Επίθεση Γεννηματά στον Τσίπρα

Επίθεση Γεννηματά στον Τσίπρα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολύ υψηλούς τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα κινήθηκε η ομιλία της Φώφης Γεννηματά, χθες στην εθνική αντιπροσωπεία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη συμφωνία των Πρεσπών. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ξεκίνησε την ομιλία της ταυτίζοντας ευθέως τον πρωθυπουργό με την εξυπηρέτηση «ξένων συμφερόντων», των οποίων η κυβέρνηση έγινε «επαίτης». Κινούμενη σταθερά στην ίδια λογική και χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα επιθετική φρασεολογία, σημείωσε πως «βρήκαν τον κατάλληλο άνθρωπο για τα συμφέροντά τους», χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον κ. Τσίπρα «βολικό» που «θέλει να τελειώσει τη δουλειά». Η κ. Γεννηματά ακολούθως επιχειρηματολόγησε πάνω στην ίδια τη συμφωνία, επιχειρώντας να αποδομήσει βασικά σημεία της επί των οποίων στηρίζεται το κυβερνητικό αφήγημα. Με τη φράση «τα δώσατε όλα, κ. Τσίπρα», κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δημιουργεί «μακεδονικό έθνος». Γιατί; Η κ. Γεννηματά υποστήριξε πως με τη συμφωνία έχουμε πλέον έναν λαό «που κατοικεί στη Βόρεια Μακεδονία» και «μιλάει μακεδονικά», δύο στοιχεία που ενδυναμώνουν τον αλυτρωτισμό. Επιπλέον, σημείωσε πως «η δική μας Μακεδονία περιγράφεται ως το βόρειο μέρος της Ελλάδας», εκχωρώντας το «μονοπώλιο του όρου Μακεδονία στη γείτονα».

Η επιχειρηματολογία της κ. Γεννηματά συνεχίστηκε με το θέμα της γλώσσας. Επικαλούμενη τον καθηγητή Μπαμπινιώτη, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται πως «η μακεδονική γλώσσα» είναι αναγνωρισμένη από το 1977. Την ίδια ώρα καυτηρίαζε και τις διαφορετικές, «α λα καρτ» όπως είπε, πλειοψηφίες στη Βουλή με τις οποίες επιβιώνει τελικά ο κ. Τσίπρας. Παρά την εναλλαγή στα πρόσωπα και τη διαφορετική προσέγγιση των βουλευτών, η κατάληξη είναι, σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, να δίνουν όλοι «σανίδα σωτηρίας» στον πρωθυπουργό. Μία αναφορά που σαφώς απευθυνόταν ευθέως στους τέως συνοδοιπόρους της στο ΚΙΝΑΛ, δηλαδή το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ, που υπερψηφίζουν τη συμφωνία, λέγοντας όμως πως δεν στηρίζουν την κυβέρνηση. Τέλος, η ομιλία της κ. Γεννηματά περιείχε και αναδρομή στο παρελθόν. Η φράση «παραδώσατε τα όπλα του Ανδρέα Παπανδρέου» ήταν η κορωνίδα του διαχωρισμού του ΣΥΡΙΖΑ με την κληρονομιά της Κεντροαριστεράς.

Ο κ. Βενιζέλος

Την ίδια ώρα, ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας νωρίτερα στην εθνική αντιπροσωπεία, εστίασε σε δύο βασικούς τομείς. Αφενός, επιχείρησε να φωτίσει τα ελαττώματα της συμφωνίας και αφετέρου να καταδείξει πως ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στη διαπραγμάτευση ενός εθνικού θέματος με το βλέμμα στο εσωτερικό. «H κυβέρνηση χρησιμοποίησε το ζήτημα του ονόματος γιατί ήθελε να προκαλέσει εσωτερική ρήξη στη Ν.Δ., υποταγή του ΚΙΝΑΛ, διά μέσου πρόθυμων συνοδοιπόρων, εξαέρωση του Ποταμιού. Μεταχειρίστηκε δε ο κ. Τσίπρας τον κ. Καμμένο όπως αρμόζει στη σχέση δύο πολιτικών συνενόχων που αλληλοκαρφώνονται. Η μεταχείριση του κ. Καμμένου είναι πολύ διδακτική και προειδοποιητική για τους νέους συνοδοιπόρους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή