Κυρ. Μητσοτάκης: Διατηρώ ακέραιο το δικαίωμα του βέτο στην Ε.Ε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Διατηρώ ακέραιο το δικαίωμα του βέτο στην Ε.Ε.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα ότι θα διατηρήσει στο ακέραιο το δικαίωμά του να ασκήσει βέτο «ανά πάσα στιγμή» στην ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε. ως πρωθυπουργός και ότι καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεν δεσμεύεται από την ερμηνεία της συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν δύναται να εμποδίσει την είσοδο των Σκοπίων στους διεθνείς οργανισμούς, απηύθυνε χθες το βράδυ από την Ολομέλεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε μια ομιλία δριμύ «κατηγορώ» για την κυβέρνηση τόσο για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύθηκε –εν κρυπτώ– όσο και για όσα παραχώρησε στην άλλη πλευρά –μονοπώληση ταυτότητας της ευρύτερης Μακεδονίας, όπως είπε– υποχωρώντας από την εθνική γραμμή και στρατηγική δεκαετιών, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για εθνική ήττα και μίλησε αναλυτικά για τις «παγίδες» της συμφωνίας και τις συνέπειές της που θα ακολουθούν τη χώρα για χρόνια. Προειδοποίησε, δε, ότι αυτή θα ξυπνήσει «εθνικισμούς και ακραίες συμπεριφορές». «Η συμφωνία δεν αναφέρει ούτε σ’ ένα σημείο της τη λέξη “Μακεδονία ή Μακεδόνες” σε σχέση με την Ελλάδα, πουθενά δεν γράφει “Ελληνες Μακεδόνες” ή “ελληνική Μακεδονία”. Ορίζεται ως “βόρεια περιοχή του πρώτου μέρους”. Εχει όνομα, λέγεται Μακεδονία και είναι κομμάτι της ελληνικής Ιστορίας», υπογράμμισε.

Αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπογράφοντας τη συμφωνία στις Πρέσπες, υπέγραψε και την απεμπόληση του ισχυρότερου διαπραγματευτικού της χαρτιού, που ήταν η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, διεμήνυσε ότι η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. «δεν ταυτίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών». «Εφόσον οι Ελληνες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι να ερμηνεύσω τη συμφωνία με τον τρόπο αυτό. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους-μέλους της Ε.Ε. Θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ασκήσει βέτο στη διαδικασία ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αυτό το δικαίωμα αρνούμαι να το απεμπολήσω», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης αποδόμησε αναλυτικά τη συμφωνία, αναδεικνύοντας επτά σημεία που, όπως είπε, η κυβέρνηση αποκρύπτει, ενώ την περιέγραψε ως «ναρκοπέδιο» σε μία σειρά από τομείς που εκτείνονται από τον κίνδυνο να εγερθεί ζήτημα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, μέχρι τα εμπορικά σήματα.

«Τι ακριβώς κερδίζει η Ελλάδα από αυτή τη συμφωνία εκτός από τα συγχαρητήρια που θα εισπράξετε επειδή βάλατε άρον άρον τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ;», διερωτήθηκε σε μια αποστροφή του λόγου του απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εξωτερική πολιτική «ανιστόρητη, επιπόλαιη και επικίνδυνη».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επανειλημμένες αναφορές στον Κώστα Καραμανλή και στο Βουκουρέστι, ενώ κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά ότι «τολμά να λέει ότι ακολουθεί την πολιτική όλων όσοι ήταν κάθετα αντίθετοι, αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, σε αυτά είπε όχι η κυβέρνηση Καραμανλή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή