Στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα οι Πρέσπες

Στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα οι Πρέσπες

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κλειδωμένη» θεωρούν, πλέον, στο Μέγαρο Μαξίμου την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών με τουλάχιστον 151 ψήφους. Η τελευταία συνεδρίαση του Ποταμιού, όπου αποφασίστηκε η κατά συνείδηση ψήφος, οριστικοποιεί το «ναι» από πλευράς Στ. Θεοδωράκη και Γ. Μαυρωτά, δύο ψήφους κομβικές για την έκβαση της ψηφοφορίας, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Σπ. Λυκούδης, όπως διαφάνηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη των «Μεταρρυθμιστών». Αριθμητικά, πλέον, το τοπίο έχει ως εξής: Στους σίγουρους 145 του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται οι κ.κ. Παπαχριστόπουλος, Παπακώστα, Δανέλλης, και πιθανόν η κ. Κουντουρά, με το Μαξίμου να φθάνει στον αριθμό 149. Με τις ψήφους των τριών του Ποταμιού η πλειοψηφία ανεβαίνει στους 152, ενώ δυνητικά ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί και άλλο, καθώς απομένει να οριστικοποιηθεί η απόφαση του Θαν. Θεοχαρόπουλου. Οπως προκύπτει από τα ανωτέρω, η συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να περάσει με μίνιμουμ 151 έως και 153 ψήφους. Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο κ. Ν. Βούτσης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η συμφωνία θα εισαχθεί προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, αφού πρώτα συζητηθεί σε μία ή δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σε Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, αντιμετωπίζουν τη συμφωνία σαν «τη μητέρα των μαχών». Αυτό ήταν και το κύριο αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, όπως φαίνεται στην ανακοίνωση που εξεδόθη αμέσως μετά. Αφού επισημαίνεται, στο πρώτο σκέλος, η αναγκαιότητα να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της συνταγματικής της θητείας τον Οκτώβριο του 2019 και να ολοκληρωθούν η συνταγματική αναθεώρηση και ο διαχωρισμός κράτους – Εκκλησίας, γίνεται εκτενής αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών. Η ανακοίνωση επικεντρώνεται στα θετικά που προκύπτουν, όπως για παράδειγμα η νέα συνταγματική ονομασία με τον προσδιορισμό «Βόρεια» μπροστά από το «Μακεδονία», αλλά και η αναφορά πως η «μακεδονική γλώσσα» ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών.

Είναι προφανές πως το Μαξίμου θα επιχειρήσει, μέχρι να έρθει η συμφωνία αλλά και μετά, μία επικοινωνιακή αντεπίθεση, ώστε να πείσει την κοινή γνώμη για τα θετικά της νέας πραγματικότητας. Αυτό είναι, εξάλλου, το μεγάλο στοίχημα πλέον. Τα οφέλη άλλωστε από τη συμφωνία στο εξωτερικό πεδίο είναι ορατά, καθώς η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ήδη την επίτευξη λύσης στον Αλ. Τσίπρα. Ο διεθνής παράγοντας όμως δεν κερδίζει εκλογές, με την κυβέρνηση να πρέπει τώρα να πείσει και το εσωτερικό κοινό πως η συμφωνία είναι προς όφελος της χώρας. Η προσεκτική ανάγνωση της χθεσινής ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει αυτή την προσπάθεια, καθώς περιέχει πλήθος φράσεων και λέξεων που μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν ταμπού για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως «πατριωτική ευθύνη», «απευθυνόμαστε σε κάθε αγνό πατριώτη», «εθνικά ωφέλιμη η λύση», που δείχνει την τάση να απευθυνθεί και στο θυμικό των πολιτών.

Την ίδια ώρα, σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου ενεργοποιείται το σχέδιο «προοδευτικό μέτωπο». Η φράση που χρησιμοποίησε από το βήμα της Βουλής ο Αλ. Τσίπρας, περί «αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού», επαναλήφθηκε και χθες στη συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος της κυβέρνησης, ανεξαρτήτως αποτελέσματος εκλογών, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργήσει ως η μεγάλη κεντροαριστερή δύναμη που στις τάξεις της θα συνταχθούν ευρύτερα οι «προοδευτικοί πολίτες». Για την υλοποίηση του σχεδίου η πόλωση είναι αναγκαία. Και αυτό θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ταυτίζοντας διαρκώς τη Ν.Δ. «με την ακραία συντήρηση». Επιτελικά στελέχη του κόμματος σημείωναν στην «Κ» πως «δεν βιαζόμαστε», θεωρώντας πως το επόμενο διάστημα «ο χρόνος θα λειτουργήσει υπέρ μας σε αυτό το κομμάτι», καθώς όσο η διαφορά από το ΚΙΝΑΛ δεν μειώνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ παγιώνεται ως «μεγάλη δύναμη», τα «προοδευτικά στελέχη θα αναζητούν αναπόφευκτα πολιτική στέγη σε εμάς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή