Παραμένουν στα χαρακώματα ΚΙΝΑΛ – ΔΗΜΑΡ

Παραμένουν στα χαρακώματα ΚΙΝΑΛ – ΔΗΜΑΡ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μάχη χαρακωμάτων εξελίσσεται η σχέση μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΔΗΜΑΡ μετά το διαζύγιο των δύο πλευρών, με αφορμή τη θετική στάση του κ. Θεοχαρόπουλου στη συμφωνία των Πρεσπών. Η τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ επισφράγισε, έπειτα από τη διαγραφή του προέδρου του κόμματος την αποκόλληση από το ΚΙΝΑΛ, με την ψηφοφορία να είναι 11 υπέρ και 5 κατά. Το σκεπτικό του κ. Θεοχαρόπουλου, που έχει εκθέσει άλλωστε σε όλες τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του, είναι πως «από τη στιγμή που διεγράφη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, διεγράφη και η ΔΗΜΑΡ μαζί».

Αποστάσεις

Στη Χαρ. Τρικούπη κάθε άλλο παρά ασπάζονται αυτή την προσέγγιση, σημειώνοντας πως η διαγραφή Θεοχαρόπουλου δεν συνεπάγεται και τη διαγραφή του κόμματος και η ΔΗΜΑΡ εξακολουθεί να είναι μέρος του Κινήματος Αλλαγής. Την άποψη αυτή φαίνεται πως ασπάζονται αρκετά στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Χθες, με ανακοίνωσή τους 19 μέλη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του γραμματέα επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Σταμάτη Μαλέλη, παίρνουν αποστάσεις απο την απόφαση, ζητώντας να συγκληθεί Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ για να αποφασίσει την παραμονή στο ΚΙΝΑΛ. Μεταξύ άλλων, σημειώνουν πως «δηλώνουμε ότι η απόφαση ακύρωσης της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στο ΚΙΝΑΛ από την Εκτελεστική Επιτροπή δεν μας καλύπτει και ζητάμε την άμεση σύγκληση της Κ.Ε. που θα αποφανθεί τελικά για το ζήτημα αυτό και ταυτόχρονα θα αποφασίσει για τον πολιτικό προσανατολισμό και τον οδικό χάρτη της περαιτέρω πορείας της ΔΗΜΑΡ».

Στη Χαρ. Τρικούπη δεν υπάρχει αμφιβολία πως πολλά στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς επιθυμούν να παραμείνουν στο Κίνημα Αλλαγής. Πηγές του κόμματος σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα». Κατηγορούν, δε, τον κ. Θεοχαρόπουλο για «παζάρια» προκειμένου να εξασφαλίσει την επανεκλογή του. Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνουν πως ήδη κυβερνητικά στελέχη έχουν προτείνει στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ μία θέση στο Επικρατείας και μαζί χαρτοφυλάκια στον επικείμενο ανασχηματισμό σε στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όπως ο κ. Χατζησωκράτης.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχαρόπουλος «επιστρέφει» τις κατηγορίες περί «παζαριού», εμμένοντας στην κατηγορία πως η κ. Γεννηματά δεν αποδέχθηκε την πρότασή του να είναι υποψήφιος σε κάποια περιφέρεια με σταυρό. Οσον αφορά τα στελέχη που μειοψήφησαν στις προηγούμενες ψηφοφορίες, από την Αγίου Κωνσταντίνου εκπέμπουν πως αυτό συμβαίνει σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες και δεν συνεπάγεται αποχώρησή τους από το κόμμα. Σε κάθε περίπτωση, η διαμάχη μεταξύ των δύο πρώην συνοδοιπόρων αναμένεται να έχει αρκετά επεισόδια ακόμα.

Συσκέψεις

Την ίδια ώρα στο ΚΙΝΑΛ ετοιμάζονται ήδη για το συνέδριο του ερχόμενου Μαρτίου. Μετά την αποσαφήνιση πως το «ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται», γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις για να βρεθεί η χρυσή τομή με την οποία το ΚΙΝΑΛ θα γίνει ενιαίο κόμμα. Αγκάθι; Τι θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου με το ΚΙΔΗΣΟ, ένα θέμα που αναμένεται να απασχολήσει το τετ α τετ που θα έχει το επόμενο διάστημα με την κ. Γεννηματά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή