Η μητέρα των μαχών για τις Πρέσπες

Η μητέρα των μαχών για τις Πρέσπες

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας κορυφώνεται –εκτός απροόπτου– απόψε η χαρακτηρισθείσα και μητέρα των μαχών κοινοβουλευτική διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. «Η απόφαση είναι να γίνει η ψηφοφορία αύριο το βράδυ. Αυτή είναι η απόφαση και το λέω ευθύτατα», είπε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, καθιστώντας απολύτως σαφή τον χρονικό ορίζοντα του κυβερνητικού προγραμματισμού. Δεδομένου ότι ζήτησαν να εγγραφούν ως ομιλητές 205 βουλευτές, πολλοί χθες υπολόγιζαν ότι η κρίσιμη ψηφοφορία δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τις πρώτες πρωινές ώρες –ξημερώματα Παρασκευής.

Η συνεδρίαση στην Ολομέλεια άρχισε χθες, όπως αναμενόταν, μέσα σε κλίμα κλιμακούμενης έντασης: Ν.Δ. και ΔΗΣΥ έθεσαν με ιδιαίτερη έμφαση ζήτημα κατάθεσης του επίσημου συνταγματικού κειμένου της ΠΓΔΜ, στο οποίο να έχουν συμπεριληφθεί οι πρόσφατες τροποποιήσεις. Η κατάθεση, εκ μέρους της κυβέρνησης, ενός τέτοιου κειμένου είναι «απαραίτητο στοιχείο και προϋπόθεση για να γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια», τόνισε ο κοιν. εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ν. Δένδιας. Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογο αίτημα που είχε διατυπωθεί στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων από τη Ν.Δ. διά του κ. Γ. Κουμουτσάκου, η κυβέρνηση απαντούσε με τον ισχυρισμό ότι έχουν κατατεθεί όλα τα αναγκαία έγγραφα.

«Ολα τα απαραίτητα αναγνωστέα έγγραφα τα προσεκόμισε ο υπουργός», επανέλαβε χθες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ν. Ξυδάκης. Στην παρέμβασή του ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών, αφού αρχικώς επανέλαβε και από την πλευρά του ότι όλα τα αναγκαία έγγραφα έχουν κατατεθεί στην Εθνική Αντιπροσωπεία, προέβη σε παραδοχή που προκάλεσε νέες αντιδράσεις: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αυτό που ζητάτε, γιατί αυτό δεν προβλέπεται στη γειτονική συνταγματική τάξη», είπε ο κ. Κατρούγκαλος. «Ο υπουργός επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους μου ότι θα παραμείνει απλό ψήφισμα, το οποίο θα υπάρχει ως συμπληρωματικό κείμενο του βασικού υπάρχοντος και νυν ισχύοντος συντάγματος στα Σκόπια, όπου θα γίνεται απλή αναφορά σε Μακεδόνες και Μακεδονία», σχολίασε ο κ. Δένδιας και τόνισε ότι «η Βουλή δεν μπορεί να εισέλθει σε συζήτηση θέματος υπό αυτούς τους όρους».

Η μητέρα των μαχών για τις Πρέσπες-1

Αργότερα, κύκλοι της Ν.Δ. υπογράμμιζαν: «Συμβαίνει κάτι πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά: Σε ένα ζήτημα μείζονος εθνικής ευαισθησίας που δεσμεύει εσαεί την Ελλάδα, οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θα κυρώσουν. Δηλαδή θα ψηφίσουν εν κενώ». Τούτων δοθέντων, μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα άρχισε το μεσημέρι πια η επί της ουσίας του θέματος συζήτηση. Για εθνικά επωφελή συμφωνία κάνουν λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που προτίθενται να την ψηφίσουν. «Πήραμε το 110% των όσων παγίως ζητούσαμε», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος. Μεταξύ των υποστηρικτικών προς τη συμφωνία τοποθετήσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αίσθηση προκάλεσε εκείνη του προερχόμενου από τα Δωδεκάνησα Ηλ. Καματερού, ο οποίος αναφερόμενος στη διαρκή τουρκική απειλή, είπε ότι θα ήταν θετικό να υπήρχε η δυνατότητα για μια συμφωνία με τον εξ ανατολής γείτονα, ανάλογη εκείνης των Πρεσπών.

«Η συμφωνία είναι ετεροβαρής εις βάρος της Ελλάδας», υπογράμμισε ο κ. Γ. Κουμουτσάκος. Για «εθνικό πένθος» μίλησε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδ.Γεωργιάδης. «Δεν μπορούμε να δώσουμε λευκή επιταγή. Είναι μια συμφωνία με αβέβαιο παρόν και ναρκοθετημένο μέλλον», σημείωσε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης (ΔΗΣΥ). «Αμερικανονατοϊκής κοπής η συμφωνία εμπεριέχει σπέρματα αλυτρωτισμού», ανέφερε εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Ι. Γκιόκας.

Αίτημα αντισυνταγματικότητας

ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή στήριξαν από κοινού αίτημα αντισυνταγματικότητας του ν/σ με το οποίο επικυρώνεται η συμφωνία των Πρεσπών, ενώ παράλληλα αμφότερα τα κόμματα επιτέθηκαν με την ίδια επιχειρηματολογία (περί συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το Μακεδονικό) στη Ν.Δ. Την ένσταση αντισυνταγματικότητας ανέπτυξε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να στηριχθεί σε πλειοψηφία τουλάχιστον 180 βουλευτών. «Ορθώς τίθεται η συγκεκριμένη ένσταση. Ασφαλώς και συντασσόμαστε», έσπευσε να σχολιάσει εκ μέρους της Χ.Α. ο Ηλ. Κασιδιάρης. Στον αντίποδα, η Ν.Δ. τη χαρακτήρισε «προσχηματική», ενώ επίσης την απέρριψαν ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΣΥ. Νωρίτερα και με αφορμή εκείνη τη φορά ξεχωριστή αίτηση αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει το κόμμα Μιχαλολιάκου, ο κοιν. εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ν. Δένδιας σημείωνε: «Αρνούμαι να τοποθετηθώ επί ενστάσεως κόμματος του οποίου οι πολιτικοί και ιδεολογικοί πρόγονοι παρέδωσαν τη Μακεδονία στους Βούλγαρους». Αμέσως μετά, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Στ. Κοντονής έλεγε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται απολύτως με τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή