Θύελλα στη Βουλή για τις Πρέσπες

Θύελλα στη Βουλή για τις Πρέσπες

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός εκρηκτικού κλίματος, που συνδιαμορφώνουν οι επί της ουσίας αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης επί του περιεχομένου της συμφωνίας των Πρεσπών, οι διαλυτικές για το Ποτάμι εξελίξεις, και διαδοχικά διαδικαστικά ζητήματα ως προς την κανονικότητα συζήτησης επί του συγκεκριμένου θέματος, άρχισε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί τη νύχτα της Πέμπτης στην Ολομέλεια, η κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης της εν λόγω συμφωνίας.

Οι κεντρικές ενστάσεις αναφορικά με τα διαδικαστικά, αρχικώς αφορούσαν τη σύνθεση της προαναφερθείσας επιτροπής, κυρίως μετά την ανεξαρτητοποίηση –νωρίς το πρωί– του κ. Γ. Αμυρά: διαλύθηκε η Κ.Ο. του Ποταμιού και εξ αυτού του λόγου αφενός άλλαξαν οι κομματικές ισορροπίες και αφετέρου δημιουργήθηκαν «κενά», τα οποία έπρεπε πλέον να πληρωθούν από κάποιους εκ των ανεξαρτήτων. Πρώτη πράξη πλήρωσης των κενών ήταν η υπογραφή απόφασης εκ μέρους του κ. Ν. Βούτση να τοποθετηθεί ως ανεξάρτητος ο (θετικός προς τη συμφωνία) Σπ. Δανέλλης στην επιτροπή. Η Ν.Δ. και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν εντονότατη διαφωνία, και έκαναν λόγο για μεθόδευση που στόχο είχε να διατηρηθεί περιβάλλον πλειοψηφικό υπέρ της συμφωνίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό έγινε λόγος ακόμα και για «εκτροπή».

Υπό το βάρος των αντιδράσεων, που εκδηλώθηκαν και στη Διάσκεψη των Προέδρων, ο κ. Βούτσης απέσυρε την αρχική του απόφαση και αναζήτησε «διέξοδο» στη λύση της διεξαγωγής κλήρωσης μεταξύ των βουλευτών που ανεξαρτητοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και οι οποίοι θα εξεδήλωναν τη βούλησή τους να συμμετέχουν ως μέλη σε αυτή την κοινοβουλευτική επιτροπή. Στη λύση αυτή συμφώνησε η Ν.Δ. και έτσι στην κληρωτίδα μπήκαν τα ονόματα των Σπ. Δανέλλη, Γ. Μαυρωτά και Γρ. Ψαριανού. Κερδισμένοι βγήκαν οι δύο πρώτοι – αμφότεροι υπέρ της συμφωνίας. Ετσι, η επιδιωκόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ «ευρεία πλειοψηφία» επιτεύχθηκε. Παρ’ όλα αυτά, με την έναρξη της συνεδρίασης της επιτροπής και με παρεμβάσεις που έκαναν σε υψηλότατους τόνους, ο Π. Καμμένος και ο Ηλ. Κασιδιάρης έθεσαν θέμα αντικανονικής σύνθεσης, και άρα ακυρότητας, της επιτροπής. Επειτα από εξηγήσεις προσωπικά του κ. Βούτση, το θέμα θεωρήθηκε λήξαν και η συνεδρίαση προχώρησε με επί της ουσίας τοποθετήσεις.

Ενα δεύτερο «διαδικαστικό» ζήτημα που ετέθη κυρίως από τη Ν.Δ. και τη ΔΗΣΥ αφορούσε το γεγονός ότι η ελληνική Βουλή καλείτο να αποφασίσει για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα, δίχως να έχουν τεθεί υπ’ όψιν των βουλευτών όλα τα απαραίτητα έγγραφα, κυρίως δε το πλήρες κείμενο του νέου συντάγματος της γείτονος. Ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε, επικαλούμενος διεθνείς συνθήκες, ότι η ρηματική διακοίνωση και μόνο που έστειλε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, δεσμεύει απολύτως τη γείτονα και συνεπώς, όπως ισχυρίστηκε, επί αυτής καλείται το Κοινοβούλιο να αποφανθεί.

Ο μεγάλης διάρκειας κύκλος σφοδρών συγκρούσεων περί τα διαδικαστικά, ανέδειξε από βουλευτές της αντιπολίτευσης και μια άλλη παράμετρο: το γεγονός ότι, όπως ειπώθηκε, καλείται η ελληνική Βουλή να ψηφίσει, δίχως να έχει και τυπικά ολοκληρωθεί η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στη γείτονα. Και ως προς αυτό, ο κ. Κατρούγκαλος ήταν καθησυχαστικός. Επίσης, σε απάντηση του αιτήματος να κατατεθεί στη συνεδρίαση και η επιστολή παραίτησης του κ. Ν. Κοτζιά στον πρωθυπουργό, ή και να κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, σημειώθηκε ότι ο κ. Κοτζιάς θα μιλήσει για όλα, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Ολομέλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή