Σε σημείο μηδέν και χωρίς Κ.Ο. το Ποτάμι

Σε σημείο μηδέν και χωρίς Κ.Ο. το Ποτάμι

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος εποχής για το Ποτάμι, καθώς ύστερα από σχεδόν πέντε χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας, έπαψε χθες να υφίσταται ως Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το χρονικό της προαναγγελθείσας διάλυσης, που πολλοί ανέμεναν εδώ και καιρό, λόγω των πολλών και σοβαρών διαφωνιών στο εσωτερικό του κόμματος, άρχισε να εξελίσσεται χθες το πρωί, όταν ο κ. Αμυράς ανακοίνωσε –αιφνιδιαστικά όπως σημειώνουν από τη Σεβαστουπόλεως– την ανεξαρτητοποίησή του, αφήνοντας το Ποτάμι με τέσσερις βουλευτές, κάτω από το όριο των πέντε που απαιτείται για τη συγκρότηση Κ.Ο.

«Δεν θα μπορούσα να πράξω διαφορετικά όταν τις επόμενες ημέρες θα έπρεπε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος να ομιλώ δημόσια εκ μέρους του κόμματος του οποίου τα κορυφαία στελέχη έχουν αντίθετη θέση από την προσωπική μου για ένα μείζον εθνικό ζήτημα» ήταν, μεταξύ άλλων, η αναφορά του κ. Αμυρά.

Η απάντηση του κ. Θεοδωράκη ήταν άμεση και πολύ σκληρή, κατηγορώντας τον βουλευτή για ανακολουθία λόγων και πράξεων και για συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία. «Εγκατέλειψε το Ποτάμι και διεκδικεί έτσι να γραφεί στο δεξιό πάνθεον, ως ο βουλευτής που διέλυσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού. Οπως αντιστοίχως γράφτηκε στο αριστερό πάνθεον ο κ. Δανέλλης, ως ο βουλευτής που εγκατέλειψε το Ποτάμι για να σώσει την κυβέρνηση Τσίπρα» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως οι δύο βουλευτές «είχαν επανειλημμένως δεσμευθεί ότι αν διαφωνήσουν με το Ποτάμι θα παραδώσουν την έδρα τους».

«Ατυχείς επιλογές»

Λίγη ώρα μετά ακολούθησε και ο Γρηγόρης Ψαριανός με αιχμές έναντι του κ. Θεοδωράκη. «Δυστυχώς, με αλλεπάλληλα δικά μας λάθη, ατυχείς επιλογές και κακούς χειρισμούς καταφέραμε να μηδενίσουμε σχεδόν το 7% των ψηφοφόρων που αρχικώς πίστεψαν και ήλπιζαν σε εμάς» ήταν η αναφορά του, δηλώνοντας πλέον ανεξάρτητος βουλευτής. Η πλήρης εικόνα διάλυσης ολοκληρώθηκε με την παραίτηση λίγη ώρα μετά του, συνεργαζόμενου με το Ποτάμι, Σπύρου Λυκούδη από τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής, θέση που κατείχε υπό την ομπρέλα του κόμματος.

Ο κ. Θεοδωράκης λίγη ώρα μετά τη διάλυση της Κ.Ο. επιχείρησε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα να εκπέμψει το στίγμα πως το Ποτάμι είναι ζωντανό. Τονίζοντας πως το κόμμα του είναι οι χιλιάδες εθελοντές που συμμετείχαν στο συνέδριό του πριν από δύο μήνες, καταλήγει πως «μας λάβωσαν, δεν μας σκότωσαν. Δεν μας σταμάτησαν, συνεχίζουμε».

Τα επόμενα βήματα, όμως, είναι πλέον εντελώς αχαρτογράφητα. Η χθεσινή προγραμματισμένη εκδήλωση για τη συμφωνία των Πρεσπών, φρέναρε τις όποιες εξελίξεις, οι οποίες μετατίθενται για μετά την ψηφοφορία, την Παρασκευή, όπου είναι προγραμματισμένο Πολιτικό Συμβούλιο και θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα. Χθες, στελέχη του κόμματος σημείωναν πως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιες είναι οι επόμενες επιδιώξεις του κόμματος του κ. Θεοδωράκη. Αυτόνομη κάθοδος εντός ακραίας πόλωσης ή επιδίωξη για κάποια προεκλογική συνεργασία; Το δίλημμα το επόμενο διάστημα θα γίνει πιο επιτακτικό από ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή