Novartis: δεν βρέθηκαν χρήματα σε πολιτικούς

Novartis: δεν βρέθηκαν χρήματα σε πολιτικούς

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βολές κατά της Εισαγγελίας Διαφθοράς εξαπολύει, παρά το γεγονός ότι παρέμεινε ως εποπτεύων των δραστηριοτήτων της για λιγότερο από τρεις μήνες, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, σε αναφορά που κατέθεσε λίγο πριν παραιτηθεί από τη θέση του εποπτεύοντος στους εισαγγελείς Διαφθοράς που χειρίζονται πολλές και σοβαρές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και τη Novartis, η οποία έχει προκαλέσει μετωπικές πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Ο κ. Αγγελής, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αναφορά του που αριθμεί τέσσερις σελίδες, διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσίευμα (εφημερίδα «Δημοκρατία») που ανέφερε ότι Αμερικανοί έδωσαν στοιχεία για πρώην υπουργό σε κλιμάκιο Ελλήνων εισαγγελέων πριν από περίπου δύο μήνες στη Βιέννη και αυτοί αρνήθηκαν να τα παραλάβουν.

Διάψευση

Το περιστατικό με τους Αμερικανούς διαψεύδει και ανώτατη εισαγγελική πηγή, ως μη γενόμενο, ενώ ο κ. Αγγελής που υπέβαλε παραίτηση οργισμένος, όπως αναφέρουν πηγές του ανωτάτου δικαστηρίου, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση «εγώ δεν θα πάω φυλακή». Τη σιβυλλική τοποθέτησή του επιβεβαίωναν χθες και εισαγγελικές πηγές, επικαλούμενες το γεγονός ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου καθιστά την τοποθέτησή του αυτή κοινή τοις πάσι, καθώς την επαναλαμβάνει και στους διαδρόμους του ανωτάτου δικαστηρίου.

Οι βολές Αγγελή, στην αναφορά του προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για χειρισμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς και προσωπικά της επικεφαλής Ελένης Τουλουπάκη, προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου, η οποία και παρήγγειλε πειθαρχική έρευνα την οποία ήδη ανέθεσε σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Στην έρευνα που ξεκίνησε εξ αφορμής της αναφοράς Αγγελή, θα κληθούν να καταθέσουν η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και στενοί της συνεργάτες που βρέθηκαν μαζί με τον κ. Αγγελή στη Βιέννη και συναντήθηκαν με τους Αμερικανούς ομολόγους τους που χειρίζονται –και αυτοί– την έρευνα για τη Novartis.

Κατά τη συγκεκριμένη συνάντηση ανώτατες εισαγγελικές πηγές διαψεύδουν ότι υπήρξε κάποιο στοιχείο που να δόθηκε για πολιτικό πρόσωπο στην Ελλάδα από τους Αμερικανούς (λογαριασμός, έγγραφο ή ό,τι άλλο) και χαρακτήριζαν την άτυπη συζήτηση μεταξύ των δύο κλιμακίων «αόριστη», χωρίς να δίδουν περαιτέρω διευκρινίσεις. Πάντως, η πληροφορία που δημοσιεύθηκε περί προσφοράς στοιχείων από τους Αμερικανούς για πρώην υπουργό και η άρνηση Αγγελή να τα παραλάβει, με το επιχείρημα ότι ήταν προϊόντα υποκλοπής, εξόργισε τον αντεισαγγελέα, και στην αναφορά του, πέραν των άλλων, επιρρίπτει ευθύνες στους λοιπούς εισαγγελείς του κλιμακίου καθώς αναφέρει επί λέξει «είμαστε μόνον εμείς οι τέσσερις και εγώ δεν είμαι αυτός που έχει μιλήσει».

Σύντομα οι διώξεις

Και ενώ η αναφορά Αγγελή είναι δηλωτική αντιθέσεων, διχογνωμιών και διαρκών τριβών ανάμεσα σε εισαγγελικούς λειτουργούς που χειρίζονται την υπόθεση Novartis, η οποία φαίνεται πως θα διαδραματίσει ρόλο στην πολιτική αντιπαράθεση ενόψει και προεκλογικής περιόδου, στην ουσία η υπόθεση εμφανίζει προβλήματα και η έρευνά της δυστοκίες.

Εισαγγελική πηγή δήλωνε με κατηγορηματικότητα ότι, προς το παρόν, δεν έχουν βρεθεί χρήματα σε λογαριασμούς πολιτικών τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση, ούτε σε στενά συγγενικά τους πρόσωπα ή σε στενούς τους συνεργάτες.

Ομως, η ίδια πηγή, αλλά και άλλες που έχουν γνώση των συνεχιζόμενων ερευνών, δήλωνε πως διώξεις μπορεί να ασκηθούν για το αδίκημα της δωροδοκίας με βάση μόνον τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα έγγραφα που υπάρχουν στη δικογραφία, διευκρινίζοντας ότι «ως έγγραφα μπορεί να νοούνται συνομιλίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα σε κινητά και χειρόγραφες σημειώσεις».

Πάντως, εισαγγελικές πηγές διευκρίνιζαν πως σύντομα, και προ της ενάρξεως της προεκλογικής περιόδου, η υπόθεση θα πρέπει να εκκαθαριστεί τουλάχιστον για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όχι στο σύνολό της, λόγω του τεράστιου όγκου του υλικού που διερευνάται.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, η περίοδος για την οποία η Εισαγγελία Διαφθοράς θα καταλήξει προσεχώς θα είναι η διετία 2010-2012 ή μπορεί στην καλύτερη περίπτωση η τετραετία 2009-2013. Γι’ αυτή την περίοδο μόνον θα ασκηθούν, αν ασκηθούν, διώξεις, ενώ δεν αποκλείεται για την ίδια περίοδο να υπάρξουν και αρχειοθετήσεις, δηλαδή για κάποιους να μην προκύψουν ευθύνες.

Σε κάθε περίπτωση, από τις πληροφορίες πολλών δικαστικών πηγών και την αναφορά Αγγελή, εμφανίζεται δυσλειτουργία και αντιφατικές απόψεις για το δέον γενέσθαι από εισαγγελικής πλευράς στην υπόθεση Novartis, με ανώτατες εισαγγελικές πηγές να δηλώνουν με έμφαση ότι «οι εισαγγελείς Διαφθοράς χειρίζονται το θέμα και έχουν την ευθύνη των χειρισμών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή