Νέο ραντεβού για την κύρωση των Πρεσπών

Νέο ραντεβού για την κύρωση των Πρεσπών

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε κλίμα έντονης πόλωσης ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η συζήτηση στη Βουλή, με την κυβέρνηση να λαμβάνει τελικά ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς 151 μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας ψήφισαν θετικά. Πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, θετικά ψήφισαν οι ανεξάρτητοι Ελενα Κουντουρά, Αικατερίνη Παπακώστα, Β. Κόκκαλης και Σπ. Δανέλλης, καθώς και από τους ΑΝΕΛ οι Αθ. Παπαχριστόπουλος, Κ. Ζουράρις. Αρνήθηκαν ψήφο εμπιστοσύνης 148 βουλευτές. Απουσίαζε μόνον ο Γ. Κασαπίδης (Ν.Δ.), ο οποίος με επιστολή του δήλωσε πως αν ήταν παρών θα ψήφιζε «όχι».

Ολα τα βλέμματα πλέον στρέφονται στην ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αναμένεται να έρθει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Η έκβαση αυτής θα κριθεί από τη στάση που θα κρατήσουν το Ποτάμι και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος, καθώς η κυβέρνηση έχει βέβαιους αυτή τη στιγμή 148-149 (145 οι του ΣΥΡΙΖΑ, συν Παπαχριστόπουλος, Παπακώστα, Δανέλλης, και πιθανόν Κουντουρά). Οσον αφορά το Ποτάμι, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, καθώς στο εσωτερικό του όλα κρέμονται από μία κλωστή. Από τη μία υπάρχει η δεδομένη θέση του Στ. Θεοδωράκη, που θεωρεί «πατριωτικό καθήκον» την υπερψήφιση της συμφωνίας. Χθες, από το βήμα της Βουλής μπορεί να μην άνοιξε τα χαρτιά του, αλλά εμμέσως πλην σαφώς επανέλαβε τη θετική στάση του με τη φράση «θετική ψήφος στη συμφωνία των Πρεσπών δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση». Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γ. Μαυρωτάς σημείωνε (Θέμα fm) πως «η συμφωνία είναι επωφελής και πρέπει να την ψηφίσουμε».

Η εξίσωση, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλή. Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαριανός, όχι μόνο θα καταψηφίσουν, αλλά επιχειρούν να «ρυμουλκήσουν» το Ποτάμι προς τη θέση τους, απειλώντας με αποχώρηση στην περίπτωση που η Σεβαστουπόλεως επιμείνει στο «Ναι», καθώς θεωρούν πως θετική ψήφος στις Πρέσπες όχι απλά συνδράμει στην επικύρωση μιας «κακής συμφωνίας» αλλά δίνει και «φιλί ζωής» στην κυβέρνηση. Αν όμως Αμυράς και Ψαριανός κάνουν πράξη την «απειλή», το Ποτάμι παύει να υφίσταται κοινοβουλευτικά, καθώς μένει με 3 βουλευτές. Ουσιαστικά, ο κ. Θεοδωράκης είναι μεταξύ σφύρας και άκμονος, καθώς αν κάνει πίσω στις Πρέσπες, ακυρώνει τις προγραμματικές του θέσεις, αν υπερψηφίσει βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικού «αφανισμού». Σε κάθε περίπτωση, όλα θα κριθούν στη σημερινή συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου. Κατά πληροφορίες, αν το Ποτάμι επιμείνει κεντρικά στο «Ναι», δεν αποκλείεται να αναζητηθεί μία συμβιβαστική φόρμουλα με ημερομηνία όμως λήξης.

Μεταξύ των σεναρίων που υπάρχουν είναι οι Αμυράς και Ψαριανός –που επιθυμούν τη συμπόρευση με τη Ν.Δ.– να δώσουν «διορία» στον κ. Θεοδωράκη να αποφασίσει τα επόμενα βήματά και να παραμείνουν τύποις στο κόμμα, ώστε να μη διαλυθεί η Κ.Ο. Οσον αφορά τον κ. Θ. Θεοχαρόπουλο, παρά το γεγονός πως και εκείνος είναι θετικός επί της αρχής, θα πάρει τις τελικές αποφάσεις κατόπιν συνεδρίασης των κομματικών οργάνων την Κυριακή. Εντός της ΔΗΜΑΡ υπάρχουν δύο τάσεις και οι ανάλογες εισηγήσεις: μία υπέρ της λύσης του Μακεδονικού, αλλά και μία με «αντισύριζα» αντανακλαστικά που ζητεί καταψήφιση. Από τη Χαρ. Τρικούπη κρατούν στάση αναμονής, προτρέποντας τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να επιλέξει το «παρών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή