Αλ. Τσίπρας: Επίθεση κατά πάντων με πολλές αναφορές στο παρελθόν

Αλ. Τσίπρας: Επίθεση κατά πάντων με πολλές αναφορές στο παρελθόν

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση εναντίον όλων εξαπέλυσε, χθες, ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τη συμφωνία των Πρεσπών, εστιάζοντας παράλληλα στην υπεράσπιση βασικών σημείων της συμφωνίας, όπως η εθνότητα και η γλώσσα. Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι πως μεγάλο μέρος της ομιλίας τού πρωθυπουργού αφιερώθηκε σε μία «ιστορική αναδρομή», η οποία μάλιστα είχε έντονο το στοιχείο της αντιπολίτευσης στο… παρελθόν, με την οποία επιχείρησε να καταδείξει σε τι κατάσταση του κληροδότησαν οι προκάτοχοί του το μείζον αυτό εθνικό θέμα. Σε αντίστιξη των όσων είπε για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ο κ. Τσίπρας ανέλυσε σε 5 άξονες πώς το χειρίστηκε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας τη διαπραγμάτευσή του «εθνική επιτυχία». Οι 5 «επιτυχίες» επιγραμματικά είναι οι εξής: Πρώτον, το σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Εστιάζοντας στην αλλαγή της ονομασίας, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως η γειτονική μας χώρα ήδη αναγνωρίζεται από περισσότερες από 140 χώρες ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και αυτό αλλάζει σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Δεύτερον, το erga omnes, δηλαδή το «έναντι όλων και για κάθε χρήση». Τρίτον, η αναθεώρηση του συντάγματος, καθώς όπως υπογράμμισε τροποποιούνται οι διατάξεις εκείνες που περιείχαν αναφορές αλυτρωτισμού και αναθεωρητισμού. Τέταρτον, το ότι η χρήση των όρων «Μακεδονία» και «μακεδονικός» σε σχέση με κρατικές δομές και όργανα του κράτους επιφυλάσσεται αποκλειστικά και μόνο για την Ελλάδα. «Οι γείτονες δεν μπορούν να έχουν αεροδρόμιο “Μακεδονία”, ούτε Πανεπιστήμιο Μακεδονία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πέμπτον, αναφέρθηκε στο θέμα της ελληνικής παράδοσης και της «ιστορικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας», η οποία κατοχυρώνεται «με τον πιο σαφή και νομικά δεσμευτικό τρόπο».

Την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας, όπως προαναφέρθηκε, κατηγόρησε ευθέως κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης για «αλλαγή στάσης» έναντι της «εθνικής γραμμής» που δημιούργησαν και ο ίδιος σήμερα υλοποιεί. Χαρακτηριστικό πως αναφέρθηκε σε επιστολή του Κώστα Καραμανλή προς τον Γ.Γ. ΟΗΕ, τον Απρίλιο 2008, όπου μιλούσε υπέρ της συμπερίληψης του όρου «Μακεδονία», «αλλά να προηγείται ένα προσδιοριστικό επίθετο προκειμένου να διακρίνεται από την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή». Μία αναφορά η οποία θεωρήθηκε και «απάντηση» στην πρωινή αρνητική τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού έναντι της συμφωνίας. Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Αβραμόπουλο για διαφορετική θέση στην Κομισιόν έναντι της δημόσιας τοποθέτησής του και την κ. Μπακογιάννη πως είχε χαρακτηρίσει θετικό το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας ανέβαζε τους τόνους απέναντι και στην κ. Γεννηματά, υπερασπιζόμενος τον διαγραφέντα κ. Θεοχαρόπουλο. «Το βασικό σας πρόβλημα δεν είναι η συμφωνία. Το βασικό σας πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό σας πρόβλημα είμαι εγώ», είπε προς την κ. Γεννηματά. Τέλος, ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική και στο ΚΚΕ για τη στάση του έναντι της συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή