Απομονωμένη στη Βουλή η κυβέρνηση

Απομονωμένη στη Βουλή η κυβέρνηση

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από άλλη αφετηρία και με διαφορετική επιχειρηματολογία εκάστη, όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στέκονται –όπως έδειξαν οι πρώτες τοποθετήσεις χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή– απολύτως αρνητικά στη συμφωνία των Πρεσπών. «Το ισοζύγιο κερδών και οφελών είναι συντριπτικά εις βάρος της Ελλάδας», τόνισε ο εισηγητής της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος. Και αφού στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για «εθνική ήττα», πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Ο συνδυασμός του ονόματος “Βόρεια Μακεδονία” με την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας ύπαρξης “μακεδονικής” γλώσσας και εθνότητας είναι εύφορο έδαφος, και λειτουργεί ως θερμοκήπιο για τη διατήρηση του ιδεολογήματος του “Μακεδονισμού”. Ο πυρήνας των αρνητικών προβλέψεων και ρυθμίσεων της συμφωνίας, δηλαδή “μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα, αλλά και τα όσα αφορούν τη συμμετοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να αλλάξει ακόμα και σε πιθανή αναθεώρηση της συμφωνίας».

Εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος τόνισε πως «εκφράζει τη ρητή, εμφατική και ανεπιφύλακτη άρνησή μας να ψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών» και μίλησε για σειρά προβληματικών στοιχείων στη συνταγματική αναθεώρηση που έγιναν στην ΠΓΔΜ. «Ο αλυτρωτικός κι ο διχαστικός λόγος των ηγετών της ΠΓΔΜ, που θα είναι διαρκής, ακόμη κι από τον Ζάεφ που ήδη πρόλαβε κι έδωσε αρνητικά δείγματα γραφής, θα έχει ως βάση του και την υπογραφή του κ. Τσίπρα και όσων ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών», πρόσθεσε.

Με τη γνωστή ρητορική περί προδοτικής συμφωνίας, τοποθετήθηκε στην παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρης.

Από την πλευρά του, ο κ. Ι. Γκιόκας (ΚΚΕ) υποστήριξε ότι η επίμαχη συμφωνία εξυπηρετεί τα σχέδια του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου πρέπει να καταγγελθεί και να απορριφθεί, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να αντιμετωπιστεί ο εθνικισμός όλων των πλευρών και να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές.

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος. Είπε ότι οι μέρες αυτές είναι «ημέρες θρήνου για την Ελλάδα», και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι καταπάτησε τη συμφωνία που είχε με τους ΑΝΕΛ για τη συγκυβέρνηση: «Μετατρέψατε μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης σε κυβέρνηση αποστασίας». Και αφού νωρίτερα επιτέθηκε σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μίλησε για εξυπηρέτηση φίλων επιχειρηματιών και για «στήσιμο διάλυσης Ποταμιού μέσω Δανέλλη»), υποστήριξε ότι η συμφωνία των Πρεσπών αν τεθεί σε ισχύ θα ανατρέψει τη Συμφωνία της Γιάλτας και θα οδηγήσει σε αιματοχυσία στα Βαλκάνια.

«Η Δημοκρατία δεν ξεπούλησε τη Μακεδονία. Κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν το θέμα του ονόματος των Σκοπίων, έφθασαν εδώ τα πράγματα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ι. Σαρίδης (Ενωση Κεντρώων). Υπέρ της συμφωνίας μίλησε εκ μέρους των κομμάτων μόνο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή