόψει «Πρεσπών». Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψήφου εμπιστοσύνης θα λάβει χώρα σύσκεψη –ή συσκέψεις– για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Στο Μαξίμου παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις τηρώντας σιγήν ιχθύος. Αρμόδιες πηγές εξέφραζαν την πεποίθηση πως ο κ. Θεοδωράκης δεν θα αλλάξει στάση. Στην Ηρώδου Αττικού, ωστόσο, εξετάζεται ήδη και το σενάριο να περάσουν οι «Πρέσπες» με απλή πλειοψηφία, δηλαδή και κάτω από το όριο των 151, καθώς θεωρούν πως η πρόσφατη λήψη ψήφου εμπιστοσύνης θα έχει νομιμοποιήσει την κυβέρνηση για τέτοια κίνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή