Αντ. Σαμαράς: Τιμή μου να με λέτε μακεδονομάχο

Αντ. Σαμαράς: Τιμή μου να με λέτε μακεδονομάχο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», επανέλαβε αρκετές φορές στη διάρκεια της χθεσινής του παρέμβασης στην Ολομέλεια ο Αντώνης Σαμαράς – προκαλώντας αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για «επαίσχυντη συμφωνία», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στην προσπάθειά της να την περάσει γίνεται «πιο σκοπιανή απ’ τους Σκοπιανούς». Αναφερόμενος στον αλυτρωτισμό και στην αναγνώριση μακεδονικής «ταυτότητας, εθνότητας και γλώσσας», είπε: «Αυτό δεν είναι ρεαλισμός: είναι εξωτερική πολιτική τού ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Είναι ο ορισμός του υποχωρητισμού, δηλαδή του πλήρους ενδοτισμού σε όλους και σε όλα».

Μάλιστα υπογράμμισε ότι οι μελλοντικές κυβερνήσεις «πρέπει να βρουν τρόπο να αποδεσμευθούν» από τη συμφωνία, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως παράδειγμα την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε., όπου, όπως σημείωσε, «οι άλλες χώρες θα μπορούν να βάλουν βέτο και η Ελλάδα δεν θα μπορεί να διαπραγματευθεί το παραμικρό». Κάνοντας μια λεπτομερή ιστορική και πολιτική ανασκόπηση του θέματος, και με ιδιαίτερες αναφορές στη στάση που είχαν απέναντι στο ζήτημα τόσο ο Κων. Καραμανλής όσο και ο Ανδ. Παπανδρέου, ο κ. Σαμαράς επέμεινε στον σκοπιανό αλυτρωτισμό, σημειώνοντας ότι μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών «νομιμοποιούμε τον αλυτρωτισμό». «Μου λένε ότι πρέπει να μπουν στο ΝΑΤΟ για να σταθεροποιηθεί η περιοχή. Δεν έχω αντίρρηση, αρκεί να αφήσουν έξω τον αλυτρωτισμό, αυτό δεν συμβαίνει με τη συμφωνία», τόνισε, προειδοποιώντας ότι η σταθερότητα τώρα απειλείται, γιατί «αναγνωρίζουμε αλυτρωτισμό σε βάρος μας» και επαναλαμβάνοντας ότι το θέμα χειρίστηκαν πολλοί πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών, αλλά «κανένας δεν διανοήθηκε να αναγνωρίσει εθνότητα και γλώσσα».

Αναφερόμενος στο πακέτο Πινέιρο, επεσήμανε ότι το είχαν απορρίψει οι ίδιοι οι Σκοπιανοί πριν το απορρίψει η Ελλάδα. «Με κατηγορούν ότι υπήρξα πολύ αδιάλλακτος, λένε ότι έκανα καριέρα. Είμαι 41 χρόνια βουλευτής, όταν χρειάστηκε, εγώ πήγα σπίτι μου», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στον ψόγο ότι είναι «μακεδονομάχος», τόνισε: «Θεωρώ υπερβολικό να με συγκρίνετε με ανθρώπους που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα. Το θεωρώ τιμή μου να μου απευθύνουν τη μομφή αυτοί που διαδήλωναν και χόρευαν μαζί με τον Γκρούεφσκι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή