Η δύναμη της ψήφου και η αξία συμμετοχής στις ευρωεκλογές

Η δύναμη της ψήφου και η αξία συμμετοχής στις ευρωεκλογές

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτή τη φορά ψηφίζω». Αυτό δηλώνουν 150.000 Ευρωπαίοι, οι οποίοι έχουν εγγραφεί στην ομώνυμη πλατφόρμα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους τα τελευταία χρόνια αμφισβήτησαν την αξία της ευρωπαϊκής ιδέας. Το www.aftitiforapsifizw.eu τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη Οκτώβρη ενόψει των ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019. «Το ζητούμενο για εμάς δεν είναι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές, δεδομένου ότι στην Ελλάδα οι ευρωεκλογές θα συμπέσουν με τις αυτοδιοικητικές, επομένως δεν διακυβεύεται η προσέλευση των ψηφοφόρων», επισημαίνει ο κ. Κώστας Τσουτσοπλίδης, εκπρόσωπος Τύπου του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, «αποσκοπούμε στο να προσφέρουμε στους ενδιαφερομένους μια θεσμική προεκλογική ενημέρωση».

Η εγγραφή στην πλατφόρμα, που τηρεί απόλυτα τους κανονισμούς προστασίας των προσωπικών δεδομένων, είναι απλή: οι χρήστες συμπληρώνουν τα στοιχεία τους, όπως και τα θέματα που κατεξοχήν τους απασχολούν, ενώ μπορούν να κοινοποιήσουν στο περιβάλλον τους την εγγραφή και να παροτρύνουν φίλους τους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Τα στοιχεία των εγγεγραμμένων δεν γνωστοποιούνται, ωστόσο μπορεί κάποιος εκ των μελών να ανακοινώσει στους υπολοίπους κάποια πρωτοβουλία, π.χ. μια τοπική συνάντηση για να συζητήσουν ζητήματα σχετικά με τις ευρωεκλογές ή κάποια ευρωπαϊκή οδηγία. Φιλοσοφία του προγράμματος, που αξιοποιεί τη δυναμική των νέων μέσων, είναι να ενθαρρύνει τέτοιες κινήσεις, συζητήσεις και πρωτοβουλίες που να ξεκινούν «από κάτω προς τα πάνω» και όχι το αντίστροφο. «Τα μέλη της πλατφόρμας λαμβάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα ενημερωτικό υλικό σχετικά με τις πολιτικές που έχει χαράξει η Ε.Ε. σε συγκεκριμένους τομείς, όπως π.χ. το περιβάλλον».

Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 4.123 άτομα που ζουν στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν ζητήσει να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, τα ζητήματα νεολαίας και το μέλλον της Ευρώπης. Επίσης, 539 άτομα εξ αυτών προθυμοποιούνται να εργαστούν εθελοντικά σε πιθανές εκδηλώσεις και συζητήσεις ενόψει ευρωεκλογών. «Οι συμμετέχοντες έχουν εκτιμήσει πολύ τον ακομμάτιστο χαρακτήρα της καμπάνιας», επισημαίνει ο κ. Τσουτσοπλίδης, «στόχος μας είναι να αποκτήσουν οι πολίτες μια καλύτερη γνώση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων του κάθε ευρωπαϊκού οργάνου».

Περισσότερες απαιτήσεις

Η πληρέστερη ενημέρωση των ψηφοφόρων μοιραία ανεβάζει τις απαιτήσεις και έμμεσα τον πήχυ στις προεκλογικές διακηρύξεις των κομμάτων, τα οποία τείνουν να διαμορφώνουν ατζέντα με θέματα εσωτερικής και όχι ευρωπαϊκής πολιτικής. «Ας μη λησμονούμε ότι οι εν λόγω εκλογές είναι ακόμα πιο σημαντικές γιατί δεν αποφασίζουμε μόνο για τη σύνθεση του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά έμμεσα και για τον επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τονίζει ο κ. Τσουτσοπλίδης, υπενθυμίζοντας ότι η εν λόγω ρύθμιση ίσχυσε πρώτη φορά για τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που αναδείχθη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η παραπάνω πρωτοβουλία έρχεται σε μια χρονική περίοδο που η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Ε.Ε. επανέρχεται στα προ… κρίσης επίπεδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 62% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί θετική τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε., ενώ 68% θεωρεί ότι η συμμετοχή αυτή επέφερε σημαντική ωφέλεια. Η εν λόγω στροφή είναι ελπιδοφόρος γιατί συντελείται τη στιγμή που ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις ανεβαίνουν όχι μόνο δημοσκοπικά αλλά και σε εκλογικά αποτελέσματα – ακόμα και στα ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε. Και η σχέση των Ελλήνων με την Ε.Ε., που πέρασε κλυδωνισμούς τα τελευταία χρόνια, μοιάζει να αποκαθίσταται: 45% (έναντι 38% το 2017) έχουν θετική γνώμη για τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. και 54% θεωρεί ότι η Ελλάδα ωφελήθηκε από αυτήν. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η Ε.Ε. έχει θέσει σε λειτουργία τον ιστότοπο «Τι κάνει η Ευρώπη για μένα» (www.what-europe-does-for-me.eu/ el/portal), όπου απεικονίζεται ανά κράτος-μέλος και ανά θεματική ο βαθμός στον οποίο η Ε.Ε. κάνει τη διαφορά στη ζωή των πολιτών. Στον πολύγλωσσο αυτό διαδικτυακό τόπο διατίθενται περί τα 1.800 ευανάγνωστα κείμενα, έκτασης μιας σελίδας, που αναδεικνύουν με εύληπτο τρόπο έργα, προγράμματα και νομοθετικές ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν ανά κράτος και περιφέρεια χάρη στην Ε.Ε.

Εφαρμογή για κινητά

Ακόμα πιο καινοτόμο εργαλείο, που απευθύνεται κατεξοχήν στους νέους, είναι η νέα εφαρμογή για κινητά, «citizens app». «Πρόκειται για μια προσωποποιημένη, διαδραστική εφαρμογή που δίνει σε πραγματικό χρόνο απάντηση στον χρήστη, για το τι έχει κάνει η Ευρώπη για εκείνον», περιγράφει ο κ. Τσουτσοπλίδης. Ο χρήστης μπορεί περπατώντας στην πόλη του να «ανακαλύπτει» μέσω του κινητού του ότι τα λιμενικά ή οδικά έργα, που διευκολύνουν τις μετακινήσεις του, τα ερευνητικά προγράμματα πανεπιστημίων, από τα οποία επωφελείται, ακόμα και τα αναστηλωμένα κτίρια, που ως προστατευόμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς ομορφαίνουν τη γειτονιά του, έχουν όλα ως κινητήριο δύναμη ευρωπαϊκά κονδύλια. «Τελικός μας αποδέκτης θέλουμε να είναι οι νέοι, που ούτως ή άλλως έχουν ως γενιά υιοθετήσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, αλλά ξεχνούν πολλές φορές από πού η νοοτροπία αυτή προέρχεται, καθότι δεν έχουν την ιστορική εμπειρία», καταλήγει ο κ. Τσουτσοπλίδης. Μέσω του citizens app θα θυμηθούν εκ νέου, μεταξύ άλλων, σε ποιον οφείλουν την πολύτιμη εμπειρία του Erasmus και την ελευθερία κινήσεώς τους εντός της Γηραιάς Ηπείρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή